Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Veganský makovec

Veganský makovec

31.5.2018

Recept na veganský makovec a výrobu domácí kokosové mouky

Pro milovníky maku jsem připravila tento recept a věřím, že sklidí takový úspěch ve Vaší domácnosti jako v té mé. Velice často si vyrábím raw kokosové mléko a s ním je samozřejmě spojena i kokosová drť, která zbyde. Málokdo však ví, že z této drtě lze udělat úžasnou kokosovou mouku a všestranně ji použít a zároveň jíst zdravě. Je to i výborná varianta pro lidi trpící alergií na lepek.

Výroba kokosové mouky:

Výroba kokosové mouky je velmi snadná a také nenáročná. Jsou dva způsoby, jak to lze provést. Kdo si chce po výrobě rostlinného mléka zachovat drť v raw verzi použije sušičku. Pro ostatní je k dispozici trouba.

Na plech položte pečící papír a na něj rozprostřete vzniklou kokosovou drť. Je lepší menší množství než větší (rychleji se usuší.). Poté dejte do sušičky na program 42˚ C a sušíme 3-4 hodiny nebo vložte do trouby a pečte okolo 120˚C 40-60 minut.

Po usušení kokosovou drť vložte do mixéru a melte do hladka.Samozřejmě čím výkonnější mixér, tím vznikne lepší a jemnější mouka. Její použití je už pak jenom na Vás.

Veganský makovec

Ingredience:

  • 2 a půl většího hrnku kokosové mouky - pokud nemáte vyrobenou vlastní, můžete zakoupit na našem eshopu
  • hrnek pohankové mouky
  • hrnek mletého maku
  • 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku nebo jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 3 lžíce medu
  • 3 středně velké banány
  • půl hrnku bio kokosového oleje
  • 2 hrnky vody

Do mísy dejte kokosovou a pohankovou mouku, mák, skořici a kypřící prášek. Vše smíchejte. Potom rozmačkejte banány vidličkou a přidejte se zbytkem surovin do mísy a vytvořte těsto.

Připravte si plech (rozměr 25x20 cm) s pečícím papírem a vložte vzniklé těsto ( těsto by mělo být husté.),které rozetřete. Poté dejte péct do trouby na 180˚C na 45-50 minut.

Makovec je veganský, bez lepku, laktózy, sóji, cukru, vajec, GMO, konzervantů a barviv. Kdo chce,může si banán nahradit domácími vejci, med cukrem, kokosový olej slunečnicovým...Vše je pouze na Vás a Vaší fantazii a přesvědčení.

Můj tip:

Nejlepší makovec je z čerstvě pomletých a kvalitních surovin. Kdo je vlastníkem výkonnějšího mixéru,určitě neváhejte si pomlet kokos, pohanku a mák na mouku. Rozdíl opravdu poznáte,než když vše koupíte už připravené.

Přeji krásné tvoření a chutné zážitky....

Vaše RAWzárka

Meruňkové řezy - veganské

2019-02-14 12:00:00

Máte rádi ovocné recepty? Já ano a přes zimu občas sáhnu po kompotovaném ovoci, které skvěle poslouží právě pro přípravu moučníků.

přečíst celé

RAW Goji roláda

2016-06-04 21:00:00

Přijde Vám návštěva? Tak ji koukejte dobře pohostit. S touto roládou zabodujete.

přečíst celé