Jarní úklid organismu
3.4.2018
Můj manžel umí opravit každý počítač. Vždy jej dokonale vyčistí, přeinstaluje a nastaví. To by byla pohoda, kdybychom mohli své tělo odevzdat na takový servis, že? Někdo by nás zevnitř vyčistil od nečistot a usazenin, vzal softwar a vymazal všechny viry, nevhodné bakterie, odstranil nežádoucí myšlenky, které zpomalují myšlení a negativně ovlivňují naší výkonnost, nastavil nové programy a spustil tlačítko start. Hm, tak to ale nefunguje. A možná je to dobře, protože už tak lidé málo přemýšlí nad svými těli a často bezmyšlenkovitě nakupují nezdravé potraviny a chovají se, jako kdyby jejich životy nikdy neměly skončit.
Pojďme si společně ukázat, jak lze pročistit náš "hardware" pomocí šťáv a smoothie a jak po dlouhé zimě opět nastartovat organismus a naladit se na "lehkou" vlnu.
Proč to děláme?
Naši předkové období půstu mívali zcela běžně. Dříve, když se dělaly zásoby potravin na zimu, koncem zimy tyto zásoby docházely a lidé jedli přirozeně méně. Oni vlastně jedli přirozeně méně než my stále… Pravidelně po úplňku před Velikonoci se lidé postili, nejedli maso, a pokud se ptáte na mléčné výrobky, tak těch měli taktéž poskrovnu. (avšak masopustu předcházely bohaté hostiny s bály a tanečními zábavami… my si takové hostiny často dopřáváme přes zimu celé dny).
Počátkem jara je velmi dobré pročistit naše orgány od nežádoucích látek, které jsme si přes zimu tučnější stravou přivedli do těla. Je také vynikající využít první jarní byliny, kopřivy nebo lístky.
Víte, že medvědi se pročišťují po dlouhém zimním spánku medvědím česnek? Proto se mu takto říká. Medvědí česnek má nesmírné množství antioxidantů a „čistících látek“. V přírodě jej najdete na slunných lesních stráních a vyrobíte z něj vynikající pesto do salátu.
Zkrátka je fajn, když uděláme jarní úklid nejen svého bytu. Omládne Vám pleť, odpočine si Vaše trávení, doplníte enzymy a minerální látky a odplavíte nečistoty, které se v těle drží při konzumaci nevhodných potravin – příliš mnoho rychlých cukrů, pečiva, nasycených mastných kyselin…. Dnes žijeme v nadbytku, což mnohdy není vhodné především pro naše zažívání. Nadbytek potravy totiž neznamená, že jsme nutričně vyživeni. Mnohdy konzumujeme potraviny chudé na vitamíny a minerály, jíme pouze ochucenou hmotu, jejíž původ můžeme identifikovat maximálně podle obalu (ani to mnohdy ne).
Co tím díky šťávovému půstu získáme?
- Správně provedená detoxikace pomáhá tělu odplavit nežádoucí látky, které se v něm nachází – ať už kvůli naší stravě nebo znečištěnému okolí (až 100 000 chemikálií se běžně vyskytuje v našem prostředí).
- Odstraníme taktéž odumřelé buňky.
- Akutní a chronické obtíže pramení z hromadění toxinů v těle – jedná se o tzv. acidózu neboli překyselení, které podporuje tvorbu patogenních organismů (Acidóza je odrazem konzumace zdraví nevhodných potravin, alkoholu, cigaret, přílišného množství živočišných látek ve stravě).
- Půst slouží jako lék, jako očistný program.
- Šťávy obsahují komplexní zdroj vitamínů, minerálů a živin – (můžete oponovat, že berete vitamíny z lékárny – ano, ale tyto vitamíny nikdy nemohou sloužit tak, jako ve své přirozené podobě, neboť hrají součinnou hru s ostatními látkami v potravě a vyvázané od svých kolegů potom v tabletě nemohou účinkovat stejně.)
- Očista pomocí šťáv pomáhá odstraňovat parazity, toxiny a kvasinky.
- Šťávy v kombinaci se smoothies jsou ideální – šťávy nezatěžují trávení a smoothies pomáhají čistit střeva díky vláknině, navíc Vás v období velkého hladu zasytí.
- Tím, že odstraníme z ovoce a zeleniny vlákninu při odšťavňování, dojde k velmi rychlému vstřebání živin do našeho organismu, šťáva ve své podstatě proteče žaludke
m a je během 20 minut strávena, přičemž se z tenkého střeva rovnou vstřebává do krve, která roznáší živiny a zpět odnáší vše, co chce tělo vyloučit ven.
- V době, kdy tělu dopřejete pouze pití šťáv, ulevíte mu od trávení těžkých jídel, tělo tak má čas na regeneraci a může dojít k pročištění.
Co šťávy obsahují?
- Enzymy – biokatalyzátory chemických reakcí v našem těle – chemické reakce usnadňují a urychlují (trávení, tvorba hormonů, imunita, tlumí záněty), v běžné stravě jsou málo – jsou ničeny při teplotě 45 C
- Vitamíny
- Minerální látky
- Síra – zvyšuje propustnost buněčných stěn, podporuje hybnost, eliminuje vrásky, křečové žíly
- Draslík – nedostatek při kyselé stravě (káva, čaje, stres), pomáhá snížit krevní tlak, se sodíkem se stará o výměnu tekutin mezi buňkami, správná fce nervů a svalů
- Hořčík – aktivuje až 300 pochodů v našem těle, aktivátor enzymů, pomáhá odbourávat stres, hořčík má být konzumován spolu s draslíkem, vitamínem B6, vlákninou a sluníčkemJ
- Antioxidanty – chrání tělo před oxidačním stresem, slouží k obranyschopnosti
- Barviva – ano, jsou zde - v přírodní podobě. Třeba takový beta karoten vám pomůže ke krásně snědé pokožce:-)
- Chlorofyl – tmavě zelené rostlinné barvivo – krev rostlin, působí jako silný antioxidant, zpomaluje proces stárnutí, zkvalitňuje schopnost krve přenášet kyslík, pomáhá předcházet rakovinnému bujení, čistí tlusté střevo a játra, léčí záněty, upravuje bolestivou menstruaci – je obsažen v zelené listové zelenině a v zeleném ječmeni – jediný zelený ječmen, který doporučuji k přímé konzumaci je ječmen od Green Ways v kombinaci s chlorelou.
- Kvalitní vodu
Projevy přítomnosti toxinů:
- Únava, vyčerpání, nedostatek energie
- Bolesti hlavy,
- Deprese, nespavost nebo naopak extrémní spavost a únava
- Horečky
- Vyrážky, ekzémy,
- Nadváha, průjmy, zácpy, plynatost
- Povlak na jazyku atp.
- Chronické obtíže
- alergie
Krátkodobá detoxikace
1-3 dny – velmi účinná prevence a léčba, kterou je vhodné provádět 1 do měsíce
Kdo si chce tělo skutečně pročistit, volí 5-10 dní detoxikaci (pozor, po delší době již dochází ke ztrátě svalové hmoty, což je nežádoucí.) Déle nedoporučuji držet půsty ani o vodě ani o šťávách.
Tento postup je vhodný pro zdravé osoby. V žádném případě se nejedná o léčbu a je nutné upravit si jej dle vlastních potřeb podle toho, jak se budete cítit. Ne vždy je vhodná doba pro půst a proto především v době, kdy prožíváte mnoho stresu nebo je toho na Vás "moc", možná nenajdete vůli vydržet. Netrapte se. Příště to vyjde....
Jak na to
Připravte se – fyzicky (nákup zeleniny a ovoce) + psychicky – stanovte si cíl, čeho tím chcete dosáhnout a „smiřte se“ s myšlenkou, že pár dní si do ničeho nekousnete.
- Najděte si parťáka – sestra, manžel, dcera, kamarádka nebo kolegyně v práci (možná se chytí i šéf)
- Zprovozněte odšťavňovač (a mixér)
- Nakupte si zeleninu a ovoce – ideálně na 3 dny dopředu
- Připravte si litrové sklenice – lépe je dávat šťávu do skla než do plastu
- ve chvílích krize pijte šťávu nebo vodu, popř. bylinný čaj, ve chvíli velkého hladu si umixujte smoothies či uvařte zeleninovou polévku
- oznamte rodině, co děláte a požádejte je, ať Vás neodrazují a nechají konat to, co jste se pro sebe rozhodli udělat
- v nejlepší chvíli přestaňte
Kolik šťávy můžeme bez váhaní najednou vypít?
- Snídaně – 1 litr
- Svačinka – 0,5 litru
- Oběd – 750 ml
- Svačinka – 250 ml
- Večeře – 750 ml
Šťávy pijeme velice pomalu, jedná se o jídlo. Pokud máte problém, abyste je nevypili rychle, použijte brčko a cucejte. Zdá-li se Vám množství moc najednou, rozdělte si šťávy do více denních dávek. Máte-li pocit, že toto množství nestačí, přidejte si o litr na den více a ten rozdělte do období mezi jídly – budete mít 3x300 ml svačin více.
Jak postupovat:
Příprava
Den předem jíme pouze jednoduchá zeleninová a ovocná jídla. Pijeme šťávy a smoothies. Například – ráno vstaneme a připravíme si ovocné smoothies (2 banány, 1 jablko, hrst špenátu, snítka listové petržele, lžičky medu, skořice), ke svačince si dáme jablko a hrozen vína nebo pár sušených švestek, na oběd si připravíme zeleninový salát nebo rýži s podušenou zeleninou případně polévku, odpoledne si připravíme zeleninovou šťávu (mrkev + okurka, červená řepa), večer si dáme zelené smoothies a přidáme lžíci rostlinného proteinu. Nemáme-li protein, přidáme polévkovou lžíci konopných nebo chia semínek. Můžete taktéž přidat špetku kurkumy, skořice či rozmarýnu. Semínka nedoporučuji u osob s chronickým zánětem střev – pouze v pomleté podobě.
Následující pět dní již pouze pijete.
Během detoxikace je povoleno pít pouze 100 % zeleninové a ovocné šťávy, případně smoothies (při pocitu velkého hladu).
Ráno vypijeme sklenici vody s citronem a lžičkou medu. Tato voda má silně čistící účinky. Odstraňuje díky kyselině citronové z těla toxiny. Vodu si lehce přihřejte, pro organismus je příjemnější, když mu dopřejete vodu stejně teplou, jako je teplota těla.
Snídaně: sacharidy – šťáva z ovoce a zeleniny, více zastoupené ovoce
Svačina: sacharidy + zelenina, více zastoupené ovoce
Oběd: více zeleniny + ovoce
Svačina: podobná obědu
Večeře: zeleninová šťáva + ovoce na lehké doslazení, případně vyměníme za smoothies s proteinem
Mezi jednotlivými šťávami popíjíme každou hodinu vlažnou vodu či bylinný čaj. Po a před vypitím šťávy nepijte vodu 20 minut. Pokud se cítíte slabí, udělejte si smoothies – např. banán + špenát, 3 datle, skořice a voda. Do smoothies je vhodné přidat proteinový prášek, pokud jej nemáte, přidejte chia semínka nebo konopná semínka.
Pakliže máte ještě větší než velký hlad, popíjejte šťávy po dvou hodinách. Pokud přesáhnete množství, které je uvedené výše, vůbec ničemu to nevadí. Raději si dejte více šťávy, než abyste po první dni s půstem museli skončit. Máte-li hlad, pokuste se zklidnit svou mysl, uvědomit si, jak je Vám nyní tento hlad prospěšný. Uvědomte si, že tělu nic neschází, dostalo vitamíny, minerály a enzymy. Uvědomte si, že pracuje na úklidu a není vhodné jej nyní ničím rušit. Jděte se projít a nadýchat čerstvého vzduchu, v poklidu si potom dejte čas a další šťávy si vychutnávejte plnými doušky. Vaše tělo se Vám za ten týden odvděčí přívalem energie a lepším spánkem, čistou pletí a budete koukat, jak se Vám také vyjasní mysl…
Během půstu je ideální, když si můžete jít lehce zacvičit jógu, choďte do přírody a snažte se odpočívat. Nechejte tělo pracovat především zevnitř.
Nežádoucí účinky
Během prvních dnů můžete pociťovat:
- Nevolnost (snížení hladiny cukru v krvi)
- Psychickou nepohodu z důvodu hladu
- Kožní vyrážky - tělo svým největším orgánem (kůží) odplavuje nepořádek pryč
- Únava – rychlý přísun a rychlý pokles cukrů ze šťáv, nejíte návykové cukry, bílou mouku a kofein
- Bolest kloubů, svalů
- Příznaky chřipky
- Rýma
- Bolest hlavy – bývá důsledkem závislosti na kofeinu, nebojte to přejde
Jedná se o příznaky detoxikace a příznaky přejdou během pár dnů. Vydržte, pokud se něco takového u Vás projeví. Velmi pomůže užívání chlorely, která z těla pomáhá škodliviny odvádět.
Pakliže vlastníte kvalitní zelený ječmen a chlorellu, doporučuji vypít ráno ještě před snídaní sklenici zeleného ječmene a během dne sníst 20 tablet chlorelly. Pokud zelené potraviny nevlastníte, ničemu to nevadí. Ale zauvažujte o nich a napište mi email, ráda poradím s výběrem. Je to jedna z potravin, bez které už doma nežijeme a rozhodně na ně naučím i naše dvojčátka :-)*
Zakončení detoxikace
Návrat chuti k jídlu, pocit zdraví a zmizení povlaku z jazyku charakterizuje obnovenou sílu trávení. Přechod k předešlé stravě by měl probíhat pozvolna a to nejméně 2 dny. Dodržujte zásady jako před půstem – lehká jídla plná zeleniny, ovoce a postupně můžete přidávat jemně vařená jídla – především rýži či pohanku. Rozhodně po detoxu nezařazujte lepek (mouka), maso ani jiné živočišné produkty. Jezte pomalu, dostatečně žvýkejte, aby se strava rozmělnila v ústech a trávení mělo méně práce.
Ukázkový jídelníček po ukončení půstu:
Snídaně: teplá voda s citronem, popř. aloe vera, ovocná či ovocno-zeleninová šťáva, vodu pijeme po celý den teplejší
Svačina: kus ovoce / smoothies
Oběd: Menší porce dušené zeleniny s basmati rýží, lehký salát s rýží nebo batáty. Odpoledne: zeleninové smoothie či zelená šťáva
Večer: zeleninové smoothie nebo zeleninová polévka / zeleninový salát
A nyní obsah šťáv, jejich efekt + recepty
Co obsahují jednotlivé šťávy?
Mrkvová
- Vápník, čistící efekt, nízký glykemický index – není tak brzy hlad
- Výborná na pročištění jater a kůže
Z červené řepy
- Kvalitní zdroj železa
- B9 pro krvetvorbu
- Posílení imunity, bojuje proti únavě a rozpouští vápník v cévách
Petrželová
- Velmi silná, nikdy nepít samotnou – ředit s mrkví, řepou, celerem apod.
- Ozdravuje cévy, urogenitální orgány, odstraňuje kameny v močovém ústrojí
- Petržel + řepa + celer = léčba očních potíží
Celerová
- Vysoké množství sodíku, který udržuje vápník v rozpustném stavu
- Obsahuje vitamíny A, E, K a téměř celý B komplex
- Silně ochlazuje – přidejte zázvor, mrkev a jablko
- Diuretický účinek, dobrá při pálení žáhy, zbavuje střevo zácpy
Zelí
- Čistič
- Mrkev + zelí = vitamín C
- Čistí žaludeční sliznici, zmírňuje zácpu
Ředkvičky
- Šťáva se dělá z plodu i listů
- Nikdy ne samotnou – velmi silná
Jablečná
- Nejlépe nalačno, klidní žaludek, čistí pleť a střevo, dodá vitamíny a minerály – Mg, Fe, Si…
- Obsahuje spoustu trávicích enzymů
Pomerančová
- Lépe míchat s mrkví kvůli vysokému GLI indexu – tím se sníží pocit hladu
- Vitamíny: A, B5, B7, C
- Velmi zásaditý charakter - pomáhá téměř ihned
Ananasová
- Zdroj draslíku, vápníku, železa
- Enzym Bromelin – štěpí bílkovinu, silně protizánětlivý, ředí hlen, podporuje léčení zánětů, zpomaluje proces stárnutí a pomáhá odvodnit
Detoxikace – receptář
Pravidla – ovocné šťávy se hodí spíše pro dopoledne, vždy je ale dobré přidávat zeleninu, která snižuje glykemický index šťávy a zpomaluje tak růst hladiny cukru v krvi a následně prudký pokles.
Pochopitelně na všechny šťávy nebudete mít suroviny, proto si vyberte takovou, která Vás láká chuťově, a můžete si ji připravit. Záměrně není určeno, kterou šťávu si máte udělat ve kterou denní dobu – platí výše zmíněné + intuice Vašeho těla.
Pokuste se na každý den šťávy trochu obměnit, aby byl celý týden pestrý.
Ananas + řepa – podpora imunity a obsah organických kyselin
3 červené řepy, 1 ananas, 2 jablka, ½ citronu
Mrkvová s limetkou – dodává betakaroten
5 mrkví, 1 limetka, 1 okurka, 1 hruška
Rybízová – vitamíny a přírodní cukry
1 šálek červeného rybízu, 1 okurka, 5 jablek, hrst meduňky
Mrkvová s jablky – detoxikační účinky
5 mrkví, 3 jablka, 1 okurka
Pomerančová – vitamín C, posiluje imunitu
5 pomerančů, 1 okurka, 3 jablka, 1 červená řepa
Tropická ochlazující – podporuje trávení (aby neochlazovala, přidáme zázvor)
1 mango, 1 citron, 2 papáji, ½ ananasu
Grapefrutiová – posilující imunitu
2 grapefrutiy, 1 šálek polníčku, 2 hrušky, hrst mátových lístků
Granátová – antioxidační účinky
1 granátové jablko, 3 jablka, 1 limetka, 1 okurka
Dýňová – betakarotenová bomba
½ menší dýně hokkaido, 2 pomeranče, 4 mrkve, 1 okurka
Hroznová – organické kyseliny a cukry
2 hrozny červeného vína, ½ limetky, 1 okurka, 1 menší červená řepa
Zahřívací s hruškami – posiluje imunitní systém
10 jablek, 5 hrušek, 2 cm zázvoru
Zahřívací se zázvorem - detoxikační, která prohřeje organismus
5 jablek, ¼ celerové bulvy, 3 pomeranče, 2 cm zázvoru
Zahřívací s celerem – dezinfekční účinky, chrání před žaludečními vředy
10 jablek, 3 stonky řapíkatého celeru, 1 limetka, ¼ celeru
Zahřívací s červenou řepou – betakarotenová a vitamínová bomba
5 pomerančů, 3 hrušky, 3 červené řepy, 3 mrkve, 2 cm zázvoru
Zahřívací jablko – betakaroten, a látky pro správnou funkci kostí,, tkání a kloubů
10 jablek, 3 červené řepy, 5 mrkví
Ananasová – vitamíny a silice chránící před nachlazením
1 ananas, 5 řapíků celeru, 3 hrušky, ½ cibule
Zelené šťávy
Jsou bohaté na minerály, chlorofyl, organickou vodu a protizánětlivé látky.
Špenátovo – ananasová
2 misky špenátu, 1 ananas, 1 okurka – odšťavňujeme střídavě
Okurkovo-limetková – pročistí, dodá chlorofyl
1 okurka, 2 hrušky, miska špenátu, 1 limetka
Okurková – vitamín C a bylinky s blahodárnou silou
2 okurky, 5 kiwi, hrst bylin (kontryhel, jitrocel, jetel)
Špenátová – přírodní cukry a kyselina listová
1 miska špenátu, hrst pampelišek, 3 jablka, 3 hrušky
Petrželová – vitamín C, prohřívací účinek
Svazek zelené petržele, hrst jetele, 3 jablka, 3 pomeranče, ½ okurky, 1 cm zázvoru
Špenátovo – grepová
1 a ½ misky špenátu, hrst kopřiv, 2 hrušky, 1 okurka, 1 grep
Kapustová – dostatek minerálních látek
6 listů kapusty, 6 řapíků celeru, 1 okurka, 1 citron, 2 hrušky
Jablečná – výživná s chlorofylem
5 jablek, 5 listů kapusty, hrst bylin, 1 okurka, 1 citron
Kapustová s vínem – vitamín C, chlorofyl
6 listů kapusty, hrst kopřiv, miska růžového vína, 1 limetka
Pomerančová – ochlazující
6 pomerančů, svazek petržele, 1 citron, 1 šálek špenátu
Polníčková – organické kyseliny
1 a ½ misky polníčku, hrst bylin, 1 citron, 3 zelená jablka, miska hroznového vína
Ananasová – posiluje trávení
1 a ½ misky ananasu, 1 okurka, hrst pampelišek a kopřiv, polníček
Hrušková – zahřívací s pročišťujícím účinkem
5 hrušek, 1 cm zázvoru, miska špenátu, hrst kopřiv, 3 kiwi
Smoothies
Malinové – dodává energii a přírodní cukry
1 banán, 1 hruška, ½ šálku malin, 1 šálek vody. Vše očistíme – u jablka necháme jádřinec. Rozmixujeme.
Rajské – antioxidační
2 rajčata, 1 jablko, 2 nektarinky, 1 lžíce medu, 1 lžička citronové šťávy, 1 šálek vody
Rybízové – vysoký podíl vitamínu C, bioaktivních flavonoidů
½ šálku červeného rybízu, ½ šálku černého rybízu, 2 jablka, 2 čerstvé fíky, 1 šálek vody
Granátové – antioxidační posilující imunitu
1 granátové jablko, 4 mandarinky, 4 čerstvé fíky, 1 šálek vody
Mandarinkové – vitamín C, rozpustná vláknina
6 mandarinek, 2 jablka, šťáva ze 2 pomerančů, ½ šálku vody
Oranžové – uklidňuje trávení
2 banány, 2 kaki, špetka skořice, 1 šálek vody
Hruškové – doplňuje energii a rozpustnou vlákninu
2 hrušky, 2 PL citronové šťávy, 1 PL chia semínek, 1 šálek vody
Růžové – doplní vitamíny a proteiny
2 banány, 1 granátové jablko, ½ lžičky vanilky, 1 lžíce konopných semínek, 1 šálek vody
Banány oloupeme, přidáme semínka granátového jablka, konopná semínka namočíme předem na 2 hodiny do vody, vše mixujeme.
Jahodové - přírodní cukry
1 miska jahod, 1 banán, ½ avokáda, 2 řapíky celeru, 1 šálek vody
Jablečné
4 jablka, 2 čerstvé fíky, 1 šálek pomerančové šťávy, ½ lžičky skořice
Melounové – doplní organickou vodu
½ vodního melounu, 1 miska jahod, 1 miska špenátu, 1 šálek vody
Mangové – vitamínová bomba
1 mango, 1 šálek pomerančové šťávy, 1 nektarinka, 1 broskev, hrst čerstvé meduňky, 1 šálek vody
Cukrovomelounové – velký podíl vitamínu C
½ cukrového melounu, 2 jablka, 1 miska černého rybízu, 1 šálek vody
Meruňkové – podporuje funkci ledvin a blahodárně působí na cholesterol v krvi
5 meruněk, 1 broskev, ½ šálku malin, špetka vanilky, 1 šálek vody
Špenátovo-hruškové
1 banán, 1 miska špenátu, hrst pampeliškových listů, ½ limetky, 1 hruška, 1 šálek vody
S mangem – posilující smoothie s jemnou vlákninou
1 miska plevele (kopřiva, pampelišky), 1 mango, 2 jablka, šálek vody
Kadeřávkové - nápoj s vitamínem C a pektinem
3 listy kadeřávku, 1 jablko, 1 nektarinka, 1 šálek vody
S pomeranči – energie, podíl vitamínu C
1 miska špenátu, hrst pampeliškových listů, 3 pomeranče, 2 hrušky, 1 lžíce chia semínek, 1 šálek vody
Špenátové – koktejl s chlorofylem a jemnou vlákninou
1 miska špenátu, ½ okurky, 1 jablko, ½ citronu, 1 šálek vody
Hruškovo – oříškové – doplňuje přírodní tuky, vitamín C a vlákninu
2 hrušky, 2 kiwi, 1 šálek špenátu, 2 lžíce kešu oříšků, voda
Špenátovo – ovocné – vysoký podíl pektinu a rostlinného slizu, protizánětlivé
1 miska špenátu, 2 kaki, 6 švestek, 1 šálek vody
S kapustou – antioxidační nápoj
1 miska kapustových listů, ½ šálku borůvek, 2 jablka, 2 lžíce lněného semínka, 1 cm zázvoru, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce rapadury nebo kokosového cukru, šálek vody
Celerové – vitamín C, posiluje imunitu
1 miska kapustových listů, 3 řapíky celeru, 1 banán, 1 jablko, 1 šálek pomerančové šťávy
Se spirulinou – doplňuje proteiny, vitamíny skupiny B a chlorofyl
1 banán, ½ šálku jahod, ½ šálku malin, 1 PL chia semínek, 1 lžička spiruliny
S ROSTLINNÝMI MLÉKY
Malinovo – makové – vitamíny a vápník
1 a ½ šálku makového mléka, 1 hruška, šálek malin
Tropické – vitamín C
1 a ½ šálku kokosového mléka, 3 mandarinky, 1 banán
Mandlovo – mangové – přírodní cukry a zdravé tuky
1 a ½ šálku mandlového mléka
1 mango
Datlové – přírodní cukry, hořčík, antioxidanty
1 a ½ šálku kokosového mléka, ½ šálku datlí, 1 lžíce raw kakaa, 1 lžíce nepražených kakaových bobů
Konopné s kaki – proteiny
1 šálek konopného mléka, 1 kaki, 1 banán, špetka kurkumy
Makové s kaki
1 a ½ šálku makového mléka, 2 kaki, 1 jablko, 1 lžička skořice
Kokosovo mangové – antixodianty, proteiny
2 šálky kokosového mléka, 1 mango, 1 banán, 1 lžíce kustovnice čínské, 1 lžíce chia semínek
Konopno-hruškové – bílkoviny, chlorofyl a sacharidy
1 ½ šálku konopného mléka, 2 hrušky, 1 miska špenátu
Mrkvové – betakaroten, přírodní cukry
2 šálky mandlového mléka, 2 větší mrkve, 2 jablka, 1 lžička skořice, 1 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy
Kakaové – pro psychickou pohodu
2 lžíce kešu oříšků, 1 lžíce nepražených kakaových bobů, 1 lžíce medu nebo kokosového cukru, 1 lžíce kakaa, ½ avokáda, 1 lžíce macy, 1 šálek vody
Ořechové s medem – vláknina, zdravé tuky
½ šálku oloupaných mandlí, ½ vlašských ořechů, 1 šálek jemně mletých ovesných vloček – bezlepkových, 1 lžíce mletých lněných semínek, 2 šálky mandlového mléka, 2 banány, 1 lžíce medu
Piňa colada – uklidňuje trávení
2 šálky kokosového mléka, 1 banán, 1 šálek ananasu, 1 lžíce medu, špetka vanilky
Text zpracován podle:
Dr. Normana W. Walkera – Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Mgr. Zuzana Švédová, DiS. – nutriční specialistka a úžasná bytost v jednom
prezentace šťávový půst, www.poznejsvezdravi.cz
Radmila Zrůstková a David Frej – Šťávy a míchané nápoje z přírody