Cuketové nudle s italskými bylinkami
2016-09-25 06:45:00
Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...
Nacházíte se:
Úvodní strana > Recepty > Dýňovo-bramborové noky se špenátem
6.4.2019
Vždycky, opravdu vždycky, když připravuju noky, vzpomenu si na legendární scénu z filmu pelíšky, kde je skvěle rozdíl mezi noky a knedlíky vysvětlen. Osobně tenhle film považuju za TOP české kinematografie a myslím, že málokterý film jej předčí. Možná si ho večer pustím :-)
Noky se špenátovou omáčkou naprosto miluju. Jedná se o pracnější jídlo, u kterého naděláte i trochu nepořádku, ale ten výsledek stojí za to. Mám v rukávu dvě varianty - veganskou a vegetariánskou. Rozdíl je pouze v tom, že u té veganské místo vajíčka použijete hrašku.
Suroviny pro přípravu noků:
Suroviny pro přípravu omáčky:
Postup přípravy:
1. Ve vodě uvaříme zvlášť brambory a dýni - obojí pokrájené na kostky 2 -3 cm. Vaříme cca 20 minut do změknutí.
2. V kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience na noky a dobře zpracujeme. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme mouku dle potřeby. Těsto vyklopíme do misky a necháme jej alespoň 30 minut odpočinout.
Mezi tím, než těsto vychladne a odpočine si, nakrájíme na jemno cibuli, kterou zpěníme na jedné lžíci ghí nebo olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Na cibuli přidáme špenát, který necháme povařit spolu s rostlinnou smetanou alespoň 10 minut. Osolíme a opepříme dle chuti. Přidáme lahůdkové droždí pro sýrovou vůni.
3. Těsto na noky si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu na pomoučeném vále vyválíme podlouhlou šišku. Nožem krájíme kousky těsta, z nichž rukama vytvarujeme kuličky / noky.
4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme lžičku soli. Noky vaříme po dávkách tak, aby měly v hrnci místo a mohly si pěkně zaplavat :-) Vaříme je cca 5 minut. To, že jsou noky hotové poznátek tak, že plavou na povrchu.
Uvařené noky, které nesníme, dáme do misky a lehce je pomažeme máslem nebo olivovým olejem, aby se neslepily.
Hotové noky servírujeme se špenátovou omáčkou a zeleninou.
Dobrou chuť
Autor receptu: Jana Přibylová
2016-09-25 06:45:00
Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...
2016-07-09 20:55:00
Červená řepa je tradiční česká plodina, kterou však můžete připravit jako luxusní hlavní chod
Pár slov o blogu
Proč vznikl RAWblog? Protože mě baví "nevařit", psát a sdílet. . .
Protože si myslím, že je škoda schovat si v šuplíku jednoduché a chutné RAW či veganské recepty a nepodělit se o ně. V neposlední řadě jsme také na eshopu v sekci receptů trpěli nedostatek prostoru. To vše a mnohem více dalo vzniknout těmto stránkám, které, jak doufám, budou pro Vás inspirací a jednoduchým vodítkem v oblasti živé stravy.
Tvořte, ochutnávejte a milujte živou stravu zrovna jako já. Užívejte si všeho, co nám naše Země dává.
2016 (c) Všechna práva vyhrazena - Živá-strava-obchod.cz