Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Cuketová polévka

Cuketová polévka

28.8.2017

Cuketová polévka

Sezona cuket je tady, komu se neplazí po zahrádce půlmetrové zelené cukety podobné hadům? :-) Takhle před rokem moje mamka věšela prádlo a sestry syn na ní volá: "Babičko, pozor, uteč, jdou na tebe hadi" :-)

Když vidím cuketu, vždycky si na to vzpomenu. Naštěstí Adámek má pro strach uděláno, hada potom objal a ještě se s ním vyfotil :-)

Nejprve si povězme, proč je cuketa jednou z nejzdravějších zelenin:

  • příznivě působí na trávení a zlepšuje peristaltiku střev
  • díky velkému množství vody hydratuje organismus
  • má antibakteriální účinky
  • posiluje svaly a srdce
  • zvyšuje imunitu organismu
  • zlepšuje činnost mozku
  • obsahuje minerální látky: hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo
  • obsahuje vitamíny: A, B, C
  • obsahuje asi 91 % vody

Cuketu si můžete dopřát ve formě luxusních RAW cuketových špaget - ty zná snad každý.

Vynikající je na kostičky nakrájená v zeleninovém salátů, ale já ji miluji i ve formě polévky. Ať už ji jen pomixujete s vodou a bylinkami a dochutíte, nebo lehce podusíte, je prostě skvělá. A za málo peněz máte hodně muziky :-)

Můj recept na cuketovou polévku si můžete vyrobit v RAW nevařené verzi, ale lze polévku připravit také jemně povařenou - tak jsem ji vytvořila o víkendu a byla ihned fuč.

Zkuste ji:

RAW verze cuketové polévky:

  • 1/2 mladé cukety
  • 1/2 cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • 350 ml vody
  • sůl, pepř
  • bylinky
  • 2 PL lahůdkového droždí

Všechny suroviny dokonale rozmixujte ve výkonném mixéru a podávejte.

 

 

Veganská verze povařené polévky

(vařila jsem v Thermomixu, který vlastně téměř všechnu práci udělal za mě :-))

  • 1/2 mladé cukety
  • 350 ml voda
  • 1/2 cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 kostka zeleninové bujonu Wurzl - já jsem místo toho použila polévkovou zeleninu, kterou každý rok babička s mamkou zamrazují - celer, porek a mrkev :-), přidala jsem 3 polévkové lžíce
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1/2 čl soli
  • špetka pepře
  • bylinky dle chuti

Postup:

Do hrnce dáme půl cibule nakrájené na kousíčky, k tomu přidáme prolisovaný česnek. Vše na mírné ohni prohřejeme, můžeme zakápnout trochou dobrého oleje. Přidáme na kostky nakrájenou cuketu a zalijeme 350 ml vody. Na mírném plameni vaříme 8-10 minut.

Přidáme sůl, špetku pepře, lahůdkové droždí, bujon nebo polévkovou zeleninu a bylinky dle chuti. Vše promícháme a tyčovým mixérem rozmixujeme na krémově jemnou polévku.

Podáváme posypané bylinkami :-)

Dobrou chuť.

 

Mrkvový krém s arašídovým máslem

2019-03-02 20:55:00

Mám polévkové období. Husté polévky jsou teď nr. 1. Zkuste tenhle krém, je to téměř kaše :)

přečíst celé

Jarní zeleninová polévka

2016-07-09 15:30:00

Jednoduchá jarní zeleninová polévka plná vitamínů a vlákniny.

přečíst celé