Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Míchaná vajíčka - vegan i RAW

Míchaná vajíčka - vegan i RAW

16.4.2019

Velikonoční míchaná vajíčka mohou obsahovat i jiné suroviny než slepičí vajíčka. V naší redakci jsme připravili dva recepty, které Vás přesvědčí o tom, že vůni vajíček si můžete užít i ve veganské a RAW verzi. Pojďme na to.

Teplá veganská míchaná vajíčka

Suroviny pro přípravu :

  • 150 g tofu nebo tempehu v organické variantě a dnes již lze sehnat i naklíčenou formu! My však doporučujeme osvědčenou českou značku Sun food

  • 1 červená cibule, 10 lístků medvědího česneku či 2 stroužky utřeného česneku

  • šťáva z poloviny citronu

  • černá sůl (velmi důležitá ingredience - seženete v našem obchodě)

  • kurkuma, pepř, římský kmín

  • 2 PL lahůdkového droždí

  • 50g cherry rajčátek, půl avokáda na kostičky – na ozdobu

  • pažitka, řeřicha, koriandr, petrželka… na ozdobu

Postup přípravy:

Na pánvičce rozehřejeme kokosový olej a lehce na něm osmahneme na drobno pokrájenou cibulku, přidáme nakrájený medvědí česnek či utřený česnek a veškeré ostatní koření. Necháme cibuli zesklovatět a koření rozvonět.

Přidáme na kousíčky namačkané tofu a vše dobře promícháme. Osolíme černou solí, dochutíme citronovou šťávou.

Na závěr ozdobíme cherry rajčátky, avokádem a bylinkami. Posypeme lahůdkovým droždím, které pokrmu dodá sýrovou chuť. Lahůdkové droždí můžete také přidat již během smažení tofu, droždí se rozpustí a pokrm bude krémovější.

Tento pokrm v sobě kromě výtečné chuti ukrývá také mnoho živin a bílkovin. Velkého množství bílkovin bez GMO sóji dosáhneme použitím BIO tofu nebo tempehu. Tempeh je navíc fermentovaný, jedná se tedy o stravitelnější variantu s vysokým obsahem vitamínu B12. Lahůdkové droždí je bohaté na vitamíny skupiny B a také na selen.

Kurkuma je protizánětlivá a stejně tak uklidňující a ulehčující pro trávení je černá sůl či římský kmín. Cibulka a česnek proženou nepřátelské bakterie z těla ven.

Co se k tomu hodí?

  • RAW krekry, domácí kváskové pečivo, pečené sladké brambory NEBO jednoduše nakrájená mrkev, okurka, celer na hranolky.

Dochutit můžete ještě bio kečupem nebo hořčicí anebo veg majolkou. Bon Apetit!!!

 

Raw květáková varianta

  • 200 g květáku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 avokádo
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 10 lístků mědvědího česneku či 2 stroužky utřeného česneku
  • Bylinky všeho druhu
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • černá sůl, kurkuma, pepř, český kmín mletý
  • konopná loupaná semínka na posypání

Postup přípravy:

Všechny celistvé ingredience i s kořením pomixujeme ve stolním robotu na požadovanou hmotu dle libosti. Na závěr zakápneme citronovou šťávou a posypeme konopnými semínky.

Vhodné přílohy:

Na plátky nakrájená kedlubna, paprika, mrkev nebo RAW krekry.

Čím je pro nás přínosný květák ?

Benefity květáku:

  • Předchází infarktům a vysokému krevnímu tlaku, velmi podporuje kardiovaskulární systém a zdraví srdce díky vitaminu K.
  • Vitamin K, který tělo získává při konzumaci květáku má protizánětlivé vlastnosti.
  • Tímto způsobem se zabrání hromadění lipidů v krvi a předejde se tak následnému ucpání kapilár.
  • Sulforafan obsažený v květáku je vysoce účinný v prevenci srdečnách onemocnění.
  • Květák je bohatý na vlákninu. Je velmi užitečná pro trávení, dodává zdravou mikroflóru a krmí užitečné bakterie, podporuje odstranění toxinů z těla.
  • Napomáhá přirozené ochraně pokožky před UV zářením díky sulforafanu.
  • Podporuje nerovvý systém díky zlepšení přenosu elktrolytů těla nervovými vzruchy.
  • Snižuje riziko cukrovky a obsahuje nepřeberné množství vitamínů a minerálů, hlavně vitamin C, síru a vitamin K.

Autor receptů: Káťa Kubátová

Cuketové nudle s italskými bylinkami

2016-09-25 06:45:00

Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...

přečíst celé

Špagety z červené řepy s pistáciovo - tymiánovým pestem

2016-07-09 20:55:00

Červená řepa je tradiční česká plodina, kterou však můžete připravit jako luxusní hlavní chod

přečíst celé