Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Lenivé snídaně s batáty

Lenivé snídaně s batáty

6.4.2019

Lenivé snídaně s batáty

O víkendu většina z nás najíždí na příjemné pomalé tempo, které se nese v duchu chutné snídaně s celou rodinou, na kterou možná v průběhu celého týdne není dost času. Znáte ta běžná rána - vypravit děti do školky nebo školy, zkontrolovat obsah školní brašny, svačinu a manželovi uvázat kravatu. Šup a jde se. Snídat společně je přitom tak příjemné.

S příchodem jara nás navíc lákají ven sluneční paprsky a tak, pokud máte zahrádku, je moc příjemné posnídat zde mezi voňavými prvními kvítky.

Připravili jsme pro vás tipy na snadné lenivé snídaně, které jsou neokoukané a zpříjemní Vám chvilky s rodinou nebo naopak ty chvilky sami se sebou. Pochutnejte si po ránu na batátech heart

Batátové toasty

Batáty jsou naprosto boží, můžete z nich udělat slané hranolky nebo sladkou snídani. Takže, pokud je ještě ve své spíži nemáte, šup k zelináři, věřte nám, budete je chtít jíst pořád.

Suroviny pro přípravu batátový toastů:

  • 400g sladkých či fialových brambor
  • Oblíbené oříškové máslo,kokosový olej, živá zdravá nutela či avokádová pomazánka nebo rostlinný jogurt
  • 1 banán na kolečka nakrájený
  • Oblíbená marmeláda (nemusí být) klidně lze podat i rozmačkané bobulovité ovoce – milujeme borůvky smíchané s chia semínky
  • Skořice

Postup přípravy:

Nakrájejte sladké či fialové brambory na plátky velikosti a tvaru chleba, pečte v troubě na 200 stupňů po dobu 10 minut z obou stran tak, aby byly brambory měkké a křupavé. Případně je můžete připravit také v topinkovači.

Pomažte plátky oříškovým máslem, kokosovým olejem či avokádem rozmačkaným s banánem a kakaem.

Ozdobte banánem, marmeládou či bobulovitým ovocem, rozinkami či kokosem. Posypte skořicí a podávejte.


Batátové pyré s oříšky a banány

Tento recept stejně jednoduchý jako dobrý :-) Kaše nebo chcete-li pyré z batátů potěší dospělé i děti. Pro děti se může jednat o formu prvního příkrmu, pro dospělé o výživnou snídaňovou kaši, kterou dle libosti doplníme sezóním ovocem nebo oříšky a semínky.

Suroviny pro přípravu batátového pyré:

  • 400 g batátů
  • 100 ml rostlinné mléko (nejlépe domácí mandlové)
  • rozinky, kokos, skořice, zázvor
  • vanilkový extrakt
  • banán
  • bobulovité ovoce, oříšky, semínka

Postup přípravy:

Batáty omyjte, oloupejte a uvařte pokrájené na kostičky ve vodě nebo na páře 25 minut. Nechte je lehce vychladnout a rozmačkejte je vidličkou spolu s rostlinným mlékem a banánem. Přidejte dle libosti trochu zázvoru, skořice, vanilkového extraktu a kokosu. Dle libosti můžete přidat místo zázvoru třeba kakao a kakaové boby, případně kokos a rozinky.

Taková jednoduchá kaše je vhodná i pro děti do školy, kde ji mohou jíst jako přesnídávku studenou. Pro maličké děti lze batátové pyré podávat jako jeden z prvních příkrmů, přičemž nejlepší je příprava na páře.


Sladké batátové hranolky

Batáty jsou vynikající také pečené. Ve své sladké variantě báječně chutnají s rostlinným jogurtem, možná v nich však objevíte také skvělou přílohu ke slaným pokrmům. Hranolky z nich vykouzlíte na slano i na sladko.

Batátové hranolky na sladko:

  • 2 středně velké batáty
  • 1 PL rozehřátého kokosového oleje
  • 1 ČL med
  • skořice
  • oříšky a semínka na ozdbou

Postup přípravy:

Batáty omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na delší tenké "hranolky". V misce metličkou smíchejte kokosový olej s medem a špetkou skořice. Batáty marinujte ve sladké marinádě a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 20 minut na 180 C.

Servírujte ozdobené sezóním ovocem, rostlinným jogurtem, oříšky či semínky.

Nákupní košík pro všechny snídaňové dobroty:

  • oříšková másla - milujeme máslíčka od My Raw Joy, ale chuťově pozadu nejsou ani Lucky Alvin. Je to láska na první lžičku.
  • oříšky a semínka - ozdobit kaši, sezobnout ke sváče pár oříšků nebo si udělat domácí máslo, to vše můžete, když se dostatečně vyzbrojíte pořádnou dávku oříšků a semínek
  • vanilkový extrakt - extrakt z pravé vanilky, který provoní každou kaši nebo sladký dezert

Sladké brambory a jejich přínos pro naše zdraví

Sladké brambory mají vyšší obsah vlákniny oproti klasickým bramborám, ta usnadňuje zažívání, podporuje trávení a pročisťování střeva, protože na sebe efektivně a jemně váže veškeré odpadní látky v trávicím traktu a odvádí je z těla ven. Díky vláknině tak můžeme předcházet zácpě a zároveň upravovat stolici při průjmu.

Batáty obsahují nemalé množství důležitých minerálů a vitamínů, jako jsou hořčík , draslík, mangan, kyselinu listovou, měď,vitamín C a beta karoten. Beta karoten je velmi silný antioxidant, který pomáhá detoxikaci jater, tím též napomáhá ke zlepšení zraku a chrání tělo před volnými radikály. Konzumace batátů je výhodnou prevencí rakoviny a taktéž předcházení zánětům kloubů. Batáty mimo jiné obsahují také vitamín D, PPři správném pěstování a skladování a pravidelné konzumaci batátů tak můžeme předcházet také osteoporóze.

Mimo jiné batáty podporují zdravé srdce, plodnost a dokonce zabraňují inzulinové rezistenci.

Sladké brambory jsou skutečně mnohem sladší než brambory klasické, rozdíl mezi oběma druhy spočívá především v množstí vlákniny, jíž batáty obsahují daleko více a díky tomu v nich nenajdeme tolik škrobu jako v klasickým bramborách.

Slupky ze sladkých brambor, ale i dužina poslouží jako skvělá maska na pleť, čistí póry a komedony do hloubky.

autor: Káťa Kubátová

RAW Pohanková kaše s jablíčkem

2016-07-05 15:40:00

Bezlepková snídaně pro ranní start

přečíst celé

Pohankovo čokoládová ranní kaše

2016-07-05 15:45:00

Pohanky není nikdy dost - obzvláště té naklíčené :-)

přečíst celé