Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Den matek, kde se vlastně vzal?

Den matek, kde se vlastně vzal?

12.5.2019

Den MATEK

Ačkoliv pro Vás tento článek o tradicích, původu a možnostech, jak slavit den maminek, připravila Káťa Kubátová, ráda bych k němu napsala úvod já. Jsme Jana. Už mě znáte. Jsem tu s vámi už nějaký ten pátek a moje práce se teď trochu upozadila, protože jsem se stala MÁMOU. TY BLÁHO, MÁMOU ! Dvojčat.

Asi mi nějakou dobu vůbec nedocházelo, jakou novou roli zastávám, když se narodily dvojčecí holky - Terezka a Kristýnka. Trochu na svět spěchaly a tak jsme se setkaly dřív, asi tak o měsíc. No a tyhle dvě cácorky už na podzim oslaví své druhé narozeniny. Čas neúprosně letí.

Jak už to bývá, být mámou znamená, že všechno kromě dětí jde na druhou kolej. Proto tenhle článek přistál dneska na blogu až večer, i když se k němu chystám už od rána. Káťa mě prosila, aby tady byl brzy... no vidíte, je devět večer, sedím nad bylinkovým čajem a pracuju na tom, abyste si mohli přečíst, co pro Vás naše milá Kačí nachystala. Omlouvám se Vám a Káťe také. Nicméně ty moje dvě holčičky dnes den matek využily do poslední minuty a opravdu si mě užily :-) Myslím, že děti mají nějaký dvacátý osmý smysl pro to, aby vycítily, že dneska zrovna by máma tolik potřebovala, aby brzy usnuly. A aby si mohla konečně sednout s nohama nahoru a koukat. Třeba do zdi. A vypít si kafe nebo čaj, dát si kousek čokolády a na nic nemyslet.

Když jsem si řádky tohoto článku četla, přišlo mi, že se k vám ten text vlastně dostává i přesto docela včas. Pro svojí maminku totiž můžete "maminkovské menu" připravit kdykoliv, nejen tu druhou květnovou neděli, kdy se tento svátek slaví. Ať už totiž uděláte jakoukoliv maličkost, kterou chcete své mamince udělat radost, vězte, že to můžete udělat kdykoliv, nejen v Den matek.

Tak se pojďme podívat, jak to celé vzniklo a něco těm našim maminkám připravit za to, jak se o nás pečlivě starají :-)

DEN MATEK. Odkud vlastně tento svátek pochází a jak zpříjemnit maminkám den? Všichni jsme jednu měli, máme či míti budeme (pokud jsme v bříšku na cestě) a právě tyto ženy jsou pro nás oněmi bohyněmi, které nás zplodily ve vší dokonalosti a s vytrvalostí. Nejenže nás nosily v bříšku několik měsíců, živily se snad kvalitněji a pro dva (nebo pro tři:-), ale vydržely s námi i zdlouhavý náročný a někdy bolestný či komplikovaný porod, který kolikrát některé ani nepřežily, ano, takto se pro nás obětovaly, mimo jiné jejich náročná cesta porodem nekončila, ba naopak právě začala následovnou výchovou o nás samotné. Ať již máme vztah s maminkami jakýkoliv, vždy pamatujme, že nám daly život, prožily s námi opravdu perné chvíle a mají určitě nárok na nějakou odměnu, velikou vděčnost a podporu či oporu.

Svátek matek nebo Den matek připadá v České republice na druhou květnovou neděli, letos tedy 12. 5. 2019. Oslava matek se slaví v podstatě po celém světě a stává se čím dál populárnějším i pro komerční účely ve formě dárků, potravin, přáníček apod…. Tradičně obdarovávají děti své maminky a dospělí zase přejí svým maminkám neboli babičkám.

Odkud tedy tento svátek skutečně pochází?

S historií svátku matek se pojí dvě jména. Nejprve americká sociální aktivistka Julia Ward Howeová, která v roce 1870 vyzvala ženy ke sjednocení proti válkám ve svém Provolání ke dni matek. V následujících letech se pak pokusila ustanovit konkrétní datum pro Den matek, ale neuspěla.

Opravdovou zakladatelkou se stala až Anna Marie Jarvisová, která zavedení svátku matek prosazovala k památce své vlastní, která se zasloužila o pracovní kroužky, kde byla nabízena sanitární a zdravotní pomoc. Poprvé slavila roku 1907 v úzkém kruhu přátel, v následujících letech však bojovala o oficiální uznání. O rok později se oficiálně slavil v kostele v Graftonu. Roku 1910 se o veřejné oznámení svátku postaral guvernér Západní Virginie. Společný návrh amerického Kongresu pak roku 1914 stvrdil prezident Woodrow Wilson. Druhá květnová neděle se stala dnem, který je věnován matkám. Když se však svátku ujala komerce, Anna Jarvisová to těžce nesla.

Od roku 1923 se zásluhou Alice Masarykové dostal i na české území. Za vlády komunistů však dostal přednost březnový svátek žen.

V Americe, Německu, Rakousku či České republice se svátek slaví druhou neděli v květnu. Velká Británie a Irsko dávají přednost čtvrté neděli dubna. V Rusku se udržuje až poslední neděli v listopadu. V některých zemích je však svátek pevně svázán s konkrétním datem - v Polsku se slaví 26. května.

Připravme tedy menu na DEN MATEK, na kterém si pochutná i celá rodina. Dodá harmonii do ženského prostředí a pomůže se mamince zklidnit, vyhladit pleť, zjemnit mysl.

1) Snídaně:

a) Heřmánkový čaj s vanilkou a sušenými datlemi do postele před snídaní anebo tato fantastická novinka od Tulsi

2 polévkové lžíce heřmánku sušeného spaříme a necháme louhovat v 400 ml horké vody, přidáme 3 sušené datle a špetku vanilky přímo do hrnečku. Tento čaj pohladí chuťové buňky, bříško a navodí příjemný apetit.

b) Fenyklová šťáva s citronem jako předkrm

  • 2 vetší bulvy fenyklu
  • 1 bio citron
  • Kousek čerstvého bio zázvoru

Vše odšťavníme a nastrouháme špetku citrónové kůry.

c) Je libo sladké kaše nebo míchaných nevajíček?

Sladká kaše:

  • 2 banány
  • hrst moruší - lahodné jsou sušené v RAW a BIO kvalitě Moruše od Lifefood
  • 2 PL lžíce kokosu (strouhaný a bio)
  • lesní ovoce na ozdobu
  • drcené kakaové boby pro dobrou náladu a euforii
  • špetka skořice a vanilky
  • na přeliv je možný datlový sirup
  • plátek máty a bazalky dodá šmrnc a květ pampelišky na závěr pro harmonizaci třetí čakry

Vše rozmačkáme a smícháme dohromady. Mňam!

Tento pokrm pohladí hlavně duši a podpoří mozkovou aktivitu.

Pro rychlou variantu klidně zkuste i tyto hotové varianty vysoké kvality a chuti

Míchaná nevajíčka

  • 1 avokádo
  • 200g čerstvého bio květáku
  • jarní cibulka (2 svazečky)
  • kurkuma, černý pepř, lžíce misa
  • na posypání čerstvá pažitka, petrželka

K tomu jakýkoliv domácí chléb, zelenina, zeleninové krekry třeba nové bramborákové určitě stojí za zkoušku!

Vše pomixujeme dohromady v mixéru a hodíme na pánvičku, lehce osmahneme

Lze ponechat i v raw variantě.

Tento pokrm doplní tělo o potřebné živiny a nastartuje zažívání.

Oběd:

Špenátová polévka na jaro a očistu duše i těla

  • 1 avokádo
  • 200g špenátu baby
  • 2 stroužky česneku
  • 200ml šťávy z řapíkatého celeru (půl svazku)
  • čerstvá máta, petrželka, pažitka na ozdobení

Všechny ingredience rozmixujte a ozdobte pažitkou a polévkovou lžící lahůdkového droždí. Tato polévka lze jíst skvěle za studena a příjemně navodí pocit sytosti a apetit k dalšímu chodu.

Oblíbená sváteční „svíčková“

  • 2 sladké brambory (větší batáty)
  • 3 mrkve
  • 100g bulvy celeru
  • 2 kořeny petržele
  • červená cibulka
  • 4 polévkové lžíce mandlové mouky
  • 100ml kokosového mléka
  • kurkuma, pepř, himalájská sůl, skořice, vanilka
  • šťáva z půli citronu plus nastrouhaná bio citrónová kůra z půli citronu
  • 100ml teplé vody + 3 čerstvé datle

Sladké brambory nakrájejte na tloušťky knedlíků a dejte péci do trouby předehřáté na 200 stupňů po dobu 20 min dokud nezměknou. Zbylé ingredience kromě mandlové mouky pomixujte dohromady, na závěr zahustěte moukou.

Na ozdobu použijte čerstvé bylinky.

Oranžové brambory neboli batáty jsou považovány za jednu z nejléčivějších a nejharmoničtějších potravin na planetě, co se týče oblasti zažívání. Mimo jiné obsahují zcela větší množství betakarotenu a vitamínů nežli obyčejné bílé škrobové brambory. Oranžové brambory jsou i mnohem méně škrobové a obsahují komplexní zdroje sacharidů. Na rozdíl od obyčejných konzumních brambor jsou vhodné i ke konzumaci za syrova, třeba ve formě šťávy, sušených lupínků apod… No maminku tím potěšíte hned několikrát.

Kakao a sladké tofife o páté:

Teplé kakao:

  • 100ml kokosové vody
  • 100ml kokosového mléka
  • 2 pol.lžíce nepraženého kakaa
  • špetka zázvoru, skořice a vanilky
  • 2 čerstvé datle

Vše rozmixujte a přihřejte na příjemnou teplotu. Mňam!

Tofife

Karamelový základ:

  • 200g datlí (nejlépe Deglet nour)
  • 50ml kokosové vody
  • 2 PL lžíce Mesquite prášku (je mnohostranně využitelný, výborný i v kombinaci s kokosovým mlékem jako karamelové "cappucino")
  • špetka vanilky

Vše pomixujte dohromady a vyplňte formičky na led do poloviny touto směsí (fomičky vymažte kokosovým olejem, aby šly bonbónky snadno ven).

Na směs vložte aktivované lískové ořechy, ale mandle vyloupané jsou také luxusní, popř. pistácie.

Na horní čokoládovou vrstvu:

  • 100g namočených datlí (nejlépe čerstvé medjool)
  • 1 pol.lžíce kakaa
  • špetka skořice

Vše pomixujte a doplňte formičky.

Dejte na 2 hod. do mrazáku a voalá!! :)

A k večeři už jen něco lehoučkého – co třeba jen pečené zeleninové hranolky s květákovým popkornem a obloženou zeleninkou a nějaký pěkný dámský film?

Pečené zeleninové hranolky:

  • 200g od každé zeleniny (cuketa, mrkev, celer, červená brambora)
  • Černá či mořská sůl a pepř a kurkuma
  • 3 pol. lžíce lahůdkového droždí
  • 1 pol. lžíce kokosového oleje s dvěma rozmačkanými stroužky česneku a 2 lžícemi citrónové šťávy
  • 1 červená cibule

Všechnu zeleninu nakrájejte na hranolky, proložte nakrájenou červenou cibulkou.

Lehce pokapejte marinádou z kokosového oleje, česneku a citronu.

Posypte směsí koření a lahůdkovým droždím a pečte na 200 stupňů po dobu cca 20 min.

Květákový pop-corn

  • Půl hlávky květáku
  • Černá či mořská sůl, sušený česnek či cibule, kari či thajské koření
  • 3 pol. lžíce lahůdkového droždí
  • 1 pol. lžíce kokosového oleje

Nakrájejte květák na růžičky. Pokapejte olejem, zasypte kořením a lahůdkovým droždím a pečte stejným principem.

A dip k tomu všemu? Co takhle lahodné oříškové čatní.

2 pol. lžíce oříškového másla (libovolné) rozmixujte se 100 g rozmraženého zeleného bio hrášku a 3 pol. lžícemi domácího kysaného zelí. Uvidíte sami! Mňam!!