Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > RAW pohankový chléb tabouleh

RAW pohankový chléb tabouleh

31.7.2016

RAW pohankový chléb tabouleh

Pohanku jakožto přirozeně bezlepkovou potravinu mám velice ráda. Její jemná lehce oříšková chuť se hodí pro úpravu jak slaných tak sladkých pokrmů. Pohanku nemusíte vařit, abyste ji mohli konzumovat. Stačí ji namočit a nechat lehce naklíčit (nejlépe přes noc). Vodu vždy přidáváme v takové poměru, abychom ji nemuseli zbytečně slévat, neboť s ní odchází i velmi cenný rutin, který je v pohance obsažen. Rutin je látka jenž je prospěšná pro naše žíly a cévy.

Pohanka obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a minerálních látek. Bílkoviny jsou zde zastoupeny v poměru cca 13g ve 100 g potraviny. Vysoký podíl sacharidů navíc řadí pohanku k vhodným přílohám, po nichž zůstáváme dlouho nasyceni a přitom plní energie.

Při objednávání zboží jsem nedávno natrefila na koření tabouleh. Říkala jsem si, že je to vynikající tip, jak oživit kuchyni o novou vůni. Objednat si jej můžete zde. Původně libanonský pokrm tabouleh se skládá z bulguru, zeleniny a voňavých bylinek. Je krásně voňavý a lahodný. Bulgur však není bezlepkovou potravinou a proto jsem zvolila raději pohanku, která je pro naší stravu mnohem příjemnější.

Trošku těsta mi při přípravě chleba zbylo a tak jsem z nich udělala tři placičky, které jsem dala sušit spolu s chlebovými plátky. K salátu se budou jako karbenátky velmi dobře hodit.:-)

Suroviny pro případu RAW Pohankového chleba tabouleh:

 

Postup přípavy:

Pohanku, slunečnicové semínko, dýňové semínko a lněné semínko namočíme večer. (Lépe každé zvlášť). Pohanku dejte do neprůhledné nádoby a přikryjte ji např. talířkem. Ráno či během následujícího dne všechny suroviny ve food procesoru rozmixujeme tak, abychom získali hrubší konzistenci těsta. Chléb potom bude křupavější. Na jemno nasekanou cibuli a rajčata přidáme ke směsi, kterou dobře promícháme. Přidáme psyllium, lahůdkové droždí, koření tabouleh, sůl a pepř dle chuti.

Směs natřeme na sušíci pláty sušičky, naznačíme řezy a sušíme při teplotě do 42 C cca 2 hodiny, po té placky otočíme a sušíme další dvě hodiny.

Chléb je vynikající jako příloha zeleninových salátů, můžete jej potřít česnekovým pestem nebo domácí pomazánkou.

Dobrou chuť.

RAW mrkvové krekry a placky

2016-07-31 13:45:00

Odpad po odšťavněné mrkvi nevyhazujte, může se hodit.

přečíst celé

RAW preclíky

2016-07-31 17:15:00

Takové to domácí zobání

přečíst celé