Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Velikonoční očista

Velikonoční očista

17.4.2019

Velikonoční očista

A máme tu velikonoční očistu ve formě odlehčeného půstu po delším období hodokvasů a obžérství, které kolikrát ovlivnilo naše zažívání již od doby vánočních svátků a cukroví.

Naše tipy nepředepisují striktní půst a zříkání se stravy, jsou to jednoduché tipy, které Vám mohou pomoci dostat tělo na jaře do kondice.

Jak jistě mnozí z nás tušíme, půst  má křesťanské kořeny. Velký půst začíná Popeleční středou – konec masopustu a končí Bílou sobotou - vzkříšení Ježíše Krista. Po období masopustního veselí nastává doba odříkání si a odlehčení tak svým peněženkám i střevům.

Avšak doba velkého čtyřicetidenního půstu neznamená pouze střídmost v jídle, ale i omezení zábav a různých dalších požitků. Během této doby by se lidé měli očistit, zrelaxovat, připravit na jaro a odlehčit tak I své mysli a duši. Věnovat bychom se naopak měli práci na zahrádce, pobytu venku a procházkám v lese.

Střídmý způsob života byl v postní dobu dodržován každý den, jen ne v neděli. Vrcholil na Velký pátek v den nejpřísnějšího půstu – doba ukřižování Ježíše Krista jako vyjádření smutku a památky na jeho zásluhy.

Půst trvá 6 neděl do Velikonoc. Po celých 40 dní bylo dříve zapovězeno maso, vejce a mléčné produkty a jedlo se pouze jednou denně. V neděli ale bývala pravidla mírnější.V dnešní době je držení velkého půstu spíše výjimkou, ale i tak bychom se měli inspirovat dřívejšími zvyky postění, mnozí z nás však takovému postění se od živočišných výrobků a drog v podobě kávy, cigaret a alkoholu holdují po celý svůj život. Někteří jedinci naopak jedí jen jednou denně a střídmost ve stravě je jim blízká po celý rok.

Nežli si určíme pár obecných a základních doporučení pro odlehčení velikonočního jídelníčku nebo chcete-li jarní jídelníčku, povězme si ještě něco o tradicích na 6 nedělí.

Postní neděle

  • 1. postní neděle – černá neděle – dříve si ženy v tento den oblékaly černé šaty a pekly se preclíky se solí a mákem.
  • 2. postní neděle – pražná – podle pokrmu  „pražmo - upražená obilná zrna nebo klasy. Vytvářela se z něj kaše a polévka.
  • 3. postní neděle – kýchavná – naši předkové věřili, že kýchání čistí hlavu a mysl a bylo zvykem odpovědět pozdravem „Pomáhej pán Bůh.“, nebo „Pozdrav pán Bůh.
  • 4. postní neděle – družebná –v tuto neděli chodívali budoucí manželé do stavení, kde chtěl sám ženich požádat rodiče o ruku svou milou. Mimo to se jedl pokrm pučálek  - kaše a polévky z naklíčeného hrachu.
  • 5. postní neděle – smrtná –Ze vsi se vyháněla a vynášela Morana vyrobená ze slámy a ženských šatů. Za doprovodu zpěvu a popěvků ji lidé vhodili do potoka, říčky, řeky a končila tím nadvláda zimy.
  • 6. postní neděle - bezprostředně předcházející Velikonocům, kdy si věřící připomínají poslední dny života Ježíše Krista. V tento den se věřící posvětili ratolestí kočiček.

velikonoční očistný program vhodný pro každého

Sepsali jsme pro vás krásných 7 kroků k čistější mysli, duši duchu, těla. Sami si můžete vybrat, které kroky jsou pro Vaše tělo vhodné, které Vám vyhovují a dělají dobře.

1) VODA V HLAVNÍ ROLI

Voda, voda, voda!!! Tvoří nás z min. 70%, takže nejsme jen to, co jíme, ale hlavně – co pijeme!

První krok po probuzení a vyčištění jazyka - šup sklenici vody do ruky a vypít do dna! Voda by měla být i dle zkušeností ajurvédy či tradiční čínské medicíny jemně teplá. Během dopoledne ještě hodně popíjejte čistou vodu se zázvorem, nakrájenou okurkou, či mátou a snítky bylinek. Dále si dopřávejte především očistné jarní čaje na podporu ledvin (přeslička rolní), podporu jater (pampeliška, zeměžluč, pelyněk), podporu očisty krve (červená řepa) aj… Dále si klidně dopřávejte kvalitní zelené japonské či čínské čaje. Takový top zelený japonský čaj šetrně zpracovaný je gyokuro, který obsahuje nejvyšší množství L-Theaninu, látky, která podporuje mozkovou aktivitu v nemalé míře. Mimo jiné právě čerstvě mleté gyokuro se získává pro následný produkt Matcha (obsahuje až 100krát více antioxidantů)! Pitím čaje tak můžete snížit hladinu cholesterolu, účinně odstranit problém s ucpanými cévami, snížit vlčí hlad a chutě na nezdravé potraviny, dodat přirozeně dlouhodobou energii, průtok krve. Látky obsažené v zeleném čaji rovněž pomáhají předcházet mozkovým příhodám a srdečním infarktům. Jsou významným nosičem látky L-Theaninu. Tato látka se nejlépe uvolňuje při teplotě mezi 75 až 80°C. I proto byste neměli zelený čaj nikdy zalévat horkou vodou.

Japonské čaje obsahují vitamíny jako vitamín C, mangan, draslík, hořčík, vápník, antioxidanty, bioflavonoidy, antivirové a antibakteriální látky, látky podpůrné zažívání, hořké substance, které zároveň čistí organismus a mnoho jiné, je to spektrum a nektar dlouhověkosti, popíjení v oblastni tzv. Blue Zones (5 zemí s největším množstvím obyvatel, žijících déle než 90 let) – o tom se pobavíme jindy.

Zelený čaj také podporuje spalování energie, a proto je báječným pomocníkem na hubnutí. V Japonsku se čaj proto pije především po jídle a za zmínku stojí i schopnost prevence ústních zánětů. Možné je použití zeleného čaje také jako kloktadla.

V našem obchodě najdete různé druhy čajů - ajurvédské čaje Pukka s bylinkami, nebo právě zmiňovaný čaj Matcha, dopřávat si je můžete ve stylovém nádobí.

2) ROSTLINNÁ STRAVA

Zkuste alespoň na období velikonočního postění se vyřadit veškeré živočišné výrobky a zkusit si styl rostlinného stravování. V dnešní době je to jednodušší, než-li si myslíme. Zelenina, ovoce, oříšky, semínka, pseudoobilniny, jedlé byliny…

3) VLÁKNINA

Lněná semínka nebo psyllium. Po ráno před prvním jídlem si udělejte kašičku – 1-2 pol. lžíce lněného semínka zalitého teplou vodou a pomixovaného k okamžité konzumaci, lze nahradit psylliem. Stačí týden každé ráno a stolice by se měla krásně upravit a zrychlit, ale hlavně vyrovnat. A zařaďte i vhodná probiotika – jelikož psyllium a lněné semínko a zelenina a ovoce jsou přirozenými prebiotiky. 

V případě, že psyllium a lněné semínko zařadíte ve vyšším množství do jídelníčku, dbejte na dostatečný příjem tekutin. V opačném případě by totiž psyllium i semínka působila opačně a trpěli byste spíše zácpou.

Kvalitní BIO lněné semínko od Lifefoodu najdete také v naší nabídce.

4) LOKÁLNÍ A SEZÓNNÍ POTRAVINY

Upřednostněte lokální a sezónní jarní potraviny – na základě čínské medicíny teď holdujte přirozeně zelené, bílé a žluté barvě. Což znamená především jablka, hrušky, zázvor, cibuloviny, pórek, česnek, mrkev, fenykl, divoké byliny, tmavá listová zelenina, brokolice, paprika…A zařaďte dlouhovařené zeleninové vývary, jejichž vodu pak klidně popíjejte po celý den. Kromě toho pochopitelně omezte veškeré smažení a pečení, upřednostněte vaření a dušení a omezte také spotřebu olejů a tuků či oříšků a semen, na jaře je totiž velmi důležité nechat játra odpočinout pro jejich dokonalou očistu a právě tuky játra velmi zatěžují. Pro ulehčení práci játrům je výtečné dodávat do jídel kyselou chuť (fermentovaná zelenina, pickles, ume ocet, jablečný ocet).

5) PROCHÁZKY A ČERSTVÝ VZDUCH

Podpořte i své plíce a pravidelně si ordinujte půl hodinovou procházku nejlépe před i po jídle. Zařadit byste měli i pravidelně celodenní např. nedělní výlety do lesa, na hory, mimo město a civilizaci pro očištění a vnímání svého vnitřního hlasu a hlasu přírody.

6) ČETBA A RELAXACE

Věnujte se čtení odlehčené četby, filozofické četby, pohádek (více moudra a pravdy, než-li si uvědomujeme), vzdělávací literatury v oblasti, která vás zajímá. Vyčleňte si alespoň půl hodinky denně kdykoliv, kdy to bude možné.

7) SPÁNKE A ODPOČINEK

A jedno z nejdůležitějších – správná spánková hygiena. Co to znamená?? Pro každého je to individuální, ale základní doporučení pro zdravý spánek jsou tato:

  • Dodržujte pravidelný režim usínání a vstávání (tělo si tak navykne vstávat bez budíku, což je velmi podstatné, budík nás většinou budí v nepřirozené době – dodržujte spánkové cykly, jeden trvá 1,5 hodin a dle vědeckých výzkumů se doporučuje spáte 4-7 cyklů za noc a to tedy 6 h, 7,5h, či max. 9 h. – to však již obecně platí pro hlubokou regeneraci sportovců a nemocných lidí)
  • Omezte odpoledne kávu, energetické nápoje a sladkosti.
  • Udržujte v ložnici nižší teplotu a větrejte pro čerstvý přísun vzduchu.
  • Nezatěžujte tělo před spaním náročným sportem, ale dopřejte si jogu či meditaci či protažení.
  • Vyčistěte si hlavu, problémy řešte ráno (moudřejší večera).
  • Odložte tablety, telefony a počítače min. 1 hodinu před spaním.
  • Vypijte na noc jednu sklenici čisté vody s polévkovou lžíci jablečného octa. Sníží vám to hladinu cukru v krvi a zavlaží organismus pro noční pocení a látkovou výměnu .
  • Můžete si pustit Gandharva music – jedná se o indický způsob, kdy tato hudba svou frekvencí max. podporuje receptory mozku pro usínání. Na youtube při zadání tohoto názvu najdete mnoho takových příkladů.
  • Doplňte svou večeři o hořčík, draslík – což jsou látky napomáhající usínání. Doporučuje se lehce stravitelná zelenina, semínka, oříšky či avocado – male množství. Dále si můžete dát těsně před spaním 3 medjol datle – ty velmi podporují spánek, stejně jako jeden banán, take neuškodí vaší linii. Mimo to hořké nepražené kakao v odpoledních hodinách nabudí organismus pro lepší spánek. Na noc se doporučuje spíše bilkovinovo-zeleninové jídlo, takže si dopřejte I nějakou tu lehce stravitelnou luštěninu (červená čočka), pseudoobilninu (pokrmy kičadí, dhál) či dodejte pro chuť konopný či hráškový protein v raw kvalitě. A jako nápoj je vhodný meduňkový či třezalkový či levandulový bylinkový čaj či rooibos.

Mějte krásné Jaro :-)

Káťa Kubátová