Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Lucky Alvin - kdo stojí za šťastnou veverkou?

Lucky Alvin - kdo stojí za šťastnou veverkou?

10.4.2019

Rozhovor s Lucky Alvin

Na trhu máme v dnešní době spousty firem, které vyrábí oříšková, semínková másla a jiné pochutiny vysoké kvality, proč jsme si však vybrali spolupráci a rozhovor právě s nově založenou firmou Lucky Alvin? Nechte se překvapit jejich tajemstvím, výrobní filozofií, zajímavostmi o zakladatelích a ještě mnoho jiného.

Když před rokem a kousek do našeho kamenného obchodu objednala naše kolegyně Janička Štěpánková první várku oříškových másle Lucky Alvin, do dvou dnů byl regál zase prázdný a my zadávali další objednávku. Závislost na těchto dobrotách si vytoříte, jakmile ochutnáte první lžičku :-)

Otázkami Vás provede pomocnice naší redakce Káťa Kubátová a odpovídat budou přímí zakladatelé a rodiče Lucky Alvinu Tereza a Vilém Vlašic, kteří Vás jistě překvapí svou skromností, poctivostí, nápaditostí a optimismem.

U nás si můžete nakoupit jejich dokonale vyrobená másla s láskou a poctivostí - LUCKY ALVIN

 

1) Ahoj Terezo a Viléme, prozraďte nám na začátek něco o sobě, jak jste se poznali, co Vás přimělo spolu podnikat a kdo byl tím prvním tahounem celého podnikání?

Ahoj Kačí, v první řadě Tobě moc děkujeme za krásné uvedení a vašim čtenářům za čas, který stráví nad rozhovorem s námi. Tereza pochází z Plzně, Vilém ze Zlína, nyní momentálně trávíme převážnou část týdne v Praze. Naše cesty  před necelými čtyřmi lety spojil dohromady instagram. Follow dalo follow, koment dal koment a nakonec jsme v našich nacpaných diářích našli volné místo na jedno volné sobotní odpoledne v Praze. Oba dva jsme měli 2 hodiny zpoždění. (smích)

Od začátku našeho vztahu jsme věděli, že budeme chtít budovat rodinnou značku. Oba jsme v té době již podnikali, ale čím dál víc jsme se utvrzovali v tom, že spoluvlastnit firmu se známými nebo kamarády není naše cesta. Tahounem od začátku byla, je a bude naše společná vize a vášeň, houževnatost a jistá tvrdohlavost. Šli jsme do nejistých vod, spousta lidí nás zrazovala, ale my se nedali a věřili. Lucky Alvin je vlastně takové naše první společné vypiplané dítě. 


2) Jaké byly vaše začátky podnikání, přešlapy a překážky?

Lucky Alvin je na trhu rok a půl, dá se tedy říct, že jsme stále na začátku. Když se ale ohlédneme zpět, ušli jsme hezký kus cesty, který byl plný naivity a růžových brýlí, zásadních rozhodnutí, ale i krásných vzpomínek a nových partnertsví, která postupem času přerostla v přátelství. 

Překážek a přešlapů bylo na začátku spousty. Nebrali jsme je jako problém, ale jako výzvu, kterou, když překonáme, posune nás o kus dál. Učíme se pořád, ať už z vlastních, tak cizích chyb a omylů. Ze začátku jsme se museli prokousat legislativou potravin a technologií výroby. Spoustu času jsme strávili na úřadech a sháněním vstupního kapitálu. 

Kupodivu obrovským oříškem pro nás bylo sehnat kvalitního grafika pro náš obor. Na asi desátý pokus se nám povedlo sehnat šikovného člověka na druhé straně republiky, který je s námi dodnes. A stal se z něj rodinný přítel. 


3) Jak dlouho vlastně již existuje Vaše firma na českém trhu a plánujete navázání spolupráce i do zahraničí?

První máslo vyjelo 17.7.2017, ale předcházely mu měsíce příprav, plánování, jednání a cestování po celé ČR. V současné době lze Alvina koupit v Čechách a na Slovensku. Zahraničí se rozhodně nebráníme, s touto myšlenkou už delší dobu koketujeme, dokonce proběhla nějaká jednání, ale český trh je pro nás momentálně  prioritou. 

4) Co Vás dělá tak oblíbenými a úspěšnými právě u nás na českém trhu? Řekněte nám více o Vaší filozofii podnikání.

Toto není úplně otázka pro nás, ale především pro naše zákazníky. Od začátku je pro nás klíčových několik faktorů. Nemáme za zády žádného investora, jsme čistě rodinná firma, za veškerá rozhodnutí neseme plnou zodpovědnost my dva. Jedním z těch zásadních je, že vyrábíme jen a pouze Lucky Alvina, odmítli jsme vyrábět privátní značky. V dnešní době totiž existuje spousta značek, které si krémy nechávají externě vyrábět. Stojíme na pevných základech, které tvoří suroviny té nejvyšší kvality, vlastní výrobní linka, precizní technologie výroby a poctivá práce celého týmu lidí, který se skrývá pod naší značkou. 


5) Jaká másla se prodávají nejčastěji a jaká si sami nemůžete odepřít?

Na tuto otázku nemáme univerzální odpověď. Oblíbenost jednotlivých druhů másel je závislá na zaměření prodejny (nebo e-shopu) a lokalitě. Naše zákaznické spektrum je poměrně široké, od těhotných maminek, restaurací, až po vrcholové sportovce. 

U nás doma se másla točí pravidelně všechna, pode nálady, chuti a ročního období.

6) Plánujete i rozšíření svých produktů např. výrobu tyčinek, granoly a jiné?

Zatím určitě ne. Snažíme se dělat jednu věc na 100%. To ale neznamená, že nerozšiřujeme portfolio našich krémů. Než se ale pouštět do nové potraviny, budeme se raději věnovat zdokonalování a rozšiřování naší výroby a technologie. Stále ještě nejsme na 100% kapacity výroby, do budoucna je naším snem postavit továrnu na zelené louce. 

7) Přemýšleli jste i o tvorbě tzv. “raw” másel, která jsou v poslední době velikým “boomem”, anebo chcete zůstat u své originality jemně pražených másel?

Určitě ne. Raw není naše vize. Navíc, pokud bychom vůbec nad něčím takovým přemýšleli, museli bychom postavit kompletně novou výrobní linku se zcela odlišnou technologií výroby a oddělit sklady. 

8) Odkud nakupujete suroviny na výrobu produktů a proč?

Kvalitní suroviny jsou zásadní. Všechny naše ořechy a arašídy jsou organické, odebíráme je od prověřených, certifikovaných dodavatelů. Máme minimální skladové zásoby, několikrát týdně nám chodí várka čerstvě na sucho pražených ořechů, které ihned zpracujeme. Čokoláda nám chodí přímo z belgické čokoládovny. Byli jsme první výrobci v České republice, kdo s touto čokoládou začal vyrábět oříškové krémy. 

9) Podle čeho si vybíráte své partnery a e-shopy, kam dodáváte své výrobky?

Neděláme business za každou cenu. Budujeme si dlouhodobé vztahy a jde nám především o oboustrannou spokojenost. Přestože se kolikrát mohlo jednat o poměrně vysoké odběry, některé potenciální partnery jsme odmítli, protože se neshodovali s naší vizí a fiosofií. 

10) Otázka na závěr: Kdybyste měli vyčlenit jednu věc, která Vás drží při tomto podnikání a dala Vám v životě ten správný „drive“, co by to bylo?

Pocit naplnění :) Děláme to, čemu věříme a co nás baví.  Zpětná vazba od lidí, kteří naše výrobky nakupují a kterým chutná, nás jen utvrzuje, že jdeme správným směrem. 

Závěrem bychom moc chtěli poděkovat všem, kteří nás nakupují, podporují, či jinak spolupracují. Bez nich by to nešlo! 

Děkuji za Váš rozhovor a snad někdy příště. Hodně štěstí na vaší cestě dále!

A na závěr článku máme pro Vás ještě speciální recept z naší redakce, jeližko Lucky Alvin nedávno přišlo na trh s novinkou - lískooříškové máslo, máme tu jedno luxusní fererro rocher:

Ferrero Rocher s Lucky Alvin lískovým máslíčkem

Lucky Alvin přišlo s novinkou - lískové oříšky jemně pomleté do lahodné oříškové pasty. Tak to samozřejmě nemůže chybět v mojí lednici, kde oříškové máslo nikdy nechybí. Ať už si vyrobím domácí kešu máslo nebo přinesu domů z Besedy Lucky Alvin - to jsou totiž ty nejlepší oříšková másla, která jsem zatím ochutnala. Ať už si vyberete jakoukoliv příchuť, nesáhnete vedle.

Teď ale k tomu božímu koláči, cheesecaku nebo jak mu chcete říkat. Je to prostě Fererro... a je veganské. Trochu pracnější, ale ten výsledek stojí za to :-)

Suroviny:

Korpus:

Krém:

  • 300 g hedvábné tofu
  • 2 PL kakaový prášek
  • 2 PL javorový sirup
  • 100 g na hrubo pomletých lískových oříšků
  • 150 ml mandlového mléka
  • 1 ČL agaru

Poleva:

  • veganská čokoláda

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

V mixéru na jemno rozmixujeme lískové oříšky, přidáme k nim vločky, sirup, kakaový prášek, kokosový olej a lískooříškové máslo. Těsto by mělo být spíše sušší. Přidáme podle potřeby trochu vody a dobře rozmixujeme.

Hotové těsto natlačíme do koláče formy a pečeme asi 10 minut na 180 stupňů.

Hedvábné tofu rozmixujeme spolu s javorovým sirupem a kakaem. V hrnci zahřejeme mandlové mléko a jednu lžičku agaru, mícháme a počkáme, až mléko zhoustne. Přidáme k tofu a rozmixujeme do hladka. Nakonec vmícháme nasekané lískové ořechy. Náplň nalijeme na předpečený korpus a pečeme dalších 30 minut dokud povrch nezhnědne. Pak troubu stáhneme na 150 stupňů a ještě asi 10 minut dopékáme.

Hotový koláč necháme vychladnout a polijeme čokoládou. Využívám buď koupenou veganskou čokoládu nebo ve vodní lázni rozpustím 2 PL kokosového oleje s 3 PL kakaového prášku, trochu dosladím sirupem. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, poleju s ní koláč, který vychladím v lednici.

text : Káťa Kubátová a Tereza a Vilém Vlašič, recept Jana Přibylová