Velikonoční RAW Beránek
21.4.2019
RAW Velikonoční beránek
Stejně jako se Vánoce neobejdou bez stromečku, tak se i Velikonoce neobejdou bez beránka. A jelikož jsou tyto svátky hodně o chlebíčkách, sladkostech a také alkoholu.... tak proč si nevytvořit zdravou variantu této dobroty a zároveň si i pochutnat a cítit se skvěle bez výčitek.
Tento recept jsem vymyslela tak, aby jeho tvorba byla co nejjednodušší a dostupná pro každého.
Ingredience na základní těsto :
Množství těsta je určeno pro střední formu beránka.
- 500g slunečnicových semínek - předem naklíčených a usušených viz. předchozí článek o klíčení, semínka lze případně zakoupit již naklíčená zde
- 250 g bio kokosu
- půl hrnku bio kokosového oleje - v rozpuštěném stavu
- hrnek datlí nebo rozinek - sladidlo je na Vás - můžete místo datli a rozinek použít i med, ale beránek už nebude veganský. Obě varianty jsou vhodné pro dobrou pevnost těsta.
- trochu vody
Slunečnici s kokosem umeleme ve výkonném mixéru na mouku. Přidáme datle nebo rozinky (med doporučuji přidat až v míse, kde ho zapracujeme do těsta ručně), kokosový olej, trochu vody a mixujeme, dokud nevznikne těsto, které poté vpěchujeme do silikonové formy beránka. Dáme ztuhnout na hodinu do mrazáku. Po uplynutí této doby vyklopíme beránka a je hotovo.
Upozorňuji, že těsto je nutné pořádně natlačit do formy,aby se dostalo všude!
Beránka skladujte v chladném prostředí, měl by vydržet 7-10 dní. Jeho krájení jde opravdu dobře bez drolení a lámání.
Tipy na zlepšení beránka:
- beránkův čumáček, oči nebo jinou část těla můžete vyplnit makovým těstem - stejné množství máku a kokosu (Množství už záleží na Vás.) umeleme společně na mouku, osladíme medem a skořicí a vytvoříme těsto,které použijeme podle potřeby.
- do těsta můžeme přidat superpotraviny:
- tmavý beránek vznikne přidáním raw kakaa nebo karobu
- výborné je přidání guarany (na energii), skořice (na zahřátí organizmu), vanilky (na zpestření chutě) a mnoho dalšího dle naší fantazie.
- beránka lze polít i raw čokoládoou polevou.
- kdo je milovníkem biskupského beránka, může těsto doplnit rozinkami nebo oblíbeným sušeným ovocem.
Věřím,že si tohoto beránka zamilujete, tak jako já a objevíte krásu nových chutí a poznatků.
Přeji krásné tvoření.
Vaše RAWzárka