Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Fermentovaný mandlový sýr s Irským mechem

Fermentovaný mandlový sýr s Irským mechem

31.7.2016

Fermentovaný mandlový sýr s Irským mechem

Poměrně nová potravina na českém trhu si velmi rychle získává oblibu nejen mezi vyznavači syrové stravy. Vůbec se nedivím. Tento mořský poklad v sobě ukrývá velké množství minerálních látek stejně jako vitamínů. Jmenovat můžeme draslík, vápník, jód, vitamíny A, D, E, F a K.

Mimo to je také zdrojem kolagenu, který se v běžné masité stravě vyskytuje v chrupavkách a želatině. Nějak si nedokážu představit, že bych něco takového měla jíst. Irský mech je proto báječnou náhradou, cruelty free verze:-) A když 5-6 x týdně sportujete, klouby si zaslouží větší péči.

Kolagen však neslouží pouze kloubům, prospívá také vlasům, nehtům a pokožceIrský mech - Vitalvibe . Zkrátka potravina pro zdraví i krásu. Tím ve výčtu úžasných vlastností ještě nekončíme.

Další výhodou Irského mechu je obsah jódu, jenž je velmi prospěšný pro správnou funkci štítné žlázy. Prospívá našemu trávení, střevům i  játrům. Mohli bychom pokračovat ještě dále, ale tohle je vlastně recept, že :-)

Vzhledem k tomu, že Irský mech vytváří báječnou gelovou strukturu, můžete si díky němu vytvořit například tento mandlový sýr. Irský mech je chuťově neutrální a tak jej lze použít také pro sladké pokrmy, které jsou díky němu lehké a vláčné.

Recept je trochu náročnější, ale jen časově. Tak hurá do toho.

Suroviny potřebné pro přípravu:

Postup:

Nejprve si připravíme pastu z Irského mechu. Tato pasta Vám zůstane v lednici ve sklenici - na sýr ji nespotřebujeme všechnu. Můžete ji dát do sklenice s dobrým víčkem, takto se dá uchovat až 3 týdny.

Vezměte cca 15 g suchého Irského mechu, dejte jej do cedníku a propáchněte teplou vodou - několikrát. Tento krok nevynechávejte, ačkoliv je Irský mech neutrální chuti, má svou specifickou vůni. Nevím jak Vám, mě se jeho vůně tak moc nelíbí. Díky důkladnému propláchnutí se této vůně zbavíme.

Mech nyní namočte do vody a nechte takto alespoň dvě hodiny. Já jej nechávám ve vodě celou noc.

Ráno vodu vylijte. Zhutnělý mech vložte do mixéru spolu s 750 ml vody. Vše rozmixujte do hladkého gelu a šup s ním do sklenice. Uchováváme v lednici pro další použití.

Můžete samozřejmě namočit jen malinko mechu tak, abyste měli dávku přesně na sýr. Bohužel Vám ale nepovím, kolik to je. Tak 3 gramy? :)

Pastu bychom měli. Teď ještě zbytek.

Mandle slijeme a vložíme do mixéru spolu s 2 lžícemi Irského mechu. Dobře rozmixujeme. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř a šťávu z citronu. Znovu mixujeme do hladké konzistence (kdo má, rád může nechat kousíčky mandlí). Vzniklý sýr vložíme do misky a smícháme s čerstvými bylinkami.

Nyní máte dvě možnosti. Všechno sníst nebo pokračovat a povýšit tento mazací sýr o level výš. Pomocí probiotik totiž vznikne parádní sýr plný živých probiotických bakterií, které obohatí Vaši střevní mikroflóru.

V misce tedy smíchejte sýr se lžičkou veganský probiotik a takto nechte 24 hodin při pokojové teplotě stát. Probiotika udělají zbytek práce za Vás. Vy zatím můžete uklidit kuchyni a těšit se na druhý den.

Sýr další den vytvarujte do bochníčků (mě z tohoto množství vznikly 3 bochníčky) a nechte ještě dvě hodinky "zrát". Spolu s cherry rajčátky či jinou zeleninou si jej pak užíváme. Jako vrchní kritik zabodovala naše sousedka Míša, které sýr tak chutnal, že se nedočkal ani konce focení :-) Její ruka na fotce mluví za vše.

Dobrou chuť.

Jemný hummus s tahini

2017-09-30 16:00:00

Hummus není humus :-) je to dobrota :-)

přečíst celé

RAW kešu pomazánka

2016-07-31 10:30:00

Náramně dobrá a hustá pomazánka

přečíst celé