Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Fenykl v hlavní roli

Fenykl v hlavní roli

7.5.2019

V hlavní roli Fenykl - šťávy, polévka nebo pečený  fenykl po indicku

Jak již všichni známe – fenyklový čaj pomáhá na bolavé bříško a hlavně pro kojence, kteří často trpí kolikami a bolením bříška. Pomoc od nadýmání však zdaleka není vše, co fenykl umí. Teď totiž máme na mysli čerstvé fenyklové bulvy. Chutí se podobají známému koření – sladkopeprná svěží chuť, ale zkuste si dát fenykl jen tak nakrájený čerstvý, ať poznáte, že je chutný i sám o sobě.

Co ho tedy tvoří tak výjimečným?  Nejenže obsahuje mnoho vody, téměř žádné sacharidy, trochu bílkovin a minimum tuku, ale je velmi bohatý na minerály a vitaminy jako vitamín C, kyselinu listovou, vápník, niacin, hořčík, železo, fosfor a mangan a jiné. Výborně chutná, svým složením a peprnými oleji a flavonoidy, tvoří přímo léčivý pokrm pro slinivku břišní, žaludek a tím zklidňuje celé zažívání, zabraňuje nadýmání, pálení žáhy a přispívá k očistě jater, ale i dýchacích cest. Pravidelnou konzumací se tedy můžete zbavit zažívacích krátkodobých i chronickým obtíži jako je zácpa, ale i průjmy a lehkou formou z vás fenykl odvádí i přebytečnou vodu, parazity a nadměrnou usazenou sůl. Proto je tak velmi oblíbeným činidlem očistných kůr a diet. Mimo jiné také pravidelnou konzumací může snížit nevhodný typ cholesterolu a pomoci k posílení očí.

V mnohých případech zabraňuje i bolestem hlavy a na noc uklidňuje celý organismus, čímž navozuje klidný spánek.

A pokud si na něm smlsnete po vydatném jídle jako zákusek místo ovoce (zkuste třeba po každém jídle či před ním, sníst trochu čerstvého fenyklu pokapaného citronem, anebo si udělejte velmi očistnou a chutnou fenyklovou šťávou – recept níže či fenyklové sladké pyré – recept níže), předejdete špatnému dechu, je lepší jak žvýkačka! A hlavně navodí velmi příjemný pocit žaludku.

Tak s chutí do toho!!!

Fenyklová šťáva typu A pro osvěžení (1-2 porce)

  • 2 velké bulvy fenyklu
  • 1 citron i kůrou (bio)
  • Snítek čerstvé máty
  • Pro sladší variantu půl jablíčka

Vše odšťavněte i se slupkou z jablíčka a kůrou z citronu a vypijte nejlépe 20 min před či 30 min. po pokrmu. Pravidelným popíjením podpoříte odvodnění organismu, zažívání a dýchací systém. Poznáte sami:)

Fenyklová šťáva typu B pro zahřátí (1-2 porce)

  • 2 velké bulvy fenyklu
  • 400g mrkve
  • Kousek zázvoru

Fenyklové pyré

  • 1 velká bulva čerstvého fenyklu
  • šťáva z půli citronu a trochu strouhané bio citronové kůry
  • polévková lžíce rozinek
  • trochu cejlonské skořice, sušeného zázvoru

Stačí rozmixovat a sníst. Lahodné a rychlé, svěží i překvapující.

A teď hlavní 2 recepty na živou veganskou fenyklovou polévku a pečený fenykl po indicku!

Fenyklová jarní polévka s cuketou a chřestem

  • 1 velká bulva fenyklu
  • 1 bio cuketa i s kůrou
  • 4 stonky chřestu
  • půl červené cibule
  • 200 bio kokosového mléka
  • černá sůl, kurkuma, špetka pepře a muškátového oříšku

Vše rozmixujte a máte chladivou polévku i na léto. Veškeré ingredience lze i spařit cca na 10 min, poté rozmixovat v kokosovém mléce a máte i teplou variantu polévky.

Na vrch můžete nasypat čerstvé bylinky (petrželka, koriandr, pažitka) a dochutit trochu citronovou šťávou. Posypat můžete i piniovými či nasekanými oříšky dle chuti. My doporučujeme mimo piniových i mandle či pistácie pro chuť.

 

Pečené fenyklové překvapení s karotkou a květákem po indicku

  • 2 bulvy fenyklu
  • půl květáku
  • 4 bio karotky
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • indické kari a 2 polévkové lžíce tamari či shoyu
  • 3 stvoly jarní cibulky
  • 200g uvařené cizrny či zeleného hrášku

Vše nakrájejte na tenké plátky, rozmístěte na plech, pokapejte olejem, tamari či shoyu omáčkou, přisypte luštěniny a pečte v troubě při 200 stupních na cca 15-20 min.

Skvěle se k tomu hodí i batátová kaše, batátové hranolky anebo naše oblíbené raw zeleninové krekry.

Danou směs lze umixovat celou dohromady, zahustit mandlovou moukou a upéct z ní skvělé placičky při 200 stupních na 20 min.

I v živé formě lze místo pečení sušit cca 8 hodin z obou stran (po4 hod. otočení) na 45 stupňů.

Autorka článku: Káťa Kubátová

Cuketové nudle s italskými bylinkami

2016-09-25 06:45:00

Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...

přečíst celé

Špagety z červené řepy s pistáciovo - tymiánovým pestem

2016-07-09 20:55:00

Červená řepa je tradiční česká plodina, kterou však můžete připravit jako luxusní hlavní chod

přečíst celé