Kysaný salát na sladko
2019-04-05 12:55:00
Kysané potraviny jsou vitamínovou bombou pro naše zdraví. Od pradávna jej používali naše babičky pro zdraví celé rodiny, dobře věděli proč.
Nacházíte se:
Úvodní strana > Recepty > Jarní salát s naklíčeným mungem
14.5.2017
Že jsou naklíčená semínka a luštěniny pro náš organismus velkým přínosem jste již určitě slyšeli mnohokrát. Proč tomu tak ale je?
Procesem klíčení vytváří semínko velké množství energie, která je zapotřebí pro vývoj nové rostliny. Při klíčení vzrůstá také množství vitamínů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálních látek. Dále vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny.
Konzumací naklíčených potravin tak do své stravy přijmete nemalé množství zdraví prospěšných látek - hodně muziky za málo peněz :-)
Naklíčená semínka a luštěniny (luštěniny pak především) mají velmi specifickou, maličko štipkavou chuť. Jsou v pokrmech dosti výrazné a tak si jich opravdu užijete.
Nakličovací proces není pro kuchaře nijak náročný, stačí mít nakličovací sklenici a parkrát za den si vzpomenout, abyste semínka či luštěniny propláchli. O všechno ostatní se už postará příroda a klíček sám.
Co budete potřebovat na jarní salát?
Omyté listy ledového salátu natrháme na kousky, přidáme papriku, rajčátka pokrájená na drobnější kusy a na jemno posekanou jarní cibulku. Zakápneme olejem, lehce osolíme a opepříme. Vše promícháme a nakonec do salátů přidáme naklíčené mungo fazolky. Pokud si přejete salát ještě trochu vyšperkovat, můžete jej pokapat balsamicovým octem.
Postup pro naklíčení mungo fazolek:
Hrst suchých mungo fazolek vložíme do nakličovací sklenice. Třikrát propláchneme a vodu vylejeme. Počtvrté mungo nacháme na 2 hodiny ve vodě nabobtnat. (Můžete jej nechat i přes noc). Vodu vylejem, mungo propláchneme a sklenici otočíme dnem vzhůru, postavíme ji do stojánku a necháme takto 3 dny mungo klíčit. Alespoň 3 x za den fazolky propláchneme. Toto je velmi důležité, protože ve vlkhkém prostředí by snadno mohla vzniknout plíseň.
Samotné klíčení rostlinky je úžasná podívaná, už druhý totiž den uvidíte maličké ocásky, které se klubou ven. Potom vykoukne klíček a bude se natahovat do dálky. Nádhera. A jak to skvěle chutná.
Naklíčené mungo uchovejte v chladničce maximálně 2 dny.
Dobrou chuť :-)
2019-04-05 12:55:00
Kysané potraviny jsou vitamínovou bombou pro naše zdraví. Od pradávna jej používali naše babičky pro zdraví celé rodiny, dobře věděli proč.
Pár slov o blogu
Proč vznikl RAWblog? Protože mě baví "nevařit", psát a sdílet. . .
Protože si myslím, že je škoda schovat si v šuplíku jednoduché a chutné RAW či veganské recepty a nepodělit se o ně. V neposlední řadě jsme také na eshopu v sekci receptů trpěli nedostatek prostoru. To vše a mnohem více dalo vzniknout těmto stránkám, které, jak doufám, budou pro Vás inspirací a jednoduchým vodítkem v oblasti živé stravy.
Tvořte, ochutnávejte a milujte živou stravu zrovna jako já. Užívejte si všeho, co nám naše Země dává.
2016 (c) Všechna práva vyhrazena - Živá-strava-obchod.cz