Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Polentový koláč se špenátem - vegetariánské

Polentový koláč se špenátem - vegetariánské

16.1.2019

Polentový koláč se špenátem

Rychlý, levný a jednoduchý recept na vegetariánskou večeři můžete využít i pro nečekanou návštěvu. Uvidíte, jak je to snadné a rychlé.

Já jsem měla k takovému receptu dneska báječnou výpomoc od svých holčiček, v jednu chvíli jsem se sice málem přerazila o jejich nádobíčko, ale nakonec jsme měli opravdu dobrou večeři všichni čtyři i s taťkou :-)

Suroviny:

Postup:

Na pánvi osmahneme na jemno pokrájenou cibulku - používám olivový olej nebo přepuštěné máslo gheee.

Jakmile cibulka zavoní a trochu zesklovatí, přidáme špenát. Necháme jej vydusit a přidáme špetku soli a pepře - dochuťte tak, jak máte rádi. Já ráda přidávám lžičku bazalkového pesta pro zjemnění. Přidáme prolisovaný česnek a necháme probublat s 5 lžícemi rostlinné smetany.

Mezi tím, co se špenát "dusí" :-), v kastrolku připravíme polentu. Zhruba 150 - 200 g polenty zalijeme dvojnásobným množstvím vody a přidáme 1/2 kostky zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, promícháme a vypneme plotnu a pod pokličkou necháme ještě pár minut dojít.

Jakmile je špenát hotov, promícháme jej s připravenou polentou a přesuneme vzniklé těsto do koláčové formy. Koláč peču ve skleněné formě, kterou není nutné vymazávat, pokud však nemáte nepřilnavý povrch, doporučuji formu trochu potřít olejem.

Připravený koláč posypeme strouhaným sýrem Bedda nebo klasickou mozzarellou a pečem při 180 stupních zhruba 25 minut - dokud sýr na povrchu koláče nezezlátne.

Podáváme vychlazené se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť.

Cuketové nudle s italskými bylinkami

2016-09-25 06:45:00

Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...

přečíst celé

Špagety z červené řepy s pistáciovo - tymiánovým pestem

2016-07-09 20:55:00

Červená řepa je tradiční česká plodina, kterou však můžete připravit jako luxusní hlavní chod

přečíst celé