Vánoční cukroví
22.12.2017
RAW vánoční cukroví
V prosinci jsme u nás v Besedě pořádali kurz vánočního cukroví. Vedla jej Rawzárka (Rozárka Drahošová) a přihlásilo se tolik lidí, že jsme to až nečekali. Všichni jsme si užili společné tvoření, báječně jsme si vychutnávali předvánoční atmosféru. Ochutnávali jsme a tvořili.
Vychutnejte si také tyto jedinečné recepty, které ještě do Vánoc hravě stihnete :-)
Recepty pro Vás připravila Rozárka Drahošová, moje kamarádka, která pro naši Besedu také letos tvořila RAW cukroví na prodej.
K jejím receptům ještě přidávám své dva favority - RAW koláčky z vlašských oříšků a čokoládové pralinky.
Raw vanilkové rohlíčky
Ingredience:
- hrnek zlatého lnu
- hrnek vlašských ořechů
- 3 lžíce medu nebo jiného sladidla
- vanilkový extrakt dle potřeby a chuti (Já dávám 30 kapek.)
Len s ořechy umixujeme na mouku, dáme do mísy a přidáme med a vanilku. Vytvoříme rohlíčky.
Z této várky se vytvoří + - 20 kusů.
Raw včelí úly
Ingredience:
- hrnek vlašských ořechů
- hrnek kokosu
- 3 lžičky raw karobu
- 2 lžíce medu
- krém- 100 gramů kešu, datle dle chuti
- piškot- Já osobně si vyválím zbytek těsta z vanilkových rohlíčků a vykrojím kolečko, dám na chvíli zmrazit a potom při tvorbě úlů použiji nebo můžete dát normální piškot. To je na Vás.
Kokos a ořechy a karob umixujeme, dáme do mísy, přidáme med a máme těsto. Kešu přes noc namočíme, poté dáme do mixéru, umixujeme s trochou vody na krém a přidáme datle nebo jiné sladidlo. Datle ale vytvoří úžasný krém. Můžeme tvořit.... Z této dávky vytvoříte + - 10 kusů.
Raw perníčky
Ingredience:
- hrnek kokosu
- 100 gramů neloupaného sezamu
- 3 lžíce raw kakaa
- lžíce perníkového koření
- 2-3 lžíce medu dle chuti
Sezam umixujeme na mouku, přidáme kokos a kakao a mixujeme do hladka,poté dáme do mísy a dochutíme medem a kořením. Z této dávky vytvoříte + - 15 kusů.
Raw pracičky:
Ingredience:
- hrnek kokosu
- 100 gramů lískových ořechů
- 2 lžíce medu
- trocha vody dle potřeby
Kokos s ořechy umixujeme na mouku, dáme do mísy a osladíme medem nebo jiným sladidlem. Vytvoříme těsto, popřípadě přidáme trochu vody, aby těsto více drželo. Z této dávky vytvoříte + - 20 kusů.
Oříškové koláčky s rozinkami a vločkami
Ingredience:
- 2 hrnky předem namočených vlašských oříšků
- 1 hrnek plný datlí - zkuste datle Mehadrin, jsou velmi výborné
- 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku rozinek
Na obalení:
- nasekané ovesné vločky
- nasekané mandle
(nebo dle svých preferencí jiné oříšky, semínka apod.)
Postup:
Vlašské ořechy a datle rozmixujeme ve výkonném mixéru na kompaktní hmotu. Přidáme vanilku, skořici, sůl a ovesné vločky. Opět mixujeme do hladka. Vzniklé těsto vyndáme z mixéru do misky a zapracujeme do něj rozinky. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody.
Navlhčenýma rukama tvarujeme kuličku, které v dlani rozmáčkneme na koláček. (Můžete ale klidně zůstat u tvaru kuliček).
Na čistou pracovní plochu rozprostřeme nasekané mandle a ovesné vločky. Koláčky z obou stran přimáčkneme, aby se vločky a mandle na těsto nalepily.
Domácí čokoládové pralinky s náplní
Pamatujte, že kvalitní čokoláda není žádný hřích – naopak. Pokud použijete kvalitní kakao, vložíte do svého jídelníčku hromadu antioxidantů, draslíku a minerálních látek. A když si zvyknete na hořkou chuť pravé kvalitní čokolády, už vám s největší pravděpodobností nehrozí, že spasete celé balení čokolády najednou J
Navíc se říká, že bychom měli mít vyvážený jídelníček – tabulku čokolády v každé ruce J
Ingredience:
- 3 PL kvalitního RAW kakaa (skvělé Kakao Troubelice)
- 1/2 šálku kakaového másla
- 1 PL kokosového cukru nebo 2 PL agávového nektaru
- 1/2 čl prášku maca – nemusí být
- 1 čl sojového lecitinu – slouží jako pojidlo
- volitelné – espresso, arašídové máslo, kešu + kokos rozmixovat
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo. Dáme si na čas a pracujeme s nízkou teplotou, protože jsme za všechny suroviny zaplatili hromadu peněz – obsahují totiž velkou dávku výživných látek a vysokou teplotou tyto látky zničíme. Docela škoda, nemyslíte?
Do rozpuštěného kakaového másla přidáme kakao, sladidlo, prášek maca a sojový lecitin. Tyto dvě suroviny nemusíte mít, ničemu to nevadí.
Do kávových zrn přidáme silné espresso a naplníme formičky, dáme na 20 minut do mrazáku a poté do lednice.
RAW bounty pralinky – umixujeme kešu oříšky a kokos na jemnou hmotu. Do formiček nalejeme zhruba do ½ čokoládu. Dovnitř dáme kuličku z kokosu a kešu oříšků a dolijeme zbytek čokolády. Dáme ztuhnout do lednice.
RAW arašídové pralinky
Do poloviny obsahu formiček nalijeme čokoládu, přidáme trošku arašídového másla a opět přidáme čokoládu. Dáme ztuhnout do lednice.