Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Chlorela

Chlorela

3.6.2018

Chlorella

Tuto řasu znáte minimálně z doslechu. Vsadím se, že alespoň polovina z Vás již vyzkoušela její účinky. O jejich úžasných vlastnostech by mohla být sepsána celá kniha, myslím, že by si to chlorella dokonce zasloužila... Ty malé zelené tabletky totiž dokáží Vašemu organismu nesmírně prospět.

Základní informací, kterou nelze opominout je to, co to vlastně chlorella je. Jedná se o jednobuněčnou sladkovodní zelenou řasu, jenž se dokáže každých 24 hodin obnovit. Je to tedy nejrychleji rostoucí rostlina na světě. Toto privilegium však není jediné, které chlorellu dělá tak dokonalou, jakou je.

Například v Japonsku, kde je nouze o půdu, představuje chlorella potravinový doplněk číslo 1.

Máte obavu, že na rostlinné stravě strádáte bílkoviny? Nebojte, chlorella obsahuje 65 % bílkovin a může se tak stát, že toto bude potravina budoucnosti - z ekologického hlediska je totiž velice efektivní zdroj proteinů. Jen, když si vezmete, že pro získání syrovátkového proteinu jsou nezbytné pastviny pro krávy, krávy se musí otelit, dojit, mléko zpracovat a tak dále a tak dále...

Chlorella si však nese privilegium také co do množství obsahu chlorofylu. Chlorofyl je krevní barvivo rostlin a v našem organismu má schopnost okysličovat krev. Okysličená krev, jak známo, mnohem lépe přenáší po těle živiny. Kromě toho je bílkovina obsažená v chloreře zásaditá a tak naše tělo není zatíženo trávení kyselinotvorných bílkovin živočišného původu. Tělo sportovce tak zůstává zásobeno bílkovinami, které napravují svalová vlákna, regenerují organismus a napomáhají v obnově buněk.

Z nutričního hlediska je chlorella skutečnou superpotravinou - obsahuje značné množství bílkovin, esenciální mastné kyseliny a také pestrou paletu vitamínů a minerálních látek. Vegany také jistě potěší informace, že chlorella obsahuje i vitamín B12, který jim poskytuje v přirozené formě.

NASA před několika lety zkoumala výživu astronautů a zjistila, že právě chlorella je natolik plnohodná superpotravina, že lidské tělo dokáže přežívat delší dobu pouze na stravě, která je tvořena pouze chlorellou.

Další klíčovou a neopomenutelnou vlastností chlorelly je její detoxikační schopnost. Chlorella na sebe dokáže vázat odpadní látky našeho těla. Kdo se tedy chystá na nějakou detoxikační kůru, může si ulehčit svou práci právě pomocí této zelené řasy. Spolu s detoxem se často objeví příznaky podobné chřipce - bolesti kloubů, hlavy, otoky končetin a podobně. Chlorella dokáže uvolněné toxiny během detoxikačních kůr navázat na sebe a vyplavit z těla ven. Projevy chřipkových a jiných stavů tak mohou zcela zmizet nebo se zmírnit.

Chlorellu je dobré brát preventivně - ze vzduchu, z vody, pokožkou, z potravin - v dnešní době do sebe dostaneme mnoho nežádoucích látek. Chlorella je pomůže vyloučit pryč.

Pokud však víme, že chlorella na sebe váže odpadní produkty, dbejme na to, jakou značku chlorelly si vybíráme. Pokud producent nendbá na schopnost chlorelly vázat na sebe odpadní látky a je pěstována ve špinavé vodě, veškerou špínu a toxiny rovnou "zhltne" s sebou. V krabičce si tak koupíte nejen zelenou řasu, ale rovnou i toxiny a odpadní látky, ve kterých se chlorella nacházela. Nakupujte tedy od prověřených značek.

Na eshopu můžete vybírat mezi značkou Lifefood a Vitalvibe. V naší domácnosti konzumujeme pouze chorellu značky Green Ways. Tato značka není k dostání v prodeji přes internet. Pokud byste si však přáli, můžeme Vám ji zaslat - napiště nám : ziva-strava@email.cz

Zkuste chlorellu, je to téměř zázračná potravina, která Vás přesvědčí o tom, že zelené potraviny jsou skutečně úžasné a v našem jídelníčku by měly být na denním pořádku.

Jana Přibylová