Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Železo a jeho důležitost pro náš organizmus

Železo a jeho důležitost pro náš organizmus

12.7.2018

Železo a jeho důležitost pro náš organizmus

Tento článek bych ráda věnovala velmi důležitému prvku, který má velký vliv na náš organizmus a jeho rovnováhu. Většina z nás se hodně zaměřuje na dostatek bílkovin, cukru, tuku nebo vápníku v těle, ale málokdo si už hlídá hladinu železa, která dokáže velmi nepříjemně ovlivnit náš každodenní život.

Železo a jeho funkce v našem organizmu:

Železo je životně důležitá minerální látka, která se podílí na tvorbě červených krvinek, ve kterých je součástí červeného krevního barviva – hemoglobinu.

Hemoglobin obsahující železo váže na sebe kyslík, který rozvádí do všech buněk po našem těle. Tyto vazby jsou životně důležité. Bez nich by se naše tělo nemohlo okysličovat.

Železo bychom měli přijímat denně v přiměřeném množství.

Kolik železa denně potřebujeme?

  • nemluvňata – 6mg
  • děti od 1 – 3 let – 7mg
  • děti od 4 – 6 let – 8mg
  • děti od 7 – 9 let – 10mg
  • děti od 10 – 12 let – 12mg
  • od 13 let do stáří – 15mg

Projevy nedostatku železa:

Spousta z nás se cítí unaveně nebo tzv. bez energie. Nejčastěji se za tímto faktorem vidí psychika, stres, nedostatek odpočinku a další… Popravdě ale u většiny lidí to způsobuje právě nedostatek železa v těle. Tato nerovnováha se projevuje nedostatečným okysličením organizmu, a proto vzniká úbytek energie, bledost a další potíže.

Nízká hladina železa v našem těle nejčastěji způsobuje:

  • Únavu
  • Slabost
  • Závratě
  • Anemii-chudokrevnost
  • Poruchu soustředěnosti
  • Bledost
  • Dušnost
  • Bolest hlavy

Největší zdroje železa:

  • Červená řepa
  • Vejce
  • Listová zelenina
  • Meruňky
  • Sója
  • Čočka, cizrna, fazole
  • Pórek
  • Mák
  • Zelené superpotraviny
  • Slunečnicová semínka
  • Mořské řasy
  • Kakaové boby
  • Brokolice

Moje typy:

Šťáva z červené řepy:

Vypitím půl litru šťávy z červené řepy doplníte denní dávku železa.

Ingredience:

  • Tři řepy
  • Svazek mrkve
  • Půlku celeru
  • 2 petržele

Vše odšťavníme a vypijeme nejlépe do 15 minut, kdy je šťáva nejvýživnější.

Mladý ječmen:

Mladý ječmen si ve formě prášku rozpouštím do 500 ml vody. Jeho chuť je lahodná. Můžeme přidat i citron. Jeho konzumací doplníte nejen železo, ale také bílkoviny, chlorofyl, aminokyseliny, minerály a mnoho dalšího. Lze užívat i v tabletách.

Kakaové boby a výrobky z něj:

Jsem velkým propagátorem kvalitních čokoládových produktů, které mají veliký přínos pro náš organizmus. Není čokoláda jako čokoláda a není kakao jako kakao!

Pro většinu z Vás bude asi nejvíce přijatelná živá čokoláda, která je silným antioxidantem a v našem těle tvoří zázraky.

Nepražené kvalitní kakaové boby obsahuji hojně železa, vápníku, hořčíku, fosforu a mají mnoho dalších prosperujících vlastností.

Já osobně si vyrábím svojí živou čokoládu bez všech dalších zbytečných látek nebo jím samotnou kakaovou hmotu, jejíž chuti nikdy neodolám.

Spirulina:

Tato řasa si mě postupem času získala a dnes jsem jejím velkým konzumentem. Většinou spirulina odradí vzhledem a vůní. Její užitečnost je ale pro naše tělo nepopsatelná. Patří k dalším velkým zdrojům železa. Dvě čajové lžičky obsahují 2,3 mg železa.

Smoothie se špenátem:

Spousta lidí má rádo komfort a rychlost. Smoothie je jednou z nejjednodušších a nejrychlejších variant, jak doplnit železo.

Ingredience:

  • 4 pomeranče
  • 2 banány
  • 1 velkou hrst špenátu

Já osobně pomeranče odšťavňuji, kdo ale není majitelem odšťavňovače, může všechny ingredience umixovat dohromady. Toto smoothie je velmi snadné a chuťově lahodné.

Smoothie si můžete dělat na podobné způsoby, jenom zaměníte ingredience (např. grep, banán, salát….). Důležité je si udržet ovoce obsahují velké množství vitaminu C, které pomáhá železu lépe se vstřebávat.

Nori řasa:

Nori je známa především díky pokrmu sushi. Prodává se také ve formě vloček, které se dají přidat do polévek, rýže nebo jimi posypat brambory, luštěninové kaše a další. Tato řasa je velice chutná a obsahuje velké množství železa, vápníku, fosforu, jodu a vitamínů. Nejraději si s ní zdobím raw detoxikační polévky a hlavní živé chody. Velmi dobrá kombinace je červená čočka s nori.

Poslední radou ode mě je omezení mléčných produktu, které proces vstřebávání železa zhoršují.

Věřím, že jste si vytvořili obrázek o této problematice, která se podceňuje a řeší nikoliv jako prevence ale až ve chvíli, kdy vznikne problém. Sama jsem zažila nedostatek železa nejen na sobě ale i u ostatních a není to příjemné. Spousta lidiček ke mně chodí podvyživených a první věc, kterou řeším, je hladina železa. Proto do jídelníčku ze začátku nejvíce zařazuji „zelenou stravu“. Úžasný je vždy výsledek. Lidem se rozzáří obličej a jsou plní energie. Proto na sebe myslete.

Vaše Rawzárka