V hlavní roli banány
7.8.2019
Banány jsou po ránu jedním z nejlepší dodavatelů energie a vlákniny. Jsou úžasné pokrájené jen tak na kolečka, ale báječně chutnají také v našich receptech, které jsme pro Vás nachystali. Vyzkoušejte, co Vám nejvíc chutná a dejte vědět :-)
Banány s jahodovým přelivem
Snídaně plná antioxidantů a vlákniny, jednoduchá a rychlá.
Suroviny:
- 2 banány pokrájené na kolečka
- 1 šálek jahod
- 1 limetka
- 1 PL rozinek
- špetka vanilky
Banány pokrájíme na kolečka a pokapeme limetkou. Omyté jahody vložíme do mixéru, přidáme odšťavněný zmitek limetky, rozinky a vanilku. Mixujeme do hladka.
Banány přelijeme připravenou jahodovou omáčkou a pochutnáváme si na snídani bohaté na sacharidy, vitamíny a vlákninu.
Banány s makovém sněhu s borůvkami
suroviny:
- 2 banány
- 1 šálek borůvek
- 20 g datlí
- špetka skořice a vanilky, muškátový oříšek
- 2 PL mletého máku
- 2 PL mletého kokosu
Banány nakrájíme, posypeme mákem a kokosem. Borůvky, datle a koření rozmixujeme a přelijeme přes připravený banán.
Mangový krém s banány
Snídaně nebo snadná svačina na lžíci.
- 2 banány
- 1 zralé BIO mango
- půlka pomeranče
- zázvor a špetka skořice
Mango rozmixujeme spolu s pomerančem a kořením na hladký krém. Banány pokrájíme na kolečka a polijeme připraveným krémem.
Teplý banánový nápoj pro lepší spánek
- slupka z BIO banánu bez konců
- 200 ml kokosové mléko
- špetka skořice a vanilky
- 4 datle
Všechny ingredience povařte na mírném ohni. Vyjměte slupku a pomixujte do hladka. Můžete pít teplé ale i studené s kostkami ledu jako ledový čaj.
A jaké banány jsou vhodné konzumovat?
Možná jste už také slyšeli, že pokud držíte dietu, banány jsou zcela nevhodné. Je však dobré si říci, že banány kromě sacharidů obsahují také pěkné množství minerálních látek a vlákninu. A banán prochází svými stádii, kdy obsahuje více či méně těchto prvků.
Málo zralý banán
Málo zralý banán je málo sladký. Ukrývá v sobě větší množství vlákniny, která napomáhá pročištění střev a tím také pomáhá od zácpy. Méně zralý banán pro jemně čistící účinky. Je vhodnější pro konzumaci v dietě, avšak je hůře stravitelný. Příznivě působí na střevní mikroflóru.
Žlutý banán
Nejoblíbenější stádium banánu, kdy je příjemně sladký ale zase ne moc. Obsahuje větší množství anitoxidantů, stále docela dobré množství vlákniny. Pomáhá detoxikovat organismus, obsahuje vitamín C a podporuje peristaltiku střev.
Kropenatý banán
Puntíkatý banán naprosto báječně chutná, je sladký jako cumel a bezvadně s ním osladíte veganskou buchtu, smoothie nebo ho zmrazíte a rozmixujete na zmrzlinu. Díky menšímu množství rezistentních škrobů má však větší množství kalorií potažmo cukrů. V dietě s ním tedy zacházejte opatrně.
Oproti méně zralým banánům však obsahuje větší množství vitamínu C a také anitoxidantů.
Hnědý banán
V hnědém přezrálém banánu už vlákninu nehledejte vůbec. Vitamínů a anitoxidantů zde už také není příliš mnoho. Ani ve slevě už takové banány nekupujte. Nenajdete v nich velké množství úžitečných látek.
Autorky : Káťa Kubátová, Jana Přibylová