Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Kakao, kdo by ho nemiloval

Kakao, kdo by ho nemiloval

12.3.2019

Kakao

Také jej milujete? Kdo by jej nemiloval. Je tak lahodné, příjemně se s ním pracuje a přináší nám tolik benefitů pro naše zdraví. Pojďme si o něm říci více.

Odkud ho vlastně známe?

Semena kakaovníku tzv. kakaové boby pocházejí ze Střední Ameriky.

Tam si právě veškeré indiánské kmeny od Olméků přes Toltéky až po Maye kakao připravovaly pravidelně a velmi si ho vážily. A to hned z několika důvodů  - od zdraví, přes energii po moudrost sálající především z onoho posvátného lahodného nahořklého nápoje z kakaových bobů, velice vzdáleně podobnému našemu dnešnímu kakau. Odtud pramení i název tzv. Theobroma Cacao, přičemž Theobroma v překladu znamená nápoj bohů. Mimo jiné se tato zrna tajemství užívala i jako platidlo. Do Evropy k nám pak kakao připlulo společně s Columbem začátkem 16. století a jeho produkci zde rozšířili španělští dobyvatelé.

Jaké jsou jeho účinky?

Kakao má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky. Odtud pochází díky konzumaci čokolády naše nevyčerpatelné pocity štěstí, klidu a harmonie. Tajemství kakaa je totiž v látkách, které dopomáhají lidským receptorům a hormonům tvořit pocity euforie - jsou to arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, které dopomáhají tvorbě serotoninu, což je ten náš oblíbený hormon štěstí. Fenyletylaminu se ne nadarmo říká hormon lásky a štěstí. No a arginin skvěle působí na krevní oběh a je proto s oblibou používán jako přírodní viagra při poruchách erekce.

Další nezbytnou složkou kakaa jsou minerály a vitamíny, které také dopomáhají šťastné náladě a to především hořčík, který potřebujeme pro správnou činnost nervového systému. Při jeho nedostatku dochází ke křečím, migrénám, problémům s pozorností, brnění končetin či nespavosti. Mimo jiné tu pak ještě máme antioxidanty a menší množství kofeinu. Antioxidanty nám zajistí pevnější a pružnější pleť a podpoří tvorbu kolagenu, lze tedy kakao užít i v péči o pleť. Přirozeně ji vyhladí a rozzáří. Kakao je vlastně takové přírodní energetikum, antidepresivum i afrodisiakum v jednom.

Na jakou kakaovou pochoutku se ještě zaměřit?

Kakao je i velmi důležitá kosmetická surovina, neboť se z něj vyrábí kakaové máslo. K jeho výrobě se užívají nadrcené kakaové boby a ty se proženou hydraulickými lisy, výsledkem je nažloutlé rostlinné máslo. Zbylé výlisky se umelou na kakaový prášek. Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších rostlinných másel, jeho množství antioxidantů totiž zabraňuje žluknutí. Pro kosmetiku je důležitý především jako vynikající regenerační prostředek. Pomáhá minimalizovat vrásky, zlepšuje strije, urychluje hojení drobných jizviček a prasklinek, výborné je na popraskané rty, lokty, paty či jiné části těla a nebraňte se ho trošku vmasírovat i do vlasů, to vám zlepší náladu i svou čokoládovou vůní po celý den.

Na co si dát pozor?

Jak theobromin, tak kofein, patří do třídy methylxantinových sloučenin, které se užívají v léčivách při respiračních onemocnění. Stimulují centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Dříve se v lékařství užívaly i jako diuretikum. Je tedy vhodné nepřehánět to s konzumací kakaa. Mimo jiné jde i o formu kakaa, kterou konzumujeme - pravdou totiž je, že kakaové boby jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě, ale mnozí výrobci čokolád zpracovávají kakaové boby pro delší trvanlivost a odstranění veškerých patogenů nad teplotou 120 C. Během tohoto procesu je naprosto zničena veškerá pozitivní složka kakaa. Nekvalitní kakao, které je navíc špatně skladované, obsahuje toxické plísně, které v těle vyvolávají mnohé zdravotní potíže. Takže dbejte na bio a fair trade kvalitu, což u nás v e-shopu rozhodně zaručujeme.

Vybírejte proto kvalitní kakao, nebo si kupte opravdu dobrou čokoládu, v níž jsou použity pouze kakaové boby zpracované při teplotě do 42 stupňů. Vynikající jsou třeba čokolády od My Raw Joy, kde můžete vybírat různé příchutě - čistá přírodní chuť, čokoláda s jedlými květy nebo třeba čokoládu s goji.

A co nějaký recept?

Čokoládové pralinky

Suroviny:

Postup:

Ve vodní lázni na velmi nízký stupeň pomalu rozpustíme kakaové máslo. Přidáme kakao a sladidlo. Vše necháme rozpustit, dokud nevznikne krémová čokoládová hmota.

Podle libosti můžete přidat skořici nebo vanilku - dle vaší chuti a momentální nálady:-)

Co teď? Připravte si formičky na čokoládu, které předem lehce vymažete kokosovým olejem. Třeba formičky na led IKEA, jsou krásně vytvarované a dobře se s nimi manipuluje.

Nalijte jemnou čokoládu do formiček a doprostřed vhodně mandli. Dejte takto připravené pralinky na 15 minut do mrazničky a po té je dejte ještě alespoň na hodinu do lednice. Po vyndání nechte pralinky trošku povolit a vyklepněte je. Uchovávejte v chladu nebo je hned snězte.

Kakaový nápoj - nápoj bohů :)

Suroviny:

Postup:

Mandlového mléko zahřejem na teplotu 40 stupňů, přidáme kakaový prášek a lžíci nektaru. Dobře promícháme a podáváme teplé :-)

Pro zajímavost-chemické složení kakaa:

Na 100 g

  • Mangan – 98% doporučené denní dávky
  • Měď – 89% doporučené denní dávky
  • Železo – 67% doporučené denní dávky
  • Hořčík – 58% doporučené denní dávky

A dale ještě v menším množství draslík, selen, a fosfor a vitamin C.

Kvalitní kakao, kakaové máslo nebo kakaové boby najdete v našem internetovém obchodě: www.vegdobroty.cz nebo také v kamenné prodejně v Rychnově nad Kněžnou. Najdete nás uprostřed Starého náměstí - Beseda Bio. :-)

Autorka článku: Káťa Kubátová

Použité zdroje:
https://tajemstvizdravi.cz/horka-cokolada-a-zdravi/
https://www.hnizdo-zdravych-chuti.cz/inpage/raw-vs-cokolada-jaky-vliv-ma-na-nase-zdravi/
https://www.celostnimedicina.cz/kakao.htm
https://magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/kakao/kosmeticke-ucinky-kakaa/
https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kakao-a-zdravi-ma-v-sobe-hodne-cennych-latek-vitaminu-mineralu/
https://www.youtube.com/watch?v=p4SYktzuXzM
https://www.youtube.com/watch?v=prvKNDsFMJQ&list=PL5TLzNi5fYd-0cFJJoOfvfg1b1sbsFOe6&index=7