Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Jak se po zimě dostat do formy a jak si zjednodušit start do jara

Jak se po zimě dostat do formy a jak si zjednodušit start do jara

18.3.2018

Mnoho z nás po zimě pociťuje velkou únavu a někdy si připadáme jako vyždímaný hadr, který nemá na nic energii. Je naprosto přirozené, že přechod na jaro není jednoduchý. V přírodě probíhá spousta změn a náš organismus se teprve vzpamatovává z mrazů a z tzv. zimního spánku, kdy nedostatek slunečního svitu způsobuje obzvláště velkou únavu.

Co s tím a jak pomoci tělu k rychlejší adaptaci na nové roční odbodí?

Rozhodně není dobré bičovat se a spěchat na sebe, každý potřebujeme svůj individuální čas k adaptaci na nové roční období. Najednou je více světla, mění se čas, slunce svítí více, náš organizmus se zrychluje a to v nás mnohdy vyvolá únavu. Často je toho příliš a my nestačíme vstřebávat - nové vjemy a dojmy, změny a energie pak nestačí. Přechod je náročnější především pro ženy, těhotné, kojící a maminky malých dětí, které tyto změny vnímají intenzivněji.

Říká se, že jaro je obnova těla a mysli a v tomto období probíhá nejvíce změn, očist a uvědomění na fyzické a psychické úrovni. Ne nadarmo se naši předci zjara postili  - aby očistili svá těla po zimě.

U některých lidí se může objevit únavový syndrom. Sama jsem jím prošla a není to nic milého. V tu chvíli nepomáhalo jít proti svému tělu a snažit se o výkony, na které nebyla síla. Nakonec mi nezbývalo nic jiného, než přijmout ten stav a dát svému tělu lásku, jít na něj pozvolna a naslouchat svému malému vesmíru, který si sám řekne - kdy, co a jak. Rozhodně neztrácejte víru v sebe, berte to jako výzvu. I únava Vás totiž naučí poznat mnohem více své tělo a možná zjistíte, že není potřeba být na sebe tolik přísný a náročný a že vše jde i cestou kompromisu. Tento rok je o změnách a každý si jimi prochází po svém.

Tak co tedy dělat?

Dám Vám pár rad a tipů, jak si pomáhám já. Jedná se o velice jednoduché metody a věřím, že se každý najde alespoň v jedné z nich. Spoustě mých zákazníků, pro které připravuji stravovací plány, to pomohlo a zlepšilo jejich bytí.

1. Zázrak jménem spirulina

Tato modrozelená řasa umí opravdu zázraky. Je to tzv. přírodní doping. Patří mezi superpotraviny se skvělými vlastnostmi, i když ne každého hned její chuť uchvátí. Spirulina má netypickou barvu a je lehce cítit rybinou. Zdání však klame. Na první omak možná nebude chutnat jako vanilkový rohlíček :-), ale postupně si na její chuť zvyknete a bude vám přinášet jen a jen benefity. Jak vždy říkám lidem, pokud víte, co je pro Vás nejlepší, kdy je to nejlepší a jak na to, tak nebude problém si zvyknout. Proto tuto potravinu uričtě nezavrhujte.

Kdysi ke mě přišla majitelka fitness, které jsem tvořila každý den smoothie. Byla velmi vyčerpaná, ačkoliv celý pracovní den byl teprve před ní. Nabídla jsem ji, že ji do koktejlu ještě něco přidám. Nebránila se, naopak se jen usmála, protože už mě znala a věřila mi.

Druhý den přišla usměvavá, plná energie a řekla mi: " Rozárko, co jsi mi to dala do smoothie? Já jsem po vypití dostala takový nával energie, že jsem ještě v osm večer uklízela." Byl to zázrak jménem spirulina.

Jak nejlépe spirulinu konzumovat? V půl litru vody s citronem ráno a na lačno Vám zafunguje nejlépe. Pokud to ale takto nezvládnete, přidávejte ji do smoothies a šťáv. Přidat ji však můžete k rozmixovanému banánu nebo jablíčku nebo také do RAW kuliček, které budou díky spirulině naprosto SUPERFOOD a ještě k tomu zelené.

Spirulina není vhodná pro těhotné, kojící a pro děti do tří let. Doporučuji hodně maminkám, co už nekojí a těžce pracujícím lidem.

Jaké jsou ještě další benefity spiruliny? Obsahuje zhruba 65 % bílkovin, vápník, vitamíny skupiny B, draslík, železo a další minerální látky.

2. Kakaové boby/raw kakao/živá čokoláda

Dalším darem přírody jsou kakaové boby - plné antioxidantů, minerálů a vitamínů. Tyto plody dodají spoustu energie, ale hlavně mnoho dobré nálady. Opět zmiňuji, že ne každému bude chutnat samotný kakaový bob. Spousta lidí je navyklá na konveční stravu a jejich chuťové buňky mají zastřené smysly a jsou závislé na  nezdravých potravinách (tovární produkty, hodně kořeněná jídla, cukr...), celistvá strava je pro ně najednou něco nepřirozeného. Taková pravá čokoláda se té z obchodu zdaleka nepodobá. Její chuť je nepopsatelná, nesladká, ale přitom podmanivá a budete se divit, takové čokolády nebudete schopni sníst na posezení celé kilo. . . ani půl.

Kdo nechce konzumovat samotné kakaové boby, může si je nahradit raw kakaem a vykouzlit s ním spoustu úžasných pochoutek a nebo si koupit už vyrobenou živou čokoládu a má to bez práce. Tipy na čokoládové recepty: raw čokoládový dort, čokoládové pralinky, čokoládové smoothie.

Nedivte se, když Vaše tělo bude ze začátku žádat velké množství kakaa, bobů a RAW ČOKOLÁDY - JE TO NORMÁLNÍ :-)
Většina lidí není dostatečně vyživená a jejich tělu chybí spousta prospěšných látek, které konvenční stravou nedoženou. Mohou jíst hodně jídla, které je však chudé na živiny. Proto mají stále hlad. Tělo nasycené minerálními látkami, vitamíny a enzymy si nežádá tak velká množství jídla.

Raw kakaové produkty jsou tělu velice prospěšné a při jejich konzumaci se nemusíte bát, že přiberete nebo že jste zhřešili. Po nějaké době si Vaše tělo samo řekne kolik bude chtít jíst, většinou se dávky postupně snižují a bude pak stačit i třeba jen jedna kostička živé čokolády, která se příjemně rozpustí na jazyku.

Po zkušenostech s lidmi vím, že nejvíce mají chuť na raw produkty v zátěžovém období.

Rozhodně doporučuji maminkám, sama Janča Přibylová mi potvrdila, že u ní doma po příchodu dvojčátek zvrostla spotřeba živé čokolády, která ji dodává spoustu energie. Postačí pár koušíčků denně.

Z těch nejkvalitnější a nejlepší čokolád a výrobků mohu doporučit tyto dobroty:

Cena živé čokolády je vyšší než u běžných čokolád prodávaných v supermarketech. Nedivte se, tyto čokolády vznikají z těch nejkvalitnějších surovin - nejsou v nich žádné emulgátory, cukr, mléko ani jiné chuť vylepšující látky. Pokud si chcete živou čokoládu zlevnit, kupte si kakaové máslo, RAW kakao a vytvořte si svou čokoládu nebo pralinky sami doma podle jednoduchého receptu.

3. Guarana

Spousta z nás je závislá na kávě s mlékem. Tato kombinace je velice nezdravá a škodí našemu tělu zahleněním a ucpáním střev, čímž zabraňuje účinné detoxikaci, hubnutí a vstřebání důležitých živin. Kávou si navíc energii pouze půjčujeme - na chvíli se nám zvýší energie, ale jak rychle přišla, stejně rychle odejde.

Guarana je dvakrát účinnější než klasická káva a její uvolňování energie je pozvolnější. Skvěle chutná ve šťávách, smoothie, raw dezertech, někdo si ji dává i do vody. To už záleží na Vás. Nepřekračujte však množství 2 g denně. Vše je potřeba udržovat v rovnováze.

4. Čerstvý vzduch/chůze

O tomto tématu se nemusím dlouze rozepisovat. Je natolik známé a pravdivé... Není to jen o stravě, doplňcích a přísné kontrole toho, co sníme. Jsem zastáncem přirozenosti a návratu k přírodě. Není nad procházku na čerstvém vzduchu, kdy se naše tělo krásně okysličí a pročistí nejen fyzicky ale i psychicky. Kdo chce, může jít svižněji nebo s hůlkami a přitom i protáhnout celé tělo. Chůze je pro nás nejzdravější a nejpřirozenější aktivita.

5. Odpočinek

Žijeme v dost náročné a hektické době. Někdy jsou na nás vytvářeny zbytečné tlaky, zátěže a málokdy tento kolotoč lze vypnout. Proto je potřeba občas se uvolnit a odreagovat se. Pro mě je nejlepší strávit několik hodin v přírodě s knížkou nebo odjet hodně daleko a užívat si přítomno. Často se totiž stává, že když setrváváme na stejném místě i přes dovolenou, je obtížné si odpočinout.

Nechtějme toho od sebe příliš, nemůžeme stihnout a strhnout všechno. Nelze mít naprosto všechno pod kontrolou. Život nás stejně dovede do stavu uvědomění, kdy zjistíme, že o vše je postaráno a stačí jen žít. Je přirozené, že někdy jsme dole a jindy nahoře. Tak to je, ale díky tomu se učíme a vytváříme úžasnou cestu bytí.

Proto si užívejme radosti života, i když to je někdy náročné nebo ne podle našich představ.

6. Strava

O stravě bych se mohla rozepsat samostatně, je to velice rozsáhlé téma, proto se zmíním jenom okrajově. Rozhodně mi nejde o to, Vás měnit, každý má svoji životní cestu. Jen si občas představte, co svému tělu dodáváte. Žijeme v době nadbytku a jak se říká - všeho moc škodí. Lidé jsou pohodlní a vše si mohou koupit bez jakékoliv práce a často i rozmyslu. Pak vzniká obezita, nemoci, alergie a mnoho dalšího.

V jednoduchosti je krása a to platí i u stravy. Není nad vytvořené jídlo v domácím prostředí, jezení plnohodnotných potravin vypěstovaných doma nebo koupených u farmářů. Nechci Vám říkat, jak se zde stravovat, to je na Vás. Je však nanejvýš vhodné zamyslet se, proč se po některých jídlech necítíme dobře, máme akné, vyrážky, nadváhu nebo bolavé klouby či nedostatek energie. Je pouze na nás, jestli chcene, aby naše pokrmy byly pohonem nebo zátěží pro náš organismus.

Jste to,co jíte.

7. Maličkosti

Jako poslední radu bych určitě zmínila maličkost. Ted asi možná nechápete, ale účinky jsou jedny z nejvíce silných. Někdy jsme tak zarytí ve své vlastní komfortní zóně, že zapomínáme na to hlavní a tím je každá vykonaná drobnost. Ať už je to pomoc, pohlazení, podpora, dárek, nějaká nečekaná radost, překvapení nebo každodenní činnost, kterou bereme automaticky a už si neuvědomujeme, že zítra tu být nemusí.

Proto si udělejte každý den radost jakýmkoliv způsobem, poděkujte za vše - třeba blízkému člověku za to, že tu je. Bude se Vám žít lépe a plnohodnotěji.

" Maličkost je jako kapka deště, vypadá bezvýznamně, ale její váha je nekonečná. "

                                                                                                                  Rozálie Drahošová

 

Přeji každému krásnou životní cestu. Někdy si sáhneme na dno nebo nevíme kudy kam, ale vždy se najde prostor pro radost. Nikdy nejste sami. Mějte sami sebe rádi a pečujte o svůj chrám. Žijte naplno,není potřeba se někam řadit, jíst podle někoho nebo vypadat dle určitých měřítek. Každý jsme jedinečný a na této planetě nepostradatelný.