Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Proč je živá strava tak báječná

Proč je živá strava tak báječná

29.8.2017

Co je živá strava? A včem spočívají její přínosy pro naše zdraví ?

Živá strava představuje stravu, která nebyla zpracována při vyšší teplotě než 42 stupňů. Taková strava, která nebyla upravena chemikáliemi, v níže nedošlo k ničemí enzymů a živin, které naše tělo tolik potřebuje. Živá strava v sobě ukrývá kouzlo jednoduchosti - nemusíte stát dlouhé hodiny u sporáku a čekat, než vytvoříte nějaké pokrmy. Živá strava Vám dává možnost uzdravit své tělo a cítít se dobře a to i za předpokladu, že nebudete 100 % vitariánem.

Jaké má živá strava přínosy?

1.) Čistí organismus - naše tělo neustále regeneruje a obnovuje své buňky. K tomu procesu však potřebuje dobré podmínky - pokud tělo dostává přirozenou a lehce stravitelnou potravu plnou enzymů, není zatíženo odbourování škodlivých toxických látek a může tak snáze regenerova své buňky. Takové tělo je pak mladistvé a krásné, zdravé a plné elánu do života.

2.) Živá strava je zásaditá - když jíme denaturované a chemicky upravené potraviny, naše tělo je zakyselené. Kyselé prostředí v našem těle nesmí existovat, proto jej tělo vyrovnává tak, aby bylo zásadité. Tělo to však neumí zařídit jinak, než že z našich kostí odčerpává minerální látky - především vápník. Ten jediný totiž dokáže kyselé prostředí přetvářet na prostředí zásadité. Paradoxně spousta lidí řeší odvápnění kostí nadměrnou konzumací mléčných výrobků, které však situaci ještě zhoršují - zakyselují organismus a vápník ještě více odvádí z těla pryč.

3.) Budete mít pod kontrolou velké chutě na jídlo a fastfood - je tomu proto, že dostatečně vyživené tělo nevysílá signály hladu a chutí a budete klidnější. Když tělo nedostává živiny z kvalitních potravin - pozor, nepleťte si "otraviny" a potraviny..., bojuje s jejich nedostatkem a stále potřebuje jíst. Záchvaty vlčího hladu mají potom za následek nárůst váhy, deprese, únavu a zdravotní neduhy.

4.) Budete mít více energie - ano, opravdu :-) Nakonec stejně zjistíte, že ten hrnek kávy nepotřebujete nebo vám už ani nechutná :-)

5.) Váš organismus bude lépe hydratován - samozřejmě je nutné pít čistou vodu, ale díky vodě obsažené v ovoci a zelenině bude Váš organismus lépe hydratován a budete se cítit svěží.

6.) Zlepší se Vám trávení - díky vodě a vláknině obsažené v ovoci a zelenině se Vaše střeva pročistí a budou lépe fungovat - jak v ohledu peristaltiky, tak v ohledu vstřebávání živin. Přes zanešenou střevní sliznici se mnoho živin do těla neuvolní.

7.) Posílíte svůj imunitní systém - to, že imunita vychází z čistoty trávicího traktu se ví už velmi dlouho. Díky tomu, že Vaše tělo bude kvalitně vyživené a vy budete mít "uvnitř uklizeno" budete lépe chráněni před nachlazením i jinými nemocemi.

8.) Živá strava obsahuje chlorofyl - chlorofyl je krví rostlin, tato látka je vysoce zásaditá, okysličuje krev a odnáší z těla toxické látky. Vaření tuto mocnou složku potravy znehodnocuje, v syrové stravě je však velmi hojně zastoupena - především v zelené listové zelenině.

9.) Vaše tělo získá ideální váhy - mnoho lidí zhubne, ale někteří lidé (především ti, kdo nemají dostatečnou hmotnost) přiberou na svou ideální váhu.

I když byste živou stravu zařazovali do jídelníčku postupně - což se také doporučuje, protože najednou by Vaše tělo utrpělo velký šok, budete se cítit lépe a lépe. Začněte třeba jednoduchým smoothie na snídani, ke svačince si dopřejte 2 kousky ovoce, ke každému hlavnímu pokrmu potom přidávejte velký zeleninový salát a začněte zkoušet recepty. Pozor - RAW dezerty jsou sice super, ale rozhodně byste si neměli myslet, že RAW = RAW dorty.... nene, zařazujte hodně zelených potravin - listovou zeleninu, zelený ječmen, pšenici, chlorellu a uvidíte ty zázraky. :-)

Zpracováno podle:
Vegan v kondici, Brendan Brazier
Živá kuchyně snadno a rychle, Judita Wignal