Cuketové nudle s italskými bylinkami
2016-09-25 06:45:00
Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...
Nacházíte se:
Úvodní strana > Recepty > Fenykl v hlavní roli
7.5.2019
V hlavní roli Fenykl - šťávy, polévka nebo pečený fenykl po indicku
Jak již všichni známe – fenyklový čaj pomáhá na bolavé bříško a hlavně pro kojence, kteří často trpí kolikami a bolením bříška. Pomoc od nadýmání však zdaleka není vše, co fenykl umí. Teď totiž máme na mysli čerstvé fenyklové bulvy. Chutí se podobají známému koření – sladkopeprná svěží chuť, ale zkuste si dát fenykl jen tak nakrájený čerstvý, ať poznáte, že je chutný i sám o sobě.
Co ho tedy tvoří tak výjimečným? Nejenže obsahuje mnoho vody, téměř žádné sacharidy, trochu bílkovin a minimum tuku, ale je velmi bohatý na minerály a vitaminy jako vitamín C, kyselinu listovou, vápník, niacin, hořčík, železo, fosfor a mangan a jiné. Výborně chutná, svým složením a peprnými oleji a flavonoidy, tvoří přímo léčivý pokrm pro slinivku břišní, žaludek a tím zklidňuje celé zažívání, zabraňuje nadýmání, pálení žáhy a přispívá k očistě jater, ale i dýchacích cest. Pravidelnou konzumací se tedy můžete zbavit zažívacích krátkodobých i chronickým obtíži jako je zácpa, ale i průjmy a lehkou formou z vás fenykl odvádí i přebytečnou vodu, parazity a nadměrnou usazenou sůl. Proto je tak velmi oblíbeným činidlem očistných kůr a diet. Mimo jiné také pravidelnou konzumací může snížit nevhodný typ cholesterolu a pomoci k posílení očí.
V mnohých případech zabraňuje i bolestem hlavy a na noc uklidňuje celý organismus, čímž navozuje klidný spánek.
A pokud si na něm smlsnete po vydatném jídle jako zákusek místo ovoce (zkuste třeba po každém jídle či před ním, sníst trochu čerstvého fenyklu pokapaného citronem, anebo si udělejte velmi očistnou a chutnou fenyklovou šťávou – recept níže či fenyklové sladké pyré – recept níže), předejdete špatnému dechu, je lepší jak žvýkačka! A hlavně navodí velmi příjemný pocit žaludku.
Tak s chutí do toho!!!
Fenyklová šťáva typu A pro osvěžení (1-2 porce)
Vše odšťavněte i se slupkou z jablíčka a kůrou z citronu a vypijte nejlépe 20 min před či 30 min. po pokrmu. Pravidelným popíjením podpoříte odvodnění organismu, zažívání a dýchací systém. Poznáte sami:)
Fenyklová šťáva typu B pro zahřátí (1-2 porce)
Fenyklové pyré
Stačí rozmixovat a sníst. Lahodné a rychlé, svěží i překvapující.
A teď hlavní 2 recepty na živou veganskou fenyklovou polévku a pečený fenykl po indicku!
Fenyklová jarní polévka s cuketou a chřestem
Vše rozmixujte a máte chladivou polévku i na léto. Veškeré ingredience lze i spařit cca na 10 min, poté rozmixovat v kokosovém mléce a máte i teplou variantu polévky.
Na vrch můžete nasypat čerstvé bylinky (petrželka, koriandr, pažitka) a dochutit trochu citronovou šťávou. Posypat můžete i piniovými či nasekanými oříšky dle chuti. My doporučujeme mimo piniových i mandle či pistácie pro chuť.
Pečené fenyklové překvapení s karotkou a květákem po indicku
Vše nakrájejte na tenké plátky, rozmístěte na plech, pokapejte olejem, tamari či shoyu omáčkou, přisypte luštěniny a pečte v troubě při 200 stupních na cca 15-20 min.
Skvěle se k tomu hodí i batátová kaše, batátové hranolky anebo naše oblíbené raw zeleninové krekry.
Danou směs lze umixovat celou dohromady, zahustit mandlovou moukou a upéct z ní skvělé placičky při 200 stupních na 20 min.
I v živé formě lze místo pečení sušit cca 8 hodin z obou stran (po4 hod. otočení) na 45 stupňů.
Autorka článku: Káťa Kubátová
2016-09-25 06:45:00
Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...
2016-07-09 20:55:00
Červená řepa je tradiční česká plodina, kterou však můžete připravit jako luxusní hlavní chod
Pár slov o blogu
Proč vznikl RAWblog? Protože mě baví "nevařit", psát a sdílet. . .
Protože si myslím, že je škoda schovat si v šuplíku jednoduché a chutné RAW či veganské recepty a nepodělit se o ně. V neposlední řadě jsme také na eshopu v sekci receptů trpěli nedostatek prostoru. To vše a mnohem více dalo vzniknout těmto stránkám, které, jak doufám, budou pro Vás inspirací a jednoduchým vodítkem v oblasti živé stravy.
Tvořte, ochutnávejte a milujte živou stravu zrovna jako já. Užívejte si všeho, co nám naše Země dává.
2016 (c) Všechna práva vyhrazena - Živá-strava-obchod.cz