Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Špaldové bagety s pomazánkou z pečených paprik

Špaldové bagety s pomazánkou z pečených paprik

12.9.2018

Špaldové bagety s pomazánkou z pečených paprik

Tyhle vynikající bagety zařazujeme doma do jídelníčku výjimečně. Pečivo jsme téměř vyškrtli z nákupního seznamu, ale když přijde chuť, upeču doma bagety, které neobsahují žádné pekařské příměsi, jsou bez éček a chemických šméček. S pomazánkou z pečených paprik a se zeleninou jsou pak skvělou pochoutkou. Jindy si u nás v Besedě Bio dáme kvalitní kváskový chléb, který se zde peče denně.

Jestli občas také rádi zakousnete čerstvé pečivo a nevadí Vám dát si s jeho výrobou práci doma, vyzkoušejte tento recept. Není z mé hlavy. Když nám prvně David Šubrt přijel představit Thermomix, bagety byly prvním receptem, který nám předvedl. Okamžitě jsme si s manželem řekli, že ten "hrnec" je famózní pecka. A umí toho mnohem více :-) Takže tyto bagety pochází právě z receptů Thermomixu. Mým cílem zde není kopírování jejich receptů, které jsou přístupné pouze při zakoupení členství v aplikaci. Ale možná Vás navnadím a budete Davida kontaktovat a Thermomix si také zakoupíte :-) Můžete se podívat na jeho webové stránky: www.zivepoteseni.cz

Dost už bylo povídání, pojďte, jdeme péct :-)

Suroviny pro přípravu 3 velkých nebo 6 malých baget:

  • 500 g BIO špaldové mouky hladké
  • 1 kostka čerstvého droždí (kupuji vegan v Kauflandu)
  • 1 a 1/2 lžičky himálájské soli
  • 25 g olivového oleje
  • 250 ml voda
  • 1 čl agávového nektaru

Na potření baget před jejich pečením:

Postup:

Zapněte si troubu a předehřejte ji na 200 C. Hřát by měla shora i ze spodu a neměla by foukat na horkovzduch.

V 250 ml teplé vody rozmíchejte 1 kostku čerstvého droždí a 1 čl agávového nektaru. Nechte 5 minut při pokojové teplotě vzejít kvásek. Smíchejte kvásek s 500 g BIO špaldové hladké mouky, himalájskou solí, olivovým olejem a zadělejte těsto. Výhodou Thermomixu je, že si sám nahřeje vodu, zadělá si kvásek a následně si i sám zadělá na těsto. Kterýmžto pádem :-)) je to naprosto bez práce. Jen přidáváte suroviny.

No, ale kdo nepatří mezi šťastné vlastníky Thermomixu, může mu pomoct domácí robot nebo vlastní bicepsy, které si během 10ti minut s těstem hravě poradí. A ještě si zacvičíte :-)

Máte-li těsto zadělané a je mírně lepivé, ale nedrží se pevně hnětací metly (tzn. jde snadno odlepit), je takové do ruky tvárné, můžete jej vyklopit na přípravnou desku. Bum a je to skoro hotové.

Jestli se Vám těsto příliš lepí, přidejte ještě mouku. Trošku. Pokud je tuhé jako beton, někde bude chyba. . .
Přidejte trochu vody a pár kapek oleje. To by mohlo pomoct.

Těsto rozdělte na tři díly. Z každého dílu vyválejte bagetu asi 30 cm dlouhou. Může být i "hubenější", protože v troubě krásně naroste. Kdo chce tvořit menší bagetky, tak ty tři díly ještě rozdělí na další dva. Celkem tedy, pokud ještě umít při mateřské dovolené dobře počítat, budete mít 3*2 = 6 bagetek. :)

Bagetky přemístěne na plech nebo na vlnitou podložku určenou k pečení baget. Potřete je slanou vodou a posypte - hrubou solí, makem, kmínem, semínky, čím chcete.

Do trouby stříkněte trochu vody, dejte bagety dovnitř, pěkně jim požehnejte, ať se snaží, protože doteď jste se snažili Vy. A pečte. Doba pečení je zhruba 10 - 15  minut, ale spíš se řiďte vůní a tím, že bagety krásně zezlátnou.

Bagetky jsou boží ještě teplé, ale osobám s citlivým trávením bude jistě lepší podat bagetku vychladlou. I tak bude super křupavá. Doporučuji sníst je co nejdřív. Jelikož jsou z čistých surovin, další den už to není ehm.... "ono". . .

A co na tuhle dobrotu namazat?

Pomazánku z pečených paprik:

suroviny:

  • 2 větší červené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • trochu olivového oleje
  • 1 PL lahůdkového droždí
  • sůl, pepř
  • silken tofu
  • 1 čl hořčice

Papriky očistěte a rozřízněte na několik kusů, které potřete olejem, posypete solí a dáte do trouby péct na 200 C asi na 15 minut. Po upečení dejte papriky do misky, kterou přikryjete potravinovou fólií a necháte takto vychladnout. Pro pikantnější chuť přidejte ještě lžičku hořčice.

Servírujte s bagetkami a zeleninou.

Dobrou chuť :-)

 

RAW Pohanková kaše s jablíčkem

2016-07-05 15:40:00

Bezlepková snídaně pro ranní start

přečíst celé

Pohankovo čokoládová ranní kaše

2016-07-05 15:45:00

Pohanky není nikdy dost - obzvláště té naklíčené :-)

přečíst celé