Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Špenát, síla zelených lístečků

Špenát, síla zelených lístečků

14.7.2019

Což takhle dát si špenát?

Špenát je v naší zemi velmi populární zeleninou. Tato listová zelenina má svou kolébkou v Persii, odkud se přes Sýrii a Arábii dostal kolem roku 1100 do Španělska.

Špenát je nejvýznamnější listovou zeleninou, která se dá sehnat celoročně, konzumovat skoro po celé Evropě a se svými jen 22 kaloriemi ve 100 g špenátu patří rozhodně mezi efektivní zeleninu při snižování hmotnosti. Jeho 100 g poskytuje: dvě třetiny denní dávky vitaminu A, prakticky celou denní dávku kyseliny listové neboli folátů, 50 % denní dávky vitaminu C, dále hořčík, vápník a železo. Ačkoliv není špenát tak bohatý na železo, jak se kdysi kvůli matematické chybě vykládalo, obsahuje mnoho cenných látek, pro které si zaslouží své výsadní postavení na našich talířích.

Díky svému vysokému obsahu antioxidantů ale i barviva beta karotenu (ano, je obsažen hojně i v tmavé listové zelenině) podporuje zrak a pročišťuje celkově organismus. Špenát také obsahuje lutein, který působí antioxidačně. Antioxidanty, jak již víme, mají schopnost vázat na sebe v těle volné radikály a odvádět je z těla pryč.

Špenát šetří játra, čistí žaludek, ale lidem se sklony ke tvorbě ledvinových kamenů se denní konzumace vařeného špenátu nedoporučuje kvůli usazování minerálů v ledvinách a kvůli oxalátům a šťavelanům, které se po uvaření stanou pro tělo uložištěm. V čerstvé formě v podobě šťávy by neměly tělu uškodit, jelikož je samo vyloučí.

Konzumace čerstvé šťávy ze špenátu je vhodná v případě anémie. Denně se doporučuje vypít půl sklenice před obědem nebo večeří. Nejlépe v kombinaci s karotkou a celerem. Tento nápoj celkově harmonizuje celý organismus.

Špenát je doporučován během těhotenství, jelikož obsahuje vysoké množství rostlinného železa, které se v kombinaci s vit. C lépe vstřebává. Tělo tak získá 3mg železa ze 100g špenátu, přičemž doporučená denní dávka železa u dospělého jedince je 14 mg železa. Prospěšně také ve špenátu působí vysoký obsah kyseliny listové, která má antianemické účinky a působí také preventivně proti poškození plodu a to především proti rozštěpu.

Špenát je velmi bohatý na lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které pomáhají předcházet ztrátě zraku v důsledku degenerace makuly, nejcitlivější části sítnice. Barvivo ve špenátu je údajně účinnější v prevenci slepoty než mrkev.

Ať už tedy špenát konzumujete kvůli jeho výživovým vlastnostem nebo chuti, připravili jsme pro vás pár receptů, díky kterým špenát snadno zasadíte do svého jídelníčku a dopřejete tak svému tělo mnoho cenných látek.

RAW Špenátový dip ke krekrům

  • 250g čerstvého špenátu
  • 1 avokádo nebo 3 polévkové lžíce mandlového/konopného másla
  • 1 červená cibullka
  • 30g předem namočených sušených rajčat
  • Špetka kurkumy, pepře, římského kmínu
  • 100g kysaného zelí
  • Na ozdobení čerstvé bylinky dle libosti

Vže rozmixujeme do hladka a podáváme například se zeleninovými hranolkami či plátky křupavé okurky. Pro krémovější chuť lze přidat i o B-komplex obohacené lahůdkové droždí:-)

Dýňové noky se špenátovou omáčkou

Pracnější jídlo, u kterého naděláte i trochu nepořádku, ale ten výsledek stojí za to. Máme v rukávu dvě varianty - veganskou a vegetariánskou. Rozdíl je pouze v tom, že u té veganské místo vajíčka použijete hrašku.

Suroviny pro přípravu noků:

  • 500 g moučných brambor
  • 300 g máslové dýně
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce / 1 PL hraška pro vegany
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 čl citronové kůry
  • 1 čl  sůl
  • 1/2 čl mletého pepře

Suroviny pro přípravu omáčky:

Postup přípravy:

1. Ve vodě uvaříme zvlášť brambory a dýni - obojí pokrájené na kostky 2 -3 cm. Vaříme cca 20 minut do změknutí.

2. V kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience na noky a dobře zpracujeme. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme mouku dle potřeby. Těsto vyklopíme do misky a necháme jej alespoň 30 minut odpočinout.

Mezi tím, než těsto vychladne a odpočine si, nakrájíme na jemno cibuli, kterou zpěníme na jedné lžíci ghí nebo olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Na cibuli přidáme špenát, který necháme povařit spolu s rostlinnou smetanou alespoň 10 minut. Osolíme a opepříme dle chuti. Přidáme lahůdkové droždí pro sýrovou vůni.

3. Těsto na noky si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu na pomoučeném vále vyválíme podlouhlou šišku. Nožem krájíme kousky těsta, z nichž rukama vytvarujeme kuličky / noky.

4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme lžičku soli. Noky vaříme po dávkách tak, aby měly v hrnci místo a mohly si pěkně zaplavat :-) Vaříme je cca 5 minut. To, že jsou noky hotové poznátek tak, že plavou na povrchu.

Uvařené noky, které nesníme, dáme do misky a lehce je pomažeme máslem nebo olivovým olejem, aby se neslepily.

Hotové noky servírujeme se špenátovou omáčkou a zeleninou.

Dobrou chuť

 

Veganské lasagne se špenátem

suroviny:

  • 8 plátků bezvaječných lasagní, které si buď uvaříte nebo je rovnou pokládáte do zapékací formy ( já je vařím)
  • 1 balíček špenátu - lepší použít čerstvý, který lehce podusíte a rozmixujete
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek kešu ořechů - předem namočených
  • šťáva z citronu
  • hrstka bazalky
  • 5 sušených rajčat

Postup:

Přiravte si bezvaječné lasagne dle receptu. Poduste špenát, osolte jej, přidejte trochu pepře, prolisovaný česnek a 1 lžíci lahůdkového droždí.

V mixéru umixujte s 1/2 hrnku čisté vody kešu oříšky, přidejte citronovou šťávu, sůl, a 2 lžíce lahůdkového droždí. Pomixujte, nakonec přidejte sušená rajčata a bazalku. Pomocí pulsů lehce pomixujte, aby v krému zůstaly kousky rajčata a bazalky.

Do zapékací formy naneste vrstvu lasagní, natřene na ni krém z kešu a špenát. Následně pokračujte ještě třemi vrstvami. Končíme lasagněmi.

Zapečte 15 minut v horkovzdušné troubě na 160 C.

 

Zelené smoothie Pepka námořníka

Toto zelené smoothie chutná i malým dětem. Obsahuje velké množství vlákniny, antioxidanty a také svěží chuť.

Surovny 2 porce:

  • 1 banán
  • 2 datle
  • 1/2 hrušky
  • velká hrst opraného špenátu
  • trochu lístků listové petržele
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • trochu vody

Všechny suroviny vložíme do vysoce výkonného mixéru a mixujeme do hladké krémové konzistence. Podáváme ihned.

 

 

Autor článku: Káťa Kubátová, recepty : Káťa Kubátová, Jana Přibylová