Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Co je živá strava a jak ji začít žít

Co je živá strava a jak ji začít žít

21.8.2016

Co je živá strava a jak ji zahrnout do svého života?

Živá strava neboli RAW food zažívá v posledních letech v Čechách poměrně velký boom. Možná si říkáte, že se jedná jen o další reklamní trik, jak nalákat spotřebitele na něco nového. Ve skutečnosti je to vlastně naprosto přirozená strava, jejíž reklamou by měli být především ti, kdo živou stravu praktikují.

RAW strava zahrnuje takové potraviny, které prošly tepelnou úpravou maximálně do 42 stupňů celsia. Toto je hraniční teplota, jejíž překročení by znamenalo ničení enzymů, vitamínů a minerálů v pokrmu. Proč ničit živiny, které nám Země nabízí, když si můžeme dopřávat kvalitní stravu plnou života, takovou stravu, která nám dodá energii a nebude nám ji brát?

Znáte ten pocit, kdy si v práci po obědě potřebujete dát „šlofíka“? Tak to je přesně ta situace, kdy se Vám krev po jídle nahrnula do žaludku, aby zde pomohla s trávením. Mozek teď trochu běduje, protože okysličená krev koluje někde jinde. A tak trávíte a čekáte, až to „gastronomické bezvědomí“ odejde. Někteří tento stav řeší silnou kávou, aby se probudili…

Trápí Vás vyrážky, nemůžete zhubnout, otékají Vám nohy, máte vysoký krevní tlak? Jste unavení, podráždění, máte nutkavé chutě? Možná je na čase přehodnotit dosavadní stravovací zvyklosti a vyškrtat z nákupního seznamu přinejmenším průmyslově zpracované potraviny.

Jak začít?

Není to nic těžkého. Nemusíte se stát vitariánem, veganem, vegetariánem, frutariánem… nemusíte se zařazovat do žádné škatulky. Můžete jen začít nad svou stravou více přemýšlet. To je malý krok k velké změně. Začněte si uvědomovat, zda to, co právě připravujete sobě nebo své rodině k jídlu, je skutečně to pravé ořechové. A pokud si sebekriticky přiznáte, že některé pokrmy nejsou tak zdravé, jak byste svým milovaným chtěli dopřát, není nic jednoduššího než to změnit – postupně.  

Začněte hned ráno. Snídáte bílé pečivo s džemem a máslem? Dovolím si zhodnotit – na živiny nutričně chudé jídlo, na cukr naopak velmi bohaté. Navíc budete mít velmi záhy hlad. Pokud máte místo marmelády šunku, je to skvělá volba, jak do sebe dostat hned po ránu dávku konzervantů…

Co tedy ráno dopřát svému tělu čerstvé ovoce nebo ovocnou či zeleninou šťávu? Jestli jste milovníkem mléka, vyměňte to živočišné za rostlinné, přidejte pár lžic chia semínek a nechte je nasáknout tekutinu, trvá to jen pár minut. Rázem máte ranní chia pudding, který Vám dodá bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy. Jak jednoduché.

A co oběd? Nebojte, můžete i nadále chodit na oběd s kolegy. Ale zamyslete se, než si z lístku objednáte porci steaku s křupavými opečenými brambory. Nebylo by pro Vaše tělo příjemnější sníst lehký salát, po kterém odejdete stále v pohodě? Zkuste to…

Jednou mi známý řekl, že nevím, o co přicházím, když nejím maso. Já vím, o co přicházím – třeba o vysoký cholesterol? :-)

Nemusíte se vzdávat jídel, které máte rádi. Pokud na tom trváte, nevzdávejte se ani masa. Postupně stejně zjistíte, že jej ve svém jídelníčku nepotřebujete tolik. A pak třeba přijde den, kdy zjistíte, že jej nemusíte jíst vůbec. Je to jen otázka volby.

Živou stravu zařazujte postupně, dopřávejte si ovoce a zeleninu – především pak čerstvou zelenou listovou zeleninu bohatou na chlorofyl. Sama za sebe musím doporučit konzumaci zelených potravin – ječmene a chlorelly. Výsledky na sobě pocítíte za pár dní.

Ke každému pokrmu si dopřejte něco čerstvého, přidávejte semínka, oříšky, kvalitní oleje a bylinky. Nemusíte být jen živé stravě, postupně ale uvidíte, že vařenou stravu tolik nepotřebujete.

Hlavně se ničeho nebojte – ani toho, že přijde chuť na nějaké vařené pokrmy. Nemáte přeci od nikoho nic zakázané. Naopak. Zkoušejte pozorovat, co Vám dělá a nedělá dobře. Sledujte, zda se cítíte unavení, jak se po pár měsících mění jiskra ve Vašich očích, co Vaše myšlenky, zda jsou čistší a jaké máte nálady.

Pokud cítíte, že potřebujete změnu, udělejte ji. Strava je jen jedním z kroků. Odpočinek, dostatek kvalitní vody, spánek a pohyb jsou věc další. To vše však můžete postupně měnit a cítit se šťastnější a víc v pohodě.