Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > RAW jablečný podzimní koláč

RAW jablečný podzimní koláč

10.7.2016

RAW jablečný podzimní koláč

K podzimu zkrátka jablka a ořechy patří - obzvlášť v našich zeměpisných šířkách jsou tyto plody pro nás naprosto přirozené.

Jablka jsou pro náš organismus přínosem především díky vitamínům a enzymům. Mimo to však obsahují také vlákninu, jenž prospívá našim střevům. Dobrá kondice střev je velmi důležitá pro funkci imunitního systému, vždyť imunita začíná ve střevech, odkud se živiny vstřebávají do těla. Denně si dopřávám alespoň jedno jablko - ať už ve smoothie nebo jen tak nakrájené na měsíčky k dopolední svačině.

Vlašské ořechy dodají koláči vynikající chuť, krusta bude díky nim příjemně a lehce křupavá a vláčná. Mimo to díky vlašským ořechů dopřejete tělu antioxidanty, vlákninu a zdraví prospěšné tuky.

Pojďte si pochutnat. Příprava není příliš náročná a výsledek je prostě super:-)

Suroviny:

Krusta:

Vrchní část koláče:

Postup:

Nejprve si slejeme vodu z ořechů a datlí. Rozemeleme ořechy na hrubší drť, přidáme datle a dále mixujeme. Můžeme přidat 2 lžíce vody, aby bylo zpracování jednodušší, případně pomozte mixéru šťouchadlem.

Umixované ořechy a datle přendáme do misky, přisypeme lněnou mouku, mesquite nebo vanilku a rukama řádně promísíme. Takto vypracované těsto natlačíme do formy. Mě se velmi osvědčila skleněná miska (původně zapékací), kterou vystelu potravinovou fólií.

Natlačíme tedy těsto do formy na koláč nebo do skleněné hranaté misky a dáme do mrazáku na 15 minut. Mezi tím, co těsto tuhne, připravíme si vrchní část koláče.

Jablka nastrouháme na tenké plátky a promísíme je se skořicí. Rozmixujeme datle, které jsme scedili, přidáme k nim lžičku vanilky a ještě chvíli mixujeme. Vznikne nám vynikající datlová pasta, kterou můžete příště v receptech použít jako sladidlo. Takto připravená Vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až týden. Obzvlášť sportovci ji ocení jako rychlý zdroj sacharidů, který jde ihned do krevního oběhu. Nicméně my tuto pastu použijeme pro náš podzimní koláč.

Vyndáme si z mrazáku ztuhlou krustu, tu potřeme datlovou pastou, naneseme vrstvu jablkek, znovu potřeme datlovou pastou a naneseme druhou vstrvu jablek. Rukama vše stlačíme a dáme alespoň na hodinu do lednice odpočinout.

Koláč jde hezky krájet.

Přeji dobrou chuť a zábavu při tvorbě:-)

 

Zbylo Vám smoothie? Výborně, bude se Vám hodit:-)

2017-05-16 21:45:00

Zamrazte jej do formičky na nanuky, v letním počasí se Vám šiknou...

přečíst celé

RAW nudle s mákem

2016-07-10 15:45:00

Nudle s mákem na RAW stravě? Fakt jsme se nezbláznili :-)

přečíst celé