Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Jablka

Jablka

19.8.2018

Jablka

Pomalu přichází doba sklizně jablek. Miluju jejich vůni ke konci léta, která spolu se švestkami tvoří jemnou harmonii pozdního léta. Jabloně jsou součástí mnoha zahrad v České republice, patří mezi nejpěstovanější druh ovoce v Čechách a jejich zastoupení v našem jídelníčku by proto nemělo být minoritní. Naopak.

Jablíčka obsahují fytochemikálie, jsou proto ideální stravou pro náš mozek, vyživují neurony, které zvyšují svou elektrickou aktivitu. Červená jablka navíc obsahují antokyany, které zabarvují slupku. Tato barviva jsou prospěšná v boji proti obezitě, prospívají zažívání a podporují hubnutí.

Jablka však obsahují i další druhy fytochemikálií - každý z nich má své jedinečné a nezaměnitelné působení na náš organismus. Flavonoidy rutin a kvercetin pomáhají z těla odstraňovat těžké kovy a radiaci. Jablíčka pomáhají čistit naše orgány, zlepšují lymfatický oběh, hojí poškozenou kůži a regulují hladinu cukru v krvi.

Jablečný pektin, který postupuje střevy, zbavuje tělo mikrobů - bakterií, virů, kvasinek a plísní. Rovněž odnáší z těla pryč zahnívající zbytky nestrávených proteinů, které jsou umístěné v záhybech střeva.

Jablíčka nás hydratují na hluboké buněčné úrovni, dodávají tělu vzácné stopové prvky - třeba například mangan, molybden či minerální soli.

Jaká jablíčka jsou ta nejlepší?

  • BIO z vlastní zahrady, kde víte zcela jistě, že jste je ničím nestříkali a neošetřovali je chemií
  • tmavě červená jsou ta nejlepší
  • slupka čerstvých neumytých plodů neošetřených pesticidy a voskem obsahuje ušlechtilé mikroorganismy důležité pro zdraví našich střev - je tedy bezva jednou za čas natrhat v sadě čerstvá jablka a bez omytí je sníst

Recepty a tipy na jablečné dobroty:

 

RAW Pohanková kaše s jablíčkem

Po ránu je velmi důležité dodat tělu, které celou noc "hladovělo" dobrou dávku energie tak, aby Vám vydržela síla na celé dopoledne. Důležité je, abyste přijali do těla potraviny s nízkým glykemickým indexem, které tak dokáží hladinu cukru v krevním řečišti udržet na delší dobu na stabilní úrovni. Po ránu je také vhodné snídat potraviny bohaté na železo, které se v tuto denní dobu velmi dobře vstřebává.

Pohanková kaše je ideální způsob, jak po ránu nastartovat. Pohanka je přirozeně bezlepková, obsahuje množství snado stravitelných bílkovin (ve 100 g pohanky najdeme 10 g bílkovin), fosfor, vápník, hořčík a další nutričně bohaté látky. Mimo jiné pohanka známým zdrojem rutinu, jenž prospívá zdraví našich cév.

Suroviny na přípravu výtečné snídaně:

Postup přípravy:

Pohanku si večer namočíme do vody. Na 1 díl pohanky použijeme 2 díly vody. Misku s pohankou zakryjeme talířkem, aby byla pohanka schovaná "pod pokličkou" v temnotě. Přes noc necháme pohanku namočit. Snažíme se, abychom zbytečně ráno vodu nemuseli slévat, neboť se tím připravíme o již zmíněný rutin.

Nastrouhané jablíčko přidáme i se šťávou, která se během strouhání uvolnila k pohance. Spolu s ostatním surovinami vše smícháme a servírujeme. Pokud máte po ránu potřebu dostat do žaludku něco teplejšího, pohanku můžeme případně lehounce zahřát max na 42 stupňů.

Jablečný závin - vegan

 

Jak rychle uspokojit chuťové buňky, když touží po něčem sladkém, po něčem, co není čokoláda a dá se to třeba i snídat? Jednoduše - použijete pár surovin a rychle vykouzlíte tenhle "šťastný" jablečný závin. A proč šťastný? Protože v něm není žádné vajíčko.

Nebudu Vás zdržovat žádným povídáním o tomlhe závinu, prostěj pojďme na to.

Suroviny:

 

Postup:

250 g ovesných vloček rozemeleme na mouku. Přidáme banán a vše rozmixujeme v mixéru. Do rozmixované hmoty zapracujeme celé ovesné vločky. Pokud se Vám konzistence zdá být příliš řídká, přidejte ještě trochu vloček. Vzniknout by mělo tužší těsto, které půjde válečkem vyválet na placku (i když se bude možná maličko trhat).

Nastrouháme jablíčka, která smícháme s datlovým sirupem a skořicí. Libovolně můžeme přidat také pomletý mák, oříšky nebo goji.

Směs jablek rozprostřeme na placku, kterou jsme z těsta vyváleli. Kraje na kratších stranách ohneme asi 2 cm dovnitř, srolujeme závin a lehce jej zmáčkneme, aby pevněji držel.

Závin přemístíme na plech do trouby, kde jej pečeme zhruba 20 minut na 180 C. Kdo nechce, může závin nechat pouze ztuhnout v lednici a nakrájet asi za dvě hodiny. Vznikne tak RAW varianta - zdravější, v níž bude zachováno mnohem více výživných látek.

Závin je vynikající s pokrájeným ovocem nebo jen tak.

Jablečné tartaletky

Zde je recept na jednoduché tartaletky - malé koláčky s jablky, kde je pouze na Vás, zda oříšky použijete.

Suroviny:

Náplň:

  • 2 jablka
  • 1 čl skořice
  • 1 PL sladidlo – med, javorový sirup, rozmixované 3 datle
  • rozinky
  • volitelně -  vlašské oříšky nadrcené na hrubo
  • na ozdobení : goji, kokosový cukr

Postup:

V mixéru rozmixujeme pohanku, kokos a mandle. Vznikne nám lepivé těsto, které natlačíme do formiček, ty dáme do lednice ztuhnout. Zhruba 2 lžíce těsta si necháme stranou.

Mezitím si připravíme náplň:

Jablka oloupeme a nastrouháme je najemno. Smícháme je se skořicí, sladidlem, oříšky a rozinkami. Ztuhlé koláčky vyndáme z lednice a naplníme je jablečnou směsí. Koláčky ozdobíme goji nebo rozinkami, případně posypeme oříšky a poprášíme skořicí.

V misce si smícháme zbytek těsta s 1 PL kokosového cukru, touto drobenkou posypeme mini koláčky. Vychladíme ještě alespoň 1 hodinu a můžeme podávat.

 

Jablečné raw sendviče

 

Suroviny:

na ozdobu:

Postup:

Omyté jablko nakrájíme na kolečka, namažeme jedno kolečko mandlovým máslem, posypeme špetkou skořice a přiklopíme dalším kolečkem. Na toto kolečko dáme ještě kapku mandlového másla a ozdobíme kokosem, skořicí nebo goji či jiným způsobem dle Vašich preferencí.

 

 

RAW jablečný podzimní koláč

Pojďte si pochutnat. Příprava není příliš náročná a výsledek je prostě super:-)

Suroviny:

Krusta:

Vrchní část koláče:

Postup:

Nejprve si slejeme vodu z ořechů a datlí. Rozemeleme ořechy na hrubší drť, přidáme datle a dále mixujeme. Můžeme přidat 2 lžíce vody, aby bylo zpracování jednodušší, případně pomozte mixéru šťouchadlem.

Umixované ořechy a datle přendáme do misky, přisypeme lněnou mouku, mesquite nebo vanilku a rukama řádně promísíme. Takto vypracované těsto natlačíme do formy. Mě se velmi osvědčila skleněná miska (původně zapékací), kterou vystelu potravinovou fólií.

Natlačíme tedy těsto do formy na koláč nebo do skleněné hranaté misky a dáme do mrazáku na 15 minut. Mezi tím, co těsto tuhne, připravíme si vrchní část koláče.

Jablka nastrouháme na tenké plátky a promísíme je se skořicí. Rozmixujeme datle, které jsme scedili, přidáme k nim lžičku vanilky a ještě chvíli mixujeme. Vznikne nám vynikající datlová pasta, kterou můžete příště v receptech použít jako sladidlo. Takto připravená Vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až týden. Obzvlášť sportovci ji ocení jako rychlý zdroj sacharidů, který jde ihned do krevního oběhu. Nicméně my tuto pastu použijeme pro náš podzimní koláč.

Vyndáme si z mrazáku ztuhlou krustu, tu potřeme datlovou pastou, naneseme vrstvu jablkek, znovu potřeme datlovou pastou a naneseme druhou vstrvu jablek. Rukama vše stlačíme a dáme alespoň na hodinu do lednice odpočinout.

Koláč jde hezky krájet.

Tak si pochutnejte na báječných jablíčkách, letos jich bude skutečně velká spousta.