Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Zdraví, wellnes a duše

Zdraví, wellnes a duše

3.5.2019

Jarní wellnes pro duši i tělo - 10 nejvhodnějších potravin pro podporu obranyschopnosti a posílení imunity

Již předchozí článek byl zaměřen na jarní očisty, které mnoho lidí aplikuje a my tomu velmi fandíme. Proč odlehčovat a jak tělu přirozeně napomoci?

S příchodem jara mnozí z nás řešíme nepříjemné nadýmání a snahu těla o přirozenou detoxikaci různými projevy zánětů, migrén, nevolností. Každý z nás má jistou míru bolesti, kterou je schopen vydržet a bohužel mnoho z nás dokázalo různým bolestem kývnout a nechat je v nějaké formě znepříjemňovat naše dny. Mluvíme zde o vyrážkách, akné, bolestech hlavy či zad. . . Ale do jaké míry je potřebné tyto drobné a však nepříjemné neduhy snášet? A musíme se opravdu zbavovat bolestí pomocí léků, parazitů pomocí antiparazitik a užívat antibiotika či podstupovat drahé léčivé kůry?

Mnoha z nás by pomohlo více, kdyby lékařský předpis místo léků obsahoval seznam zeleniny a ovoce. . .

Pojďme se na to tedy podívat trochu jiným úhlem pohledu a představme si přirozené prostředky pro lehkou očistu zažívání a seznam 10 nejvhodnějších potravin pro podporu přirozené obranyschopnosti, správného fungování našich střev a imunity celého těla, které jsou doporučovány několika odborníky a to již dlouhá staletí.

Podívejme se na lehké prostředky, které podpoří činnost našeho „druhého mozku“- střev:

1. LNĚNÉ SEMÍNKO

Už i Páter Ferda a Maria von Treben (známí bylinkáři a léčitelé své doby) doporučovali s jídlem přijímat POMLETÉ LNĚNÉ SEMÍNKO a důkladně rozkousat. Proč ale právě to lněné semínko je tak užitečné?

- nejde jen o výživný zdroj minerálů a vitamínů, kvalitních omega 3 protizánětlivých olejů, vlákniny, ale jak uvádí Dr. Greger ve své knize „Jak nezemřít“, jde hlavně o protirakovinotvorné lignany a fyláty.

Doporučené denní množství jsou 1-2 polévkové lžíce čerstvě pomletých lněných semínek -> poslouží jako přísada do jídla, nebo je jednoduše avšak důkladně před jídlem požvýkejte a zapijte tekutinou.

Pokud lněné semínko pomelete, je nutné jej ihned zkonzumovat, neboť může žluknout a naopak škodit našemu zdraví. Pokud Vám přeci jen trochu semínek zůstane, dejte je neprůhledné nádoby, uzavřete a uchovejte v lednici do druhého dne.

TIP! Kdo je alergický na lněná semínka, či se v rámci netučné diety vyhýbá semínkům, může nahradit pro vlákninu a pohyb střev psylliem (což je osemení jitrocele indického, léčivá bylina, neuvádí se vedlejší účinky při takovém množství)

Při zařazení psyllia ale i lněného semínka však nezapomínejte dodržovat pitný režim a to alespoň 2 litry čisté vody denně. Menší množství vody a větší přísun vlákniny může způsobit zácpu.

2. PITNÝ REŽIM

Voda tvoří většinu našeho těla a je nesmírně důležitá pro správné fungování celého organismu. Zahuštěná nenaředěná krev nedokáže rozvádět kyslík ani živiny po těle k buňkám, můžeme se pak cítit unavení a bez energie. Přitom stačí drobná úprava pitného režimu a svět je hned veselejší.

Uvědomme si však, že kvalita vody je v různých místech odlišná a má velký vliv na naše zdraví. To jakou vodu do sebe vpravujeme, je mnohy důležitější než samotná strava. Doporučuje se pít alespoň dva litry vody denně jako minimum i pro menší lidi. Kromě pročištění jako benefit možná i ztratíte pár kil navíc. Nadváha a obezita je v poslední době způsobená kromě špatné stravy také přílišným zavodněním organismu, někdy jsou to až desítky kil a jeho hlavní příčinou je nedostatek tekutin, pohybu lymfy a spánku. Jakmile má tělo nedostatečný přísun čisté vody, začne s vodou šetřit a tím organismus vodu zadržuje. Vznikají pak nepříjemné otoky a únava.
Mimo jiné zkuste zapracovat na vědomém přijímání čisté pramenité vody, nejlépe filtrované. Voda přenáší dle výzkumů a i pokusů známého japonského vědce Masaru Emota vibrace a energie, které do ní vkládá okolní prostředí. Tím by se voda mohla stát skutečným ozdravujícím lékem a placebem dohromady. Zkuste si představovat, jak pijete zlatý elixír, při každém doušku ji poděkujte a doplňte vodu také o okurku, bylinky, zázvor, citron, či jiné nakrájené ovoce, dostane více chuti a svěžesti, fluidní voda je vskutku lahodným nápojem.

Dostatečný pitný denní režim čisté vody se většinou udává na 4 dcl/10 kg hmotnosti. To znamená, že pokud jste 55 kg vážící ženy, váš denní příjem tekutin by měl být alespoň 40ml *55kg = 2 200 ml. Větší příjem vody je vhodný především v ranních a dopoledních hodinách, kdy jsou aktivní ledviny, které budou za zvýšený příjem vody vděčné.

3. SPÁNKOVÁ HYGIENA

Zaměřte se také na dostatečnou spánkovou hygienu. Udává se, že by se mělo dodržovat min. 4 - 6 90 min. cyklů spánku v noci, nejlépe v čase od 22:00 – 6:00 ráno. Během spánku se tělo regeneruje, vytváří se důležité hormony a vyživuje mozek.

Pokud Vás trápí nadváha, spánek zde hraje velice důležitou roli. Nedostatek spánku tělo uvádí do stresu, stres uvolňuje hormon kortizol a ten podporuje ukládání tuků. Navíc, pokud málo spíte, snižuje se hladina dalšího hormonu - leptinu. Leptin lze označit jako hormon sytosti. Při snížení hladiny leptinu v krvi dostává mozek signál k tomu, abychom jedli. V přímé návaznosti potom hraje klíčovou roli také hormon ghrelin, který je opakem leptinu a je označován jako hormon hladu. Ten se v našem krevním řečišti zvyšuje a nutí nás více jíst. Tělo tím reaguje na stav stresu, kterým je nedostatek odpočinku. Tyto procesy jsou v našich tělech zakódované již od dob pračlověka a výše uvedené vysvětlení je velice zjednodušené.

Aby byla hladina všech hormonů v rovnováze, je nutné nejen dobře pít a jíst kvalitní stravu, ale také odpočívat a dostatečně spát.

Spánek podpoříte nejlépe meduňkovým čajem, datlemi, banány, avokádem, lehkou večeří a kozlíkovými kapkami. Také si můžete dopřát levandulovou koupel či si natřít esenciálním levandulovým olejem jemně spánky. Levandule má příjemný uklidňující účinky.

4. DETOXIKAČNÍ KOUPELE

Dopřejte si koupel s epsomskou solí. Je to směs velmi účinného hořčíku a detoxikační omlazující síry, které vytahují s těla toxiny a uvolňují organismus. Fungují jako hormon štěstí, tyto koupele se doporučují především při očistách a svalovému vypětí. Přidejte si šálek epsomské soli do teplé koupele se šťávou z jednoho citronu a naložte se na 15-20 minut do vany při poslechu příjemné hudby. Epsomskou sůl lze použít i pro koupel nohou – do lavoru teplé vody přidáte polovinu šálku epsomské soli a šťávu z půli citronu a přes energetické dráhy chodidel si necháte detoxikovat přirozeně tělo.

5. POMOCNÍKY PRO DETOX

Naše redakce má pro Vás také tipy na pár lehoučkých přírodních veganských očistných prostředků, které vám usnadní přechod z jara do léta. Jde o bylinný přípravek Scram.

Scram je kombinace bylinek, které v našem organismu hubí parazity a jejich zárodky a zároveň napomáhá k jejich odstranění z organismu. Díky pelyňku, ostropestřci mariánskému a dalším tradičním bylinám je tento produkt vysoce účinný a čistě přírodní. Jak mnoho studií poukazuje, zdraví našich střev je přímou cestou ke zdraví celého organismu a náš střevní biom ovlivňuje celkovou kondici více, než jsme si kdy dokázali představit.

Dále velmi doporučíme křemelinu (čistý přírodní minerál získaný šetrným způsobem) – na rozdíl od silných antiparazitik a antihelmetik nenarušují tyto dva produkty střevní mikroflóru a zároveň jemným a účinným způsobem odvádějí odpady z těla ven.

Mimo jiné milujeme medicinální houby, které podporují přirozenou obranyschopnost celého organismu (cordyceps, reishi, chaga…)

V těhotenství se nedoporučuje provádět detoxikační kúry. Koupele jsou však úžasné pro celý organismus, neboť prostřednitvím kůže dojde k uvolnění těla a vyplavení škodlivin z těla.

A zde je již slibovaných 10 nejúčinnějších očistných druhů zeleniny a ovoce:

1) Řapíkatý celer - kořenitá vůně a velmi specifická aromatická chuť možná nenadchne úplně každého, ale stojí za to tuto báječnou zeleninu zařadit do jídelníčku. Řapíkatý celer v sobě skrývá řadu účinných látek, které pomáhají v boji proti plísním, virům a bakteriím. Díky diuretickým účinkům z těla vyplavuje škodlivé látky a pomáhá tak pročistit organismus. Hodí se do zeleninových salátů, 2 tyčky řapíku skvěle dochutí ovocnou či zeleninou šťávu nebo smoothie.

2) Okurka - teď nemáme na mysli zavařovačky :-) Okurka je téměř z 90 % tvořena vodou a tak ji do svého jídelníčku ve velké míře zařazují všichni, kdo chtějí shodit nadbytečná kila. Nejen kvůli tomu je však její konzumace tak skvělá. Okurka obsahuje cenné minerální látky a vitamíny. Je bohatá na skupinu vitamínu B, vitamín C a provitamín A. Obsahuje však také křemík, draslík a síru - minerály podporující zdraví pokožky. Okurka pomáhá tělo detoxikovat, vyplavovat písek z ledvin, rozpouštět žlučové kameny, čisti pleť od akné a další projevů nečistot.

Okurka úžasně chutná jenom tak avšak báječná je také v salátu nebo čisté vodě, kterou příjemně osvěží.

3) Fenykl propůjčí řadě jídel zvláštní vůni a chuť. Obsahuje fytolátky, které mohou pomoci ochraňovat proti rakovině, podporuje trávení a vylučování.

4) Divoké byliny jsou zdrojem různých minerálních látek a vitamínů. Divoké byliny a jedlé květy mohou příjemně doplnit Váš zeleninový salát a dodat tak tělu další cenné přírodní látky. Na jaře to mohou být třeba pampelišky, které snadno rozmixujete ve smoothies. Dále potom květy lichořeřišnice, které podporují čistotu močových cest.

5) Cibuloviny (pór, česnek, cibule) jsou známe pro své antibiotické účinky. Cibuli a česnek používali již babky kořenářky a také naše babičky, když se snažily zahnat různé bacily. Účinně pomáhají pro posílení imunitního systému a regeneraci organismu.

6) Dýně máslová, hokkaido a další její druhy jsou skvělým zdrojem vitamínu A, skupiny vitamínů B, vitamínu E, dále jsou v ní hojně zastoupeny minerální látky - hořčík, vápník, draslík, železo, zinek a fosfor. Dýně má pozitivní vliv na činnost střev, která pomáhá očišťovat a podporuje jejich peristaltiku. Má protizánětlivé účinky a podporuje zdravé vlasy, nehty a kůži.

7) Mrkev to ví přeci každý, je skvělá pro náš zrak. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, je skvělá při vyčerpání a potřebě regenerovat organismus.

8) Červená řepa je  zdrojem antioxidantů - látek, které z těla odvádí volné radikály, jež zapříčiňují stárnutí organismu. Řepa pomáhá regulovat krevní oběh a účinně pomáhá proti zácpě. Je velmi výživná, posiluje organismus po prodělaných nemocech. Její konzumace je obzvláště vhodná při oslabení jater a ledvin, jejichž funkci významně povzbuzuje. Pokud nejste na konzumaci červené řepy zvyklí, nelekněte se, když po její konzumaci bude Vaše moč zbarvená do červena.

9) Tmavá zelenina obsahuje chlorofyl, jenž čistí krev a pomáhá regenerovat naše buňky.

10) Ředkev, ředkvičky mají protizánětlivé vlastnosti a báječně obohatí jarní jídelníček.

Na rozhraní mezi ovocem a zeleninou (melouny)

1) Ananas obsahuje hromadu vitamínů a minerálních látek. Ceněn je však především pro látku zvanou bromelamin, která ve střevě ničí cizorodé látky, napomáhá ve stravě štěpit bílkoviny na aminokyseliny a usnadňuje tak naše trávení. Ananas si zaslouží pravidelné místo v našem jídelníčku, neboť je pro naše zdraví více než prospěšný.

2) Papája je exotický druh ovoce, který se pyšní vysokým množstvím vitamínu C, vitamínu A. Je velmi silný antioxidantem, působí protizánětlivě.

3) Citrusy - mají díky vysokému obsahu vítamínu C blahodárný vliv na náš imunitní systém. Dodávají tělu energii v podobě jednoduchých sacharidů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou skvělé pro udržení štíhlé linie. Obsahují vysoké množství vlákniny, kterou však můžeme vynechat v případě, že citrusové plody odšťavníme. Pomerančová šťáva po ránu příjemně probudí, citron nebo limetka ve vodě zpříjemní pitný režim.

4) Hrušky - hrušky jsou kromě své lahodné chuti ceněny také pro velké množství vitamínů a vlákniny. Jsou vynikající pro posílení imunity a taktéž podporují očistu těla, kterou usnadňuje vláknina. Hrušku můžeme přidat do smoothies, nastrouhat spolu s jablíčkem a přidat protizánětlivou skořici nebo si ji vychutnat jenom tak.

5) Jablka - jablka jsou evergreen. Jablka v BIO kvalitě obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje peristaltiku střev a tím podporuje pročištění organismu. Vedle vlákniny jsou jablka bohatá na vitamíny. Jablka obsahují polyfenoly - látky s antioxidačními účinky. Jablíčka podporují růst přátelských bakterií v našich střevech a celkové zdraví člověka.

6) Bobuloviny - bobulovité ovoce je známé díky svým anitoxidačním vlastnostem. Jedním z nejoblíbenějších druhů jsou borůvky. Obsahují hromadu vitamínu C, antixodanty (karoten, antokyan, pterostilben), třísloviny a taktéž mají vysoký obsah železa. Neobvykle vysoké množství antixodantů působí jako ochranný štít proti volným radikálům v našem těle. Borůvky pomáhají při respiračních onemocněních nebo jako podpora po prodělané nemoci. Taktéž je mnoho generací používalo jako podpůrný lék při střevních potížích - ať už se jednalo o střevní koliky, průjmy nebo zácpu. Pozitivně působí na hladinu krevního cukru a velmi účinné jsou také při potížích s močových ústrojím.

7) Švestky - modře zbarvené podzimní plody jsou ceněny pro vysoký obsah vlákniny. Švestky jsou asi nejznámější pro své projímavé účinky. Není to však zdaleka vše, co švestky dokáží ovlivnit. Báječně působí při revmatizmu ale také při dně. Pokud máte na zahradě švestku, využijte její plody, které si můžete na zimu nasušit a pojídat jako příjemnou svačinku. Pecky švestek můžeme použít pro výplň polštářků, které lze využít v zimě k zahřátí organismu. Pokud si kupujete švestky sušené, raději vždy vybírejte ty nesířené.

8) Meruňky jsou jedny z nejcennějších peckovic vůbec. Obsahují vysoké množství karotenu, což je prekurzor vitamínu A. Díky meruňkám tak získáte antioxidanty chránící buňky těla před volnými radikály. Mimo to jsou meruňky velice chutné a působí báječně při nervovém vypětí. Meruňky podporují imunitu, dobrou náladu, kladně působí na stav sliznic.

9) Fíky dodávají organismu velké množství sacharidů, hodí se proto jako rychlá svačinka, která ihned dodá energii. Fíky mají lehce projímavé účinky, zrychlují činnost střev.

10) Hroznové víno je skvělým zdrojem rychlé energie. Obsahují velké množství sacharidů a tak se hodí, pokud jste unavení a potřebujete rychle nabít sílu.

 

Nejlépe odlehčíte tělu v letních dnech při tzv. „monomeals“ v podstatě se jedná hlavně o ovoce, kdy jíte na jedno jídlo či celý den jen jeden druh. Nejlépe se osvědčily mono-očistné dny na jablkách, ananasu, citrusech a melounech. Při jednom až dvou dnech jen na ovoci nemusíte mít obavy, zvláště pokud se jedná o vodnaté ovoce s nízkým glykemickým indexem.

Pro inspiraci jsme připravili nové recepty, díky kterým načerpáte příjemnou inspiraci pro další dny :-)

Berte, prosím, tento článek pouze jako doporučení jeho autorky. Nejedná se o lékařské rady. Inspiraci hledejte na nutrititionfacts.org, healthline.com, the truth about health – youtubový kanál, Dr. Greger – Jak nezemřít, česká výživářka Margit Slimáková, experimentátor s výsledky Timothy Ferris apod… J Důležité je, že pro každého funguje zcela něco jiného a každý potřebuje jiný a individuální přístup viz. Čínská medicína, ajurvéda, živá strava, vegetariánství, dieta „Modrých zón“ apod…

Káťa Kubátová