Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Vánoční cukroví

Vánoční cukroví

22.12.2017

RAW vánoční cukroví

V prosinci jsme u nás v Besedě pořádali kurz vánočního cukroví. Vedla jej Rawzárka (Rozárka Drahošová) a přihlásilo se tolik lidí, že jsme to až nečekali. Všichni jsme si užili společné tvoření, báječně jsme si vychutnávali předvánoční atmosféru. Ochutnávali jsme a tvořili.

Vychutnejte si také tyto jedinečné recepty, které ještě do Vánoc hravě stihnete :-)

Recepty pro Vás připravila Rozárka Drahošová, moje kamarádka, která pro naši Besedu také letos tvořila RAW cukroví na prodej.

K jejím receptům ještě přidávám své dva favority - RAW koláčky z vlašských oříšků a čokoládové pralinky.

 

Raw vanilkové rohlíčky

 

Ingredience:

  • hrnek zlatého lnu
  • hrnek vlašských ořechů
  • 3 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • vanilkový extrakt dle potřeby a chuti (Já dávám 30 kapek.)

Len s ořechy umixujeme na mouku, dáme do mísy a přidáme med a vanilku. Vytvoříme rohlíčky.

Z této várky se vytvoří + - 20 kusů.

 

Raw včelí úly

Ingredience:

  • hrnek vlašských ořechů
  • hrnek kokosu
  • 3 lžičky raw karobu
  • 2 lžíce medu
  • krém- 100 gramů kešu, datle dle chuti
  • piškot- Já osobně si vyválím zbytek těsta z vanilkových rohlíčků a vykrojím kolečko, dám na chvíli zmrazit a potom při tvorbě úlů použiji nebo můžete dát normální piškot. To je na Vás.

Kokos a ořechy a karob umixujeme, dáme do mísy, přidáme med a máme těsto. Kešu přes noc namočíme, poté dáme do mixéru, umixujeme s trochou vody na krém a přidáme datle nebo jiné sladidlo. Datle ale vytvoří úžasný krém. Můžeme tvořit.... Z této dávky vytvoříte + - 10 kusů.

Raw perníčky

Ingredience:

  • hrnek kokosu
  • 100 gramů neloupaného sezamu
  • 3 lžíce raw kakaa
  • lžíce perníkového koření
  • 2-3 lžíce medu dle chuti

 

Sezam umixujeme na mouku, přidáme kokos a kakao a mixujeme do hladka,poté dáme do mísy a dochutíme medem a kořením. Z této dávky vytvoříte + - 15 kusů.

 

Raw pracičky:

Ingredience:

  • hrnek kokosu
  • 100 gramů lískových ořechů
  • 2 lžíce medu
  • trocha vody dle potřeby

 

Kokos s ořechy umixujeme na mouku, dáme do mísy a osladíme medem nebo jiným sladidlem. Vytvoříme těsto, popřípadě přidáme trochu vody, aby těsto více drželo. Z této dávky vytvoříte + - 20 kusů.

 

Oříškové koláčky s rozinkami a vločkami

Ingredience:

  • 2 hrnky předem namočených vlašských oříšků
  • 1 hrnek plný datlí - zkuste datle Mehadrin, jsou velmi výborné
  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozinek

Na obalení:

  • nasekané ovesné vločky
  • nasekané mandle

(nebo dle svých preferencí jiné oříšky, semínka apod.)

Postup:

Vlašské ořechy a datle rozmixujeme ve výkonném mixéru na kompaktní hmotu. Přidáme vanilku, skořici, sůl a ovesné vločky. Opět mixujeme do hladka. Vzniklé těsto vyndáme z mixéru do misky a zapracujeme do něj rozinky. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody.

Navlhčenýma rukama tvarujeme kuličku, které v dlani rozmáčkneme na koláček. (Můžete ale klidně zůstat u tvaru kuliček).

Na čistou pracovní plochu rozprostřeme nasekané mandle a ovesné vločky. Koláčky z obou stran přimáčkneme, aby se vločky a mandle na těsto nalepily.

 

Domácí čokoládové pralinky s náplní

Pamatujte, že kvalitní čokoláda není žádný hřích – naopak. Pokud použijete kvalitní kakao, vložíte do svého jídelníčku hromadu antioxidantů, draslíku a minerálních látek. A když si zvyknete na hořkou chuť pravé kvalitní čokolády, už vám s největší pravděpodobností nehrozí, že spasete celé balení čokolády najednou J

Navíc se říká, že bychom měli mít vyvážený jídelníček – tabulku čokolády v každé ruce J

Ingredience:

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo. Dáme si na čas a pracujeme s nízkou teplotou, protože jsme za všechny suroviny zaplatili hromadu peněz – obsahují totiž velkou dávku výživných látek a vysokou teplotou tyto látky zničíme. Docela škoda, nemyslíte?  

Do rozpuštěného kakaového másla přidáme kakao, sladidlo, prášek maca a sojový lecitin. Tyto dvě suroviny nemusíte mít, ničemu to nevadí.

Do kávových zrn přidáme silné espresso a naplníme formičky, dáme na 20 minut do mrazáku a poté do lednice.

RAW bounty pralinky – umixujeme kešu oříšky a kokos na jemnou hmotu. Do formiček nalejeme zhruba do ½ čokoládu. Dovnitř dáme kuličku z kokosu a kešu oříšků a dolijeme zbytek čokolády. Dáme ztuhnout do lednice.

RAW arašídové pralinky

Do poloviny obsahu formiček nalijeme čokoládu, přidáme trošku arašídového másla a opět přidáme čokoládu. Dáme ztuhnout do lednice.