Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Okurková sezóna

Okurková sezóna

30.6.2019

Okurková sezóna

Okurková sezóna je v plném proudu a pokud okurku milujete zrovna tak, jako my ve Vegdobrotách, čtěte! Připravili jsme pro Vás souhrn informací o tom, co všechno okurky obsahují, v čem jsou tak skvělé (kromě chuti samozřejmě) a proč je tak dobré zařadit je do jídelníčku. Navíc máme pro vás připravené recepty, kde okurka hraje hlavní roli.

Tak jako u jiných druhů zeleniny a ovoce, začínáme i u okurek výčtem minerálů a vitamínů. A že je o čem mluvit.

Okurka obsahuje zhruba 90 % vody. Mohli bychom si ji tedy příčíst k pitnému režimu, ale i těch zbylých deset procent stojí za zmínku. Okurka je totiž zdroj plný minerálů a vitamínů.

Ať už salátová nebo polní okurka, oba druhy obsahují komplex vitaminů B, vitamin C, ale i síru, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór – minerál velmi důležitý pro vývoj kostí a chrupavek, podporuje přirozenou tvorbu kolagenu a dále křemík – minerál důležitý pro krásu vlasů a nehtů.

Díky schopnosti odvádět z těla toxiny, okurky pročišťují krevní řečiště a také pokožka vypadá zdravější a svěží.

Pozornost si však zaslouží také slupka okurky. Je totiž od pradávna používána pro očištění pokožky, z níž pomáhá odstranit hluboké černé tečky. Okurková maska je TOP mezi přírodními prostředky pro krásnou pleť. Pokožku totiž hydratuje díky své dužině, kterou až z devadesáti procent tvoří voda. Stahuje také póry a dělá je méně viditelnými. Díky svým bělicím účinkům dokonce zjemňuje pihy. Okurka však dokáže pokožku také vypnout, může tak napravit kruhy pod očima a spálenou pokožku dokáže příjemně zchladit. Jako okurková voda dokáže jemně vyčistit I vlasovou pokožku a minerály jako je křemík podpořit růst vlasů.

Pozitiva okurky v kostce :

  • skvělá hydratace - obsahuje až 90 % vody, ideální do diety
  • obsahuje vitamíny a minerální látky, které jsou nezbytné pro pevnost vlasů, kůže a nehtů
  • podpora funkce ledvin - pravidelné užívání okurkové šťávy čistí ledviny a to hlavně v kombinaci s červenou řepou – je to i velice lahodná kombinace plná supervitamínů
  • je vysoce antibakteriální a pomáhá proti plísním -  okurková šťáva velmi pomáhá s bolestivými či zanícenými dásněmi, ale i afty a oteklým jazykem či špatným dechem
  • pomáhá předcházet artitidě a bolestivým kloubům

Kromě výše zmíněných benefitů okurka obsahuje jen velmi malé množství kalorií a je tak vhodná pro všechny, kdo se snaží zhubnout a nebo si váhu udržet. Radši než chipsy si večer dopřejte okurku pokrájenou na kolečka, lehce ji osolte a užijte si tu jemnou svěží chuť.

Okurka celkově harmonizuje celé tělo, detoxikuje a čistí pleť. Ale nejen to, je velice účinná i při protikvasinkových dietách a tasemnici. Kombinace salátových okurek a dýňových semen po dobu tří dnů ke každému jídlu či mezi nimi či místo hlavního chodu se jeví jako účinná metoda při odčervování a likvidaci přemnožené candidy albicans.

Co s okurkou v kuchyni?

Saláty jsou jasnou volbou. Okurky se hodí ke studeným bramborám, listové zelenině, paprikám či rajčatům. Skvělou variantou jsou také domácí toasty, kdy postačí potřít chléb nějakou dobrou pomazánkou, proložit zeleninou včetně okurky a rychlá svačina na cesty je hotová.

Okurky můžete také odšťavnit a šťávu z nich naředit třeba mrkvovou nebo řepnou šťávou. Oba druhy jsou velmi očistné a prospěšné pro naše játra a ledviny. Smoothies s okurkou, řapíkatým celerem, šťávou z pomeranče a jedním banánem bude velmi osvěžující svačinkou pro děti a dospělé.

Okurka je taky skvělá jako jednohubka. Ať už samotná nebo s kostičkou dobrého sýra.

Pro inspiraci se podívejte na naše okurkové recepty.