RAW Pohanková kaše s jablíčkem
2016-07-05 15:40:00
Bezlepková snídaně pro ranní start
Nacházíte se:
Úvodní strana > Recepty > Špaldové bagety s pomazánkou z pečených paprik
12.9.2018
Tyhle vynikající bagety zařazujeme doma do jídelníčku výjimečně. Pečivo jsme téměř vyškrtli z nákupního seznamu, ale když přijde chuť, upeču doma bagety, které neobsahují žádné pekařské příměsi, jsou bez éček a chemických šméček. S pomazánkou z pečených paprik a se zeleninou jsou pak skvělou pochoutkou. Jindy si u nás v Besedě Bio dáme kvalitní kváskový chléb, který se zde peče denně.
Jestli občas také rádi zakousnete čerstvé pečivo a nevadí Vám dát si s jeho výrobou práci doma, vyzkoušejte tento recept. Není z mé hlavy. Když nám prvně David Šubrt přijel představit Thermomix, bagety byly prvním receptem, který nám předvedl. Okamžitě jsme si s manželem řekli, že ten "hrnec" je famózní pecka. A umí toho mnohem více :-) Takže tyto bagety pochází právě z receptů Thermomixu. Mým cílem zde není kopírování jejich receptů, které jsou přístupné pouze při zakoupení členství v aplikaci. Ale možná Vás navnadím a budete Davida kontaktovat a Thermomix si také zakoupíte :-) Můžete se podívat na jeho webové stránky: www.zivepoteseni.cz
Dost už bylo povídání, pojďte, jdeme péct :-)
Suroviny pro přípravu 3 velkých nebo 6 malých baget:
Na potření baget před jejich pečením:
Postup:
Zapněte si troubu a předehřejte ji na 200 C. Hřát by měla shora i ze spodu a neměla by foukat na horkovzduch.
V 250 ml teplé vody rozmíchejte 1 kostku čerstvého droždí a 1 čl agávového nektaru. Nechte 5 minut při pokojové teplotě vzejít kvásek. Smíchejte kvásek s 500 g BIO špaldové hladké mouky, himalájskou solí, olivovým olejem a zadělejte těsto. Výhodou Thermomixu je, že si sám nahřeje vodu, zadělá si kvásek a následně si i sám zadělá na těsto. Kterýmžto pádem :-)) je to naprosto bez práce. Jen přidáváte suroviny.
No, ale kdo nepatří mezi šťastné vlastníky Thermomixu, může mu pomoct domácí robot nebo vlastní bicepsy, které si během 10ti minut s těstem hravě poradí. A ještě si zacvičíte :-)
Máte-li těsto zadělané a je mírně lepivé, ale nedrží se pevně hnětací metly (tzn. jde snadno odlepit), je takové do ruky tvárné, můžete jej vyklopit na přípravnou desku. Bum a je to skoro hotové.
Jestli se Vám těsto příliš lepí, přidejte ještě mouku. Trošku. Pokud je tuhé jako beton, někde bude chyba. . .
Přidejte trochu vody a pár kapek oleje. To by mohlo pomoct.
Těsto rozdělte na tři díly. Z každého dílu vyválejte bagetu asi 30 cm dlouhou. Může být i "hubenější", protože v troubě krásně naroste. Kdo chce tvořit menší bagetky, tak ty tři díly ještě rozdělí na další dva. Celkem tedy, pokud ještě umít při mateřské dovolené dobře počítat, budete mít 3*2 = 6 bagetek. :)
Bagetky přemístěne na plech nebo na vlnitou podložku určenou k pečení baget. Potřete je slanou vodou a posypte - hrubou solí, makem, kmínem, semínky, čím chcete.
Do trouby stříkněte trochu vody, dejte bagety dovnitř, pěkně jim požehnejte, ať se snaží, protože doteď jste se snažili Vy. A pečte. Doba pečení je zhruba 10 - 15 minut, ale spíš se řiďte vůní a tím, že bagety krásně zezlátnou.
Bagetky jsou boží ještě teplé, ale osobám s citlivým trávením bude jistě lepší podat bagetku vychladlou. I tak bude super křupavá. Doporučuji sníst je co nejdřív. Jelikož jsou z čistých surovin, další den už to není ehm.... "ono". . .
A co na tuhle dobrotu namazat?
Pomazánku z pečených paprik:
suroviny:
Papriky očistěte a rozřízněte na několik kusů, které potřete olejem, posypete solí a dáte do trouby péct na 200 C asi na 15 minut. Po upečení dejte papriky do misky, kterou přikryjete potravinovou fólií a necháte takto vychladnout. Pro pikantnější chuť přidejte ještě lžičku hořčice.
Servírujte s bagetkami a zeleninou.
Dobrou chuť :-)
2016-07-05 15:45:00
Pohanky není nikdy dost - obzvláště té naklíčené :-)
Pár slov o blogu
Proč vznikl RAWblog? Protože mě baví "nevařit", psát a sdílet. . .
Protože si myslím, že je škoda schovat si v šuplíku jednoduché a chutné RAW či veganské recepty a nepodělit se o ně. V neposlední řadě jsme také na eshopu v sekci receptů trpěli nedostatek prostoru. To vše a mnohem více dalo vzniknout těmto stránkám, které, jak doufám, budou pro Vás inspirací a jednoduchým vodítkem v oblasti živé stravy.
Tvořte, ochutnávejte a milujte živou stravu zrovna jako já. Užívejte si všeho, co nám naše Země dává.
2016 (c) Všechna práva vyhrazena - Živá-strava-obchod.cz