Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Pečené batáty s mandlovým dipem

Pečené batáty s mandlovým dipem

18.10.2019

Pečené batáty s veganským mandlovým nebo vegetariánským jogurtovým dipem

Batáty nejsou jen úžasné co do chuti, ale jsou též velice prospěšné našemu zdraví. Batáty patří k jednomu z nejvýživnějších druhů zeleniny vůbec. Jsou sytě oranžové, což je způsobeno obsaženými karotenoidy, ve velkém množství v nich najdeme vitamín C, jenž podporuje normální funkci našeho imunitního systému. Většinou si na vitamín C vzpomeneme, když se o nášspokouší nějaké bacily. Je tedy skvělé tento vitamín konzumovat díky dostatku ovoce a zeleniny a doplňovat si tak jeho zásoby průběžně po celý rok.

Sladké brambory obsahují již zmíněný betakaroten, kterému můžeme přisoudit další skvělé vlastnosti - tou hlavní je prevence rakoviny dásní, úst, žaludku nebo slinivky. Batáty příznivě působení na snížení hladiy cholesterolu v krvi a navíc perfektně chutnají.

Jestli jste ještě batáty neochutnali, nemusíte se jejich přípravy bát. Jejich přípava je snadná a zábavna, protože se dají připravit jak na sladko tak na slano.

Pojďte je vyzkoušet pečené s mandlovým dipem.

Pečené brambory

Suroviny:

Postup přípravy:

Batáty pokrájejte na delší hranolky, obalte na sucho nebo s olejem ve směsi bylin, prolisovaném česneku a soli a posypte majoránkou. Pak vložte do pekáčku vyloženým pečícím papírem a dejte do trouby na 180° na 15-20 minut.

Veganský mandlový dip:

  • 50 g mandlového másla
  • 1 bio limetka - šťáva a trochu strouhané kůry
  • pol. lžíce Ume octa
  • špetka chilli a římského kmínu

Všechny ingredience smíchejte a přidejte k pečeným bramborám.

Tvarohový vegetariánský dip s bylinkami:

Suroviny:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • nasekaná pažitka
  • 1 lžička Bambovy soli

Všechny ingredience smícháme a dochutíme bambovou solí a přidáme k pečeným bramborám.

I takhle jednoduché to může být. :-)

Dobrou chuť :-)

autorky receptů: veganská část - Káťa Kubátová, vegetariánská část: Jana Přibylová

Cuketové nudle s italskými bylinkami

2016-09-25 06:45:00

Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...

přečíst celé

Špagety z červené řepy s pistáciovo - tymiánovým pestem

2016-07-09 20:55:00

Červená řepa je tradiční česká plodina, kterou však můžete připravit jako luxusní hlavní chod

přečíst celé