Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Zeleninový salát s quinoou a kešu dresinkem

Zeleninový salát s quinoou a kešu dresinkem

17.11.2017

Lehký zeleninový salát s quinoou a kešu dresinkem

Mám ráda lehké a rychlé obědy - zeleninové saláty jsou proto skvělou volbou, jak si dopřát něco opravdu chutného a cítit se i nadále svěží. Tento salát je obohacen o velmi oblíbenou obilovinu - quinou.

Něco málo o quinoe

V poslední době zažívá quinoa nárůst v oblibě, zdá se mi dokonce, že je svým způsobem takovým zaříkávadlem na poli zdravé stravy. Nedivím se.

Ačkoliv je quinoa celkem starodávná obilovina a pěstovala se již před pěti tisící lety, její výhody poznáváme až nyní. Existují tři druhy quinoy - bílá, červená a černá. Bílá quinoa je jemná a nadýchaná, černá má svůj oříškový nádech a je hutnější, zatímco červená quinoa je takový zlatý střed. Používat se dají samostatně nebo smíchané dohromady. Já mám ale nejraději tu bílou.

Quinoa je takovou královnou obilovin především díky své výživové hodnotě. Kromě toho, že je přirozeně bezlepková, obsahuje také vysoký podíl bílkovin, pyšní se množstvím vitamínů, minerálních látek včetně železa, hořčíku, manganu a také vápníku.

Další výhodou quinoy je její super rychlá příprava, která trvá asi 10 minut. Dá se také vyklíčit :-)

Pokud jste se tedy nechali přesvědčit, jak báječnou surovinou quinoa je, zkuste ji připravit třeba do tohoto salátu.

Suroviny:

  • 1/2 hlávky salátu Lolo Roso
  • 1/2 salátové okurky
  • 5 lžic quinoy
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • listová petržel
  • polníček
  • a cokoliv, co máte v salátu rádi

Na dresink:

  • 1/2 šálku předem namočených kešu oříšků
  • špetka soli
  • citronová šťáva
  • 1/2 šálku vody
  • 2 PL lahůdkové droždí

Postup přípravy:

Quinoa:

Do menšího hrnce nasypeme quinou, zalijeme ji vodou tak, aby voda dosahovala zhruba 1 cm nad okraj quinoy. Přidejte trochu soli a citronovou šťávu, dle chuti také bylinky. Povařte zhruba 3-4 minuty, poté hrnec přikryjte pokličkou, vypněte plotýnku a nechte quinou ještě asi pět minut dojít. Dosáhnete tak její lehké chuti a nadýchanosti.

Dresink:

Do mixéru dáme kešu oříšky, které zbavíme vody. Přidáme špetku soli, pár kapek citronové šťávy a 2 PL lahůdkového droždí. Dále přidáme asi  3 lžíce vody a mixujeme. Podle toho, jak si přejete mít dresink hustý nebo  tekutý, přidejte vodu. Dresink je vyvnikající také s lahůdkovou cibulkou, kterou najemno nasekáme a přidáme do finální vezre dresinku.

Finální příprava salátu:

Zeleninu - salát Lolo Roso, petržel, polníček, okurku a cokoliv, co jste doma našli, omyjeme, pokrájíme a dáme do misky. Přidám špetku soli, pepře a případně jiné bylinky, které máte rádi. Zakapeme trochou panenského olivového oleje a přidáme vychladlou quinou.

Na vrch salátu nasypte oblíbené bylinky, trochu lahůdkového droždí, konopná či jiná semínka apod. - vaše chutě - vaše fantazie :-)

Pokud jste nepoužili do salátu všechnu quinou, můžete ji uchovat v lednici zhruba 3 dny pro další použití.

dobrou chuť :-)

 

 

Kysaný salát na sladko

2019-04-05 12:55:00

Kysané potraviny jsou vitamínovou bombou pro naše zdraví. Od pradávna jej používali naše babičky pro zdraví celé rodiny, dobře věděli proč.

přečíst celé

Barevný salátek

2016-07-31 17:30:00

Jídlo musí nejen chutnat ale také vypadat...

přečíst celé