Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Melouny - boží dar pro naše tělo

Melouny - boží dar pro naše tělo

28.7.2018

Kolik melounů za léto sníte vy? Ode dneška ještě víc !!

Kolik melounů jste už letos snědli? Možná jen měsíček, možná jeden celý meloun, třeba i víc. My si jich doma přes léto dopřáváme opravdu ve velké hojnosti každý rok. Většinou obden nakupujeme velký meloun, který si téměř rituálně vypeckujeme a vychladíme v lednici. Nakrájený na malé kousky přijde vhod téměř v každou denní hodinu. Především ve dnech, kdy teploty sahají vysoko ke 30 stupňům, je pro nás doma meloun ideální stravou.

Když už sníme tolik kilo melounu, říkala jsem si, že by bylo fajn něco si o tom ovoci (zelenině) přečíst. Díky knížce „léčivá síla ovoce a zeleniny“ jsem se dozvěděla, jak moc je toto ovoce (ačkoliv meloun patří do řádu zeleniny, vzhledem ke sladké chuti, jej ale ve svém jídelníčku řadím mezi ovoce), zdravé a v čem všem nám prospívá. Pojďte se na něj podívat pod drobnohled se mnou.

Melounů existuje celá řada – u nás je nejznámější meloun vodní, ale máme také meloun cukrový, ananasový, crenshaw, kanárský, vánoční, galia či casaba. Každý druh má specifickou chuť a obsahuje různé vitamíny a minerální látky. Našim nejoblíbenějším je však doma meloun vodní. Je to prostě osvěžující pecka.

Melouny nepředstavují jen osvěžující ovoce. Detoxikují naše těla, dodávají nám vitamíny, minerální látky, zavodní a přinesou hromadu živin.

Melouny jsou pro nás jako mateřské mléko. Ale jsou o krok napřed. Jejich dužina je totiž předtrávená – je díky enzymům velice snadno stravitelná, takže trávicí soustava ji takřka vůbec nemusí zpracovávat. Meloun má obrovský obsah enzymů a koenzymů. Fruktóza obsažená v dužině melounu opouští žaludek do 2 minut. Zbytek ovoce postupuje do trávicího traktu, posiluje tělo, očišťuje jej a doplňuje mnoho živin.

Když jíte meloun, je to jako dostávat nitrožilní výživu.

Čím meloun posiluje náš imunitní systém? Meloun je vlastně taková „koule upravené vody“, která se jeví jako vysoce aktivní tekutina, jenž na sebe váže všechny možné druhy jedů v těle včetně plísní, nestrávených proteinových toxinů, amoniaku a jiných toxinů a odvádí je z těla pryč.

Vysoký obsah elektrolytů napomáhá ochraňovat mozek, nervový systém, ředí krev a tím snižuje riziko infarktu. Voda v melounu má složení podobné krvi, díky obsahu draslíku, sodíku a glukózy představuje jedno z nejvíce hydratujících potravin na světě. Díky obsahu křemíku je také ideální potravinou při potížích s klouby, vazy, kostmi a zuby.

Ideální je jíst meloun na lačný žaludek jako první jídlo dne. Předejdete tím stavu, kdy se můžete cítit nafouklí, plynatí. To se stává většinou proto, že se meloun potká příliš brzy po snězení s jinou potravinou, přičemž každá z těchto potravin se tráví jinak dlouhou dobu.

Jaké vitamíny a minerály v melounu najdete?

  • Vitamín A – silný antioxidant, který chrání sliznice našeho těla
  • Vitamín C – podporuje imunitní systém
  • Vitamíny skupiny B – zejména pak B1, B2, B3, B5 a B6
  • Kyselinu listovou – zásadní vitamín pro krvetvorbu a zdraví našich zubů, nehtů a vlasů, správný vývoj miminka v době těhotenství
  • Minerální látky: vápník, hořčík, zinek, draslík, železo, fosfor, mangan, fluor, jód a další

Zařaďte melouny do svého jídelníčku, pokud trpíte některým z následujících neduhů:

Slabý reprodukční systém, Crohnova choroba, po prodělání mozkové mrtvice, rakovina, záněty, epilepsie, poruchy pozornosti, psychické obtíže, akné, deprese, úzkost, infekce močových cest, zácpa, špatný krevní oběh, bolesti zad, ledvin, svědění kůže.

Tipy, jak konzumovat melouny:

Abyste získali z melounů co největší užitek, konzumujte v době jejich sklizně alespoň ½ denně.

Jezte meloun jako první jídlo – alespoň ½ hodiny před konzumací kteréhokoliv jiného jídla

Tip, jak poznat dobrý a zralý vodní meloun:

  • Voní sladce
  • Je méně pružný v místě stopky
  • Většinou má na svém „těle“ nažloutlé místo

Recept na jednoduchý meloun s mátou a limetkou

Lehce sladký meloun a jemně nakyslá limetková šťáva spolu tvoří dokonalou kombinaci.

Suroviny:

  • ½ hrnku vodního melounu – nakrájený na kostičky
  • Limetková šťáva – asi ze 2 limetek
  • ¼ hrnku lístků máty – nasekaná najemno

Meloun vložte do mísy, kde jej promísíte se šťávou  z limetek a pokrájenými lístky máty.

 

Kromě tohoto jednoduchého melounové salátu si můžete lehce vyrobit i domácí melounový sorbet. Kostky melounu stačí na hodinu zmrazit a potom rozmixovat ve výkonném mixéru.

Tak honem, jděte si pro svou "kouli upravené vody" ještě dnes :-)