Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Brokolicová polévka s lahůdkovým droždím

Brokolicová polévka s lahůdkovým droždím

29.5.2019

Polévka z brokolice je často tou nejjednošušší a nejryhlejší variantou polévky, po které sáhneme, když jsme hladoví a nemáme přišli mnoho času na přípravu složitých jídel.

Raw brokolicová polévka je chuťově naprosto výtečná a jako bonus obsahuje velkou dávku živin a vitamínů - vitamín K, vápník, železo nebo zinek, dále potom vitamín C, D a E některé vitamíny skupiny B. V kombinaci s lahůdkovým droždím, o kterém se můžete dozvědět v obsáhlém článku, je tato polévka skutečnou vitamínovou a chuťovou bombou.

RAW Brokolicová polévka

  • 300g brokolice (odšťavníme -> zbylou jemnou drť použijeme)
  • 1 PL umeocta,
  • 1 ČL. hořčice
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1 PL tahini
  • 1 stroužek česneku
  • pažitka na ozdobení

Vše smícháme dohromady – dobrou chuť!! Výtečné jsou k tomu nové chlebové krekry.

Veganská vařená brokolicová polévka

  • 1 menší cibule pokrájená na jemno
  • 3 brambory pokrájené na malé kostičky
  • 2 PL olivového olej
  • sůl
  • pepř
  • rostlinná smetana - např. rýžová
  • 1 kostka bujonu bez glutamántů
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 500 g brokolice - omyté a rozebrané na růžičky

Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme brokolici a brambory, chviličku orestujeme a zalijeme 1 litrem vody, přidáme kostku zeleninového bujonu, sůl a špetku pepře a vaříme asi 20 minut, než jsou brambory měkké.

Polévku rozmixujeme v kvalitním mixéru do hladka a následně přidáme rostlinnou smetanu a lahůdkové droždí a případně ještě dochutíme. Povaříme ještě 10 minut a podáváme s kváskovým chlebem nebo RAW krekry.

Nákupní košík :

Lahůdkové droždí je ideální pro přípravu polévek, salátů, RAW knedlíčků, karbenátků a další dobrot. Propůjčí jídlům sýrovou vůni a chuť, zároveň omáčky zahustí a dodá jim šmrnc.

Umeocet vzniká při výrobě Umeboshi – nakládaných japonských švestiček. Kombinace slané a kyselé chuti je jedinečným chuťovým zážitkem. Používá se tradičně v makrobiotické výživě, je perfektní pro snadné trávení a dodá jídlům vynikající chuť.

Tahini je pasta ze sezamových semínek, kterou se vyplatí mít doma. Hodí se totiž do polévek, pomazánek, salátových dresinků ale také ji lze lehce dosladit a přidat třeba k banánům.

Rostlinná smetana má ve veganské kuchyni své místo, protože mnoha pokrmům a to především krémovým omáčkám propůjčuje sametově jemnou chuť. Cizrna na kari nebo špenátová polévka s takovou smetanou dostává zcela jiný rozměr. Na trhu je dnes naštěstí již spousta variant rostlinné smetany a tak si můžete vybrat rýžovou, ovesnou, mandlovou nebo kešu smetanu, hned vedle sojové či kokosové, která se hodí pro asijskou kuchyni.

Přejem Vám dobrou chuť

Káťa Kubátová a Jana Přibylová

 

Kedlubnovo-dýňová polévka - vegetariánské

2019-02-09 13:25:00

Mám moc ráda dýně, jsou univerzální a skvěle se s nimi pracuje jak na slano tak na sladko. Zkuste vynikající polévku, která Vás prohřeje.

přečíst celé

Jarní zeleninová polévka

2016-07-09 15:30:00

Jednoduchá jarní zeleninová polévka plná vitamínů a vlákniny.

přečíst celé