Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Dýňovo-bramborové noky se špenátem

Dýňovo-bramborové noky se špenátem

6.4.2019

Dýňovo-bramborové noky se špenátem

Vždycky, opravdu vždycky, když připravuju noky, vzpomenu si na legendární scénu z filmu pelíšky, kde je skvěle rozdíl mezi noky a knedlíky vysvětlen. Osobně tenhle film považuju za TOP české kinematografie a myslím, že málokterý film jej předčí. Možná si ho večer pustím :-)

Noky se špenátovou omáčkou naprosto miluju. Jedná se o pracnější jídlo, u kterého naděláte i trochu nepořádku, ale ten výsledek stojí za to. Mám v rukávu dvě varianty - veganskou a vegetariánskou. Rozdíl je pouze v tom, že u té veganské místo vajíčka použijete hrašku.

Suroviny pro přípravu noků:

  • 500 g moučných brambor
  • 300 g máslové dýně
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce / 1 PL hraška
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 čl citronové kůry
  • 1 čl  sůl
  • 1/2 čl mletého pepře

Suroviny pro přípravu omáčky:

  • 1 PL ghí nebo olivový olej
  • 1 malá cibule
  • 1 balení mraženého špenátu (nebo spařeného čerstvého)
  • 1 stroužek česneku
  • rostlinná smetana
  • sůl a pepř
  • 1 PL lahůdkové droždí

Postup přípravy:

1. Ve vodě uvaříme zvlášť brambory a dýni - obojí pokrájené na kostky 2 -3 cm. Vaříme cca 20 minut do změknutí.

2. V kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience na noky a dobře zpracujeme. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme mouku dle potřeby. Těsto vyklopíme do misky a necháme jej alespoň 30 minut odpočinout.

Mezi tím, než těsto vychladne a odpočine si, nakrájíme na jemno cibuli, kterou zpěníme na jedné lžíci ghí nebo olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Na cibuli přidáme špenát, který necháme povařit spolu s rostlinnou smetanou alespoň 10 minut. Osolíme a opepříme dle chuti. Přidáme lahůdkové droždí pro sýrovou vůni.

3. Těsto na noky si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu na pomoučeném vále vyválíme podlouhlou šišku. Nožem krájíme kousky těsta, z nichž rukama vytvarujeme kuličky / noky.

4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme lžičku soli. Noky vaříme po dávkách tak, aby měly v hrnci místo a mohly si pěkně zaplavat :-) Vaříme je cca 5 minut. To, že jsou noky hotové poznátek tak, že plavou na povrchu.

Uvařené noky, které nesníme, dáme do misky a lehce je pomažeme máslem nebo olivovým olejem, aby se neslepily.

Hotové noky servírujeme se špenátovou omáčkou a zeleninou.

Dobrou chuť

Autor receptu: Jana Přibylová

Cuketové nudle s italskými bylinkami

2016-09-25 06:45:00

Milujete chuť Itálie? Kdo by nemiloval... Přimoňte si letní dny s tímto receptem...

přečíst celé

Špagety z červené řepy s pistáciovo - tymiánovým pestem

2016-07-09 20:55:00

Červená řepa je tradiční česká plodina, kterou však můžete připravit jako luxusní hlavní chod

přečíst celé