RAW Pohanková kaše s jablíčkem
2016-07-05 15:40:00
Bezlepková snídaně pro ranní start
Nacházíte se:
Úvodní strana > Recepty > Lenivé snídaně s batáty
6.4.2019
O víkendu většina z nás najíždí na příjemné pomalé tempo, které se nese v duchu chutné snídaně s celou rodinou, na kterou možná v průběhu celého týdne není dost času. Znáte ta běžná rána - vypravit děti do školky nebo školy, zkontrolovat obsah školní brašny, svačinu a manželovi uvázat kravatu. Šup a jde se. Snídat společně je přitom tak příjemné.
S příchodem jara nás navíc lákají ven sluneční paprsky a tak, pokud máte zahrádku, je moc příjemné posnídat zde mezi voňavými prvními kvítky.
Připravili jsme pro vás tipy na snadné lenivé snídaně, které jsou neokoukané a zpříjemní Vám chvilky s rodinou nebo naopak ty chvilky sami se sebou. Pochutnejte si po ránu na batátech
Batátové toasty
Batáty jsou naprosto boží, můžete z nich udělat slané hranolky nebo sladkou snídani. Takže, pokud je ještě ve své spíži nemáte, šup k zelináři, věřte nám, budete je chtít jíst pořád.
Suroviny pro přípravu batátový toastů:
Postup přípravy:
Nakrájejte sladké či fialové brambory na plátky velikosti a tvaru chleba, pečte v troubě na 200 stupňů po dobu 10 minut z obou stran tak, aby byly brambory měkké a křupavé. Případně je můžete připravit také v topinkovači.
Pomažte plátky oříškovým máslem, kokosovým olejem či avokádem rozmačkaným s banánem a kakaem.
Ozdobte banánem, marmeládou či bobulovitým ovocem, rozinkami či kokosem. Posypte skořicí a podávejte.
Batátové pyré s oříšky a banány
Tento recept stejně jednoduchý jako dobrý :-) Kaše nebo chcete-li pyré z batátů potěší dospělé i děti. Pro děti se může jednat o formu prvního příkrmu, pro dospělé o výživnou snídaňovou kaši, kterou dle libosti doplníme sezóním ovocem nebo oříšky a semínky.
Suroviny pro přípravu batátového pyré:
Postup přípravy:
Batáty omyjte, oloupejte a uvařte pokrájené na kostičky ve vodě nebo na páře 25 minut. Nechte je lehce vychladnout a rozmačkejte je vidličkou spolu s rostlinným mlékem a banánem. Přidejte dle libosti trochu zázvoru, skořice, vanilkového extraktu a kokosu. Dle libosti můžete přidat místo zázvoru třeba kakao a kakaové boby, případně kokos a rozinky.
Taková jednoduchá kaše je vhodná i pro děti do školy, kde ji mohou jíst jako přesnídávku studenou. Pro maličké děti lze batátové pyré podávat jako jeden z prvních příkrmů, přičemž nejlepší je příprava na páře.
Sladké batátové hranolky
Batáty jsou vynikající také pečené. Ve své sladké variantě báječně chutnají s rostlinným jogurtem, možná v nich však objevíte také skvělou přílohu ke slaným pokrmům. Hranolky z nich vykouzlíte na slano i na sladko.
Batátové hranolky na sladko:
Postup přípravy:
Batáty omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na delší tenké "hranolky". V misce metličkou smíchejte kokosový olej s medem a špetkou skořice. Batáty marinujte ve sladké marinádě a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 20 minut na 180 C.
Servírujte ozdobené sezóním ovocem, rostlinným jogurtem, oříšky či semínky.
Nákupní košík pro všechny snídaňové dobroty:
Sladké brambory a jejich přínos pro naše zdraví
Sladké brambory mají vyšší obsah vlákniny oproti klasickým bramborám, ta usnadňuje zažívání, podporuje trávení a pročisťování střeva, protože na sebe efektivně a jemně váže veškeré odpadní látky v trávicím traktu a odvádí je z těla ven. Díky vláknině tak můžeme předcházet zácpě a zároveň upravovat stolici při průjmu.
Batáty obsahují nemalé množství důležitých minerálů a vitamínů, jako jsou hořčík , draslík, mangan, kyselinu listovou, měď,vitamín C a beta karoten. Beta karoten je velmi silný antioxidant, který pomáhá detoxikaci jater, tím též napomáhá ke zlepšení zraku a chrání tělo před volnými radikály. Konzumace batátů je výhodnou prevencí rakoviny a taktéž předcházení zánětům kloubů. Batáty mimo jiné obsahují také vitamín D, PPři správném pěstování a skladování a pravidelné konzumaci batátů tak můžeme předcházet také osteoporóze.
Mimo jiné batáty podporují zdravé srdce, plodnost a dokonce zabraňují inzulinové rezistenci.
Sladké brambory jsou skutečně mnohem sladší než brambory klasické, rozdíl mezi oběma druhy spočívá především v množstí vlákniny, jíž batáty obsahují daleko více a díky tomu v nich nenajdeme tolik škrobu jako v klasickým bramborách.
Slupky ze sladkých brambor, ale i dužina poslouží jako skvělá maska na pleť, čistí póry a komedony do hloubky.
autor: Káťa Kubátová
2016-07-05 15:45:00
Pohanky není nikdy dost - obzvláště té naklíčené :-)
Pár slov o blogu
Proč vznikl RAWblog? Protože mě baví "nevařit", psát a sdílet. . .
Protože si myslím, že je škoda schovat si v šuplíku jednoduché a chutné RAW či veganské recepty a nepodělit se o ně. V neposlední řadě jsme také na eshopu v sekci receptů trpěli nedostatek prostoru. To vše a mnohem více dalo vzniknout těmto stránkám, které, jak doufám, budou pro Vás inspirací a jednoduchým vodítkem v oblasti živé stravy.
Tvořte, ochutnávejte a milujte živou stravu zrovna jako já. Užívejte si všeho, co nám naše Země dává.
2016 (c) Všechna práva vyhrazena - Živá-strava-obchod.cz