Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > RAW chléb

RAW chléb

31.7.2016

RAW chléb

 Možná jste při přechodu na RAW stravu taktéž přemýšleli čím nahradíte běžné pečivo, které do RAW stravování nepatří. A také jste se možná obávali, že se pečiva musíte vzdát...

Pamatuji se, že jako malá jsem vždy od babičky dostala pár korun a látkovou tašku s dlouhými uchy, jezdila jsem na kole pro chleba do našeho vesnického obchodu. Než jsem dojela domů, chlebu chyběla patka. Nikdy jsem si neodpustila patku uďoubnout a sníst:-) Tenkrát ještě nebyl v Rychnově žádný market a troufnu si trvdit, že chléb a pečivo z pekárny byly kdysi jiné kvality, tedy minimálně chuť byla tehdy odlišná.

Dnes nemám potřebu kupovat chléb ani jiné pečivo. Běžné pečivo nejíme doma vůbec a když je chuť připravím vlastní RAW chléb. Jednoduše a levně... a zdrawě.

Neváhejte vyměnit běžně dostupné pečivo za to své vlastní. Uvidíte, že Vám bude daleko lépe chutnat a jeho příprava Vás bude také bavit. Pokud nevlastníte sušičku, využijte topení, na které jen položíte plech s chlebem, jednoduché, že? :-) 

Co budete potřebovat?

  • 1 šálek mandlové drti (zbyde po výrobě rostlinného mléka)
  • 1 šálek mouky z naklíčené pohanky (pohanku do rána namočíte, necháte ji vyklíčit, usušíte ji namelete na mouku, popř. můžete připravenou mouku rovnou koupit zde). Taková mouka v uzavřené dóze vydrží.
  • 1/2 šálku mouky ze slunečnicových semínek
  • 1 lžíce psyllia
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička jemné himalájské soli
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • libovolně sušená rajčata, čerstvá bazalka

Postup:

Uvedené suroviny kromě psyllia rozmixujeme. Psyllium přidáme až na konci. Libovolně můžete přidat sušená rajčata a hrst čerstvé bazalky, chléb bude mít o trochu větší šmrnc.

Těsto natřete na plát sušičky a sušte cca 12 hodin. Výška chleba je cca 3-5 mm. Zhruba po 3 hodinách naznačte v chlebu řezy. Hodinu před koncem sušení jednotlivé plátky otočte a dosušte chléb ještě z druhé strany.

Avokádová pomazánka:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 sušená rajčata
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí

Avokádo rozmixujeme s uvedenými suroviny a pomazánku natíráme na RAW chléb. Posypeme troškou majoránky nebo sušenou bazalkou a můžeme hodovat:-)

Dobrou chuť

RAW mrkvové krekry a placky

2016-07-31 13:45:00

Odpad po odšťavněné mrkvi nevyhazujte, může se hodit.

přečíst celé

RAW pohankový chléb tabouleh

2016-07-31 13:55:00

Vynikající chléb s vůní dálek

přečíst celé