Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Jahodové dny

Jahodové dny

19.6.2019

Co víme o jahodách?

Jahody jsou typicky českým ovocem. Nejčastěji si je užíváme rozmačkané se smetanou, ale na legendární jahodové knedlíky snad nikdo nezanevře. My jsme však připravili zdravé a očistné recepty, které vám kromě báječné chuti dodají velkou sílu a vitalitu. A navíc informace o tom, jak úžasné jahody jsou.

Nejsou jen afrodiziakem a zdravou chutnou laskominou ale….

1) Mají mnoho vitamínů, minerálů, cenných látek a ochranných flavonoidů

Kromě vitamínů C a K, obsahují jahody kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík a take četné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což šetrným způsobem podporuje peristaltiku, je zásobárnou antioxidantů a polyfenolů.

Z flavonoidů v jahodě najdeme katechin nebo také kvercetin, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že tlumí tvorbu celkového a LDL (špatného) cholesterolu. Starají se i o zdravé cévy, protože krevní cévy uvolňují a krev tak může lépe protékat. Konzumací jahod tak činíme prevenci kardiovaskulárních chorob.

Jahody jsou i vhodnou prevencí obezity, jelikož podporují tvorbu leptinu a adiponektinu, hormony spalující tuky, tím přispívají ke snižování váhy a mimo jiné i snižují chuť k jídlu:-) Téměř 90 % jahod tvoří voda.

Možná jste žili v představě, že jahody jsou sladké plody, které rostou na koncích šlahounů jednotlivých rostlin. Ve skutečnosti jsou ale jahody zvětšeným okvětním lístkem. Plody jsou zelená semínka na jahodě.

Někdy se nám může stát, že máme po konzumaci jahod nepříjemné pocity v ústech a případně také trávicí obtíže. Lidé s citlivým trávením mohou být náchylnější k podráždění ze zrníček, ale také organických kyselin, které toto ovoce obsahuje. Jedná o kyselinu jablečnou, citronovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou, které dodávají jahodám čerstvost, chuť a vůni.

Zdravotní benefity ve zkratce

  • Zlepšují funkce srdce a mozku,
  • přispívají k prevenci cukrovky,
  • snižují nežádaný cholesterol,
  • přispívají k optimální váze,
  • snižují vysoký krevní tlak,
  • vhodné při prevenci rakoviny,
  • posilují imunitu,
  • mají protizánětlivé účinky,
  • působí jako prevence mrtvice,
  • podporují léčbu artritidy a dny,
  • posilují kosti a vlasy,
  • pečují o kůži,
  • zinek v jahodách působí i jako afrodiziakum.

Jak jsme se k jahodám vlastně dostali?

Již ze starověkého Říma můžeme pamatovat na tyto plody červené barvy, plné vitaminu C. Tohle královské ovoce se na našem území ale začalo pěstovat až v 19. století v oblasti Neveklovska. Za učinění si zasloužil nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně – Chlístově, Rudolf Strimpl, když si v roce 1896 nechal z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.

Pro nadšence a milovníky jahod máme tip na akci - Novobystřické jahodobraní. Jedná se již o 12. ročník akce, kde se o jahody není nouze.

Zajímavosti o jahodách:

  • Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou. Přicházejí o své příjemné aroma. Daleko lepší je, když je na pár minut položíme do misky s vodou a pak je necháme okapat.
  • Jahody jsou efektivním afrodiziakem. Jejích semínka jsou bohatým zdrojem zinku - minerálů, který se přímo podílí na zdravé sexualitě.
  • Aby Vám jahody dlouho vydržely, jděte pro ně na zahrádku hned ráno. Jsou tak přirozeně chladné. Takto chladné je vložte do lednice a vydrží zde čerstvé až 5 dní. Pokud je tedy dřív nesníte :-)
  • Jahody patří do stejné rodiny rostlin jako růže :-)

Abyste však mohli jahody užívat také z pohodlí svého domova, připravili jsme pro Vás několik receptů, díky kterým si sezonu jahod naplno užijete.

Jahodová zmrzlina se smetanou - veganská

  • 400g zmražených jahod
  • 50 g datlí či rozinek
  • 200 ml kokosového mléka (pro tužší konzistenci lze použít i Vámi oblíbený rostlinný jogurt či kešu smetanu)
  • šťáva z poloviny limetky
  • snítek máty nebo bazalky
  • na ozdobení čerstvé lístky a květy

Vše rozmixujte dohromady, jednodušší než se zdá :-)

 

 


Tukožroutská jahodová zmrzlina

  • 400g zmražených jahod
  • 200g zralých broskví
  • Šťáva z půli limetky
  • Na ozdobu kůra z bio limetky a snítky kopretiny

Vše rozmixujeme, ozdobíme a jednoduše užíváme :-)


Jahodový mousse

  • 400g čerstvých hodně zralých jahod
  • půl lžičky vanilky bourbon
  • 100ml kokosového mléka
  • 1 polévková lžíce psyllia

Kdo rád sladké, tak dodá při mixování 50g sušených moruší :-)

Vše rozmixujte do hladka, dodejte psyllium a dejte si to vychladit do lednice. Mňam!

 


Jahodový očistný nápoj

  • litr kokosové vody
  • plátky citronu
  • 200g jahod
  • čerstvá máta

Všechny ingredience nakrájíme na kolečka a mátu na drobno, přidáme do kokosové vody a dáme do skleněného džbánu a do lednice.

Dobrou chuť!!!


Legendární jahodová kašička

Pamatujete si jako malí také na jahodovou kašičku, kterou nám rodiče či babičky dělaly tím, že jen rozmačkali jahody s moučkovým cukrem?

Tak si rozmačkejme čerstvé jahody a polijme je datlovým sirupem nebo třtinovou melasou a uvidíte to kouzlo jednoduchosti a sladkosti. Můžete je také rozmačkat s xylitolem, pokud chcete udržet linii a zdravé zuby:-)

Nejlepší jahodová kašička - vegan:

  • 100 ml kokosové smetany
  • 200 g jahod
  • 1 lžička xylitolu

Jahody rozmačkáme vidličkou se lžičkou xylitolu a smícháme s kokosovou smetanou. A baštíme :-)


Jahodové palačinky

  • 2 zralé banány
  • 200g zralých rozmixovaných jahod
  • polévková lžíce chia semen
  • 1 šálek raw ovesných vloček
  • kokosový olej na smažení

Rozmixujte ovesné vločky na mouku, přidejte chia semínka, rozmačkané banány a jahody. Dobře promíchejte a smažte krátce na kokosovém oleji. Na závěr můžete polít datlovým sirupem či melasou nebo Vaším oblíbeným sladidlem, na co jste zvyklí. Já osobně si palačinky zdobím kokosovým fermentovaným jogurtem a čerstvými jahůdkami, malinami a borůvkami.

Užijte si jahodovou sezonu a dopřejte si tolik jahod, co jen hrdlo ráčí :-)

Recepty a článek pro Vás připravila Káťa Kubátová :-)