Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > RAW Avokádové guacamole

RAW Avokádové guacamole

31.7.2016

Avokádové guacamole

Velmi oblíbený veganský recept, který Vás kromě chuti dostane také svým nesmírným bohatsvím živin. Jen se na to podívejte.

Základ receptu tvoří avokádo. Toto ovoce (ano, skutečně je avokádo ovocem) je z 80 % tvořeno zdravými tuky, minerály a vitamíny jsou zde tak trochu samozřejmostí. V jednom kusu avokáda naleznete vitamíny: K1, B9, C, B5, B6, E, dále potom draslík, hořčík a mangan.

Avokádo do jídelníčku zařazuji alespoň 3x týdně, buď formou pomazánky, nebo jej pokrájím do salátu či rozmixuji s banánem ve sladký puding. Vyzkoušejte toto "veganské máslo", rozhodně jeho chutí nebudete zklamáni.

Nutno ještě říci, že guacamole a obecně recepty z avokáda je vhodné zkonzumovat co nejdřív po zpracování. Avokádo má tendenci zhněndout a pokrm také ztrácí na své čerstvé chuti. Pokud tedy vyrábíte quacamole pouze pro sebe, vyrobte si jej pouze tolik, kolik najednou sníte, ať si posléze nekazíte dojem pokrmem, který nejen že ztrácí na chuti, ale také na vzhledu.

Suroviny pro přípravu:

  • 1-2 dobře zralá avokáda (zralost poznáte tak, že se při zmáčknutí avokádo maličko podvolí prstům, není jasně zelené, ale spíš lehce tmavé. Pokud si zakoupíte nezralé avokádo nikdy jej nedávejte do lednice, tam totiž nemá  šanci dozrát. Nechte jej při pokojové teplotě "dojít").
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 kousek jarní cibulky nebo 1/2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata (dala jsem také 2 sušená rajčata)
  • sůl a pepř dle chuti
  • lahůdkové droždí (nemusí být, ale já ho mám ráda, a tak jej přidávám).

Postup:

Avokádo rozpůlíme, vyloupneme pecku a pomocí lžíce vydlabeme dužninu, kterou spolu s pokrájenou cibulkou, rozetřeným česnekem, pokrájenými rajčaty, citronovou šťávou, solí a pepřem vložíme do food procesoru nebo mixéru. Krátce food procesor zapneme, aby se jednotlivé suroviny nasekaly na malé části, ale nesmíme to přehnat, aby nám nevznikla zeleninová kaše. Přidáme lahůdkové droždí a dle nálady také např. koriand, chilli koření či jiné koření dle chuti a momentální nálady.

Skvělé je, když si papriku nakrájíte na 4 lodičky, které naplníte quacamole a posypete pažitkou či jinou zelení. Super bude také namáčet do quacamole mrkvové, okurkové či řapíkové hranolky.

Dobrou chuť :-)

Fermentovaný mandlový sýr s Irským mechem

2016-07-31 13:30:00

Rostlinný sýr - cruelty free verze super lahodného sýra

přečíst celé

RAW kešu pomazánka

2016-07-31 10:30:00

Náramně dobrá a hustá pomazánka

přečíst celé