Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Kysaný salát na sladko

Kysaný salát na sladko

5.4.2019

Kysaný salát na sladko

Kysané zelí má nespočet výhod pro naše zdraví a je proto vhodné zařazovat jej do jídelníčku pravidelně. Jeho vlastnosti byly známé již našim babičkám, které zelí každý rok vlastníma "nohama" ušlapaly do hrnců, takzvaných zeláků. Tam zelí kvasilo a uchovávalo své cenné vitamíny a minerální látky. Proces kvašení zapříčinil, že zelí obsahovalo spoustu zdraví prospěšných bakterií, které podporují imunitní systém.

Dnes se ke kysané zelenině opět vracíme, neboť znovuobjevujeme její kouzlo a zjišťujeme, že se jedná o skutečnou superpotravinu.

Kysané zelí může napomoci trávicímu ústrojí, navrací mu totiž jeho přirozenou rovnováhu. Zelí je také vítaným pomocníkem v případě, že jste po prodělané nemoci museli užívat antibiotika. Napomáhá totiž uzdravit střevní mikroflóru a vrací zpět zničenou rovnováhu přátelských bakterií ve střevech.

Kromě podpory střevní mikroflóry zelí konzumujeme také pro posílení naší imunity. Vždyť zelí v sobě ukrývá vitamín C, E a K a dále potom také velké množství vitamínu C.

Není novinkou, že naše imunita odráží zdraví našich střev a tak neopomínejme tuto provázanost a dbejme na to, abychom své trávicí ústrojí udržovali v dobré kondici. Podpořit jej můžeme třeba právě kysaným salátem, který lze připravovat třeba ve sladkých variantách.

Mnoho lidí se možná kysaného zelí bojí kvůli kvašení. Je možné, že než si Vaše trávení zvykne na pravidelný přísun této vitamínové bomby, budete se malou chvíli "vznášet" :-) Ale i s tím si tělo poradí a brzy bude po zelí toužit více a více.

Recept na kysaný salátek na sladko:

  • 150g kysaného zelí (nepasterizované, nejlépe domácí)
  • 50g datlí, fíků či rozinek (dle chuti a preferencí)
  • 2 polévkové lžíce oříškového či semínkového másla (doporučujeme mandlové či sezamové)
  • 1 polévkovou lžíci strouhaného kokosu
  • špetka soli, kurkumy a pepře

Pokrájíme sušené ovoce, smícháme všechny ingredience dohromady a necháme odležet dvě hodinky při pokojové teplotě. Mňam!

Úžasnou přílohou k tomuto salátku jsou krekry nebo zeleninové chipsy - vyzkoušejte ty z našeho obchodu

My milujeme Mrkvánky :-)

Do receptu jsme použili tyto suroviny:

  • datle - milujeme datle PAMIR, které sice obsahují pecku a práce s nimi je o chlup pracnější, nicméně ta chuť je neodolatelná a skvělá!!
  • fíky - úžasné pro podporu peristaltiky střev, chutné a sladké jako med.
  • oříšková másla - bez Lucky Alvin máslíček my už nevaříme, nežijeme a nejíme téměř nic :-) Zdravé tuky do jídelníčku patří a díky oříškovým máslům Lucky Alvin je svět hned veselejší.
  • kokos - strouhaný kokos je voňavý a příjemný do všech sladkých pokrmů - kaší, buchet a salátů :-)

Tak dobrou chuť a bacilům zdar :-)*

autor: Káťa Kubátová

Buddha bowl

2019-03-27 11:55:00

Mísa plná zdraví. Pojďme si užívat ty nejlepší dobroty matky přírody z jedné velké mísy.

přečíst celé

Barevný salátek

2016-07-31 17:30:00

Jídlo musí nejen chutnat ale také vypadat...

přečíst celé