Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > S miminkama v bříšku

S miminkama v bříšku

7.11.2017

Zrovna dnes v noci, když jsem po několikáte vstávala, jsem si říkala, že už musím dopsat článek o další fázi těhotenství, protože jinak se k tomu dostanu, až budou holky chodit na diskotéky nebo až já budu v pokročilém věku a ani si nevzpomenu, co jsem psala v prvním odstavci :)

V minulém článku jsem Vám popisovala, jaké to bylo prožívat první tři měsíce těhotenství s dvojčátky a jak se moje představy o RAW stravě v těhotenství rozplynuly. Považuji za fér, abych Vám "odkryla karty", protože prezentuji RAW recepty, ale bylo období, kdy mě vlastně fakt nechutnalo nic - skutečně jsem nikomu nevěřila, že nevolnosti a únava odejdou, jako když mávnete kouzelnou hůlkou. I bez zaklínadel.

Ale opravdu, únava se ztratila, chuť k jídlu – k tomu skutečnému jídlu přišla zpátky.
Opět jsem pocítila příliv síly, začala jsem znovu vést hodiny jógy, měla jsem chuť zase pracovat a věnovat se všemu, co mám ráda. Hned od začátku mi bylo jasné, že vyživit dvě miminka a samu sebe nebudete tak uplně jednoduché. Na druhou stranu je to však mnohem jednodušší, pokud jíte kvalitní stravu a ne rychlovky ze supermarketu. I když jasně - jablko je pro mě nejrychlejší rychlovka :)

Můj jídelníček obsahoval všechno to, co jsem vždycky měla ráda – potraviny, ne „otraviny“. Třeba Vás inspiruje...

Den jsem začínala litrem čisté vody a dávkou zeleného ječmene spolu s tabletami chlorelly. Mimochodem – toto je opravdu skvělý ranní rituál, který doporučuji zařadit jako perfektní ranní startovač. Pitný režim je v těhotenství velice důležitý a neměli byste pít méně jak 3 litry čisté vody. Je nutná pro čištění, odvod odpadních látek, výměnu plodové vody... také v letních měsících se spousta tekutin z těla vytratí a tak pitný režim nezanedbávejte.
Abych pokryla dobrou dávku železa, jedla jsem 50 tablet chlorelly denně, později jsem přidávala ještě třtinovou melasu a výživový doplněk přírodního železa. Můj jídelníček byl opět barevný a mě příjemný. Neměla jsem nutkání nikde se dojídat a jíst sladká jídla, která většinu budoucích maminek hodně lákají.

Jak mi jednou vysvětlila moje kamarádka Zuzka Lužná – pokud je tělo nakrmené vitamíny, minerálními látkami a živinami, nemáme potřebu dojídat se vším možným a nemožným, co nám přijde pod ruku.

Ráno jsem si tedy mixovala svá oblíbená proteinová smoothie – recepty můžete najít zde na blogu. Nejoblíbenější smoothie bylo čokoládové s proteinem Sunwarrior (ten opravdu miluju) nebo zelené smoothie se špenátem, které po ránu skvěle zasytí a dodají spoustu energie. Do smoothie jsem přidávala MSM prášek pro udržení kvality vlasů, nehtů a kůže, přírodní vitamíny - Vitamin Mineral Rush a také geneticky neupravený lecitin, díky kterému je každé smoothie naprosto jemné a krémové.

Kromě toho jsem si ráda připravovala RAW pohankovou kaši nebo chia pudink s ovocem, také jsem měla a stále mám v oblibě RAW kokosový jogurt z kokosové dužiny. Dopoledne jsem většinou ještě zvládla nějaké ovoce – nejraději jablka, banány, hroznové víno a hrušky. Nepohrdla jsem však ani datlemi – PAMIR datle jsou podle mě takovým mercedesem mezi datlemi.

Obědy jsem řešit příliš nemusela, protože vůně jídla v Besedě vždy nabízela něco nového a skvělého. Jelikož začínalo pomalu léto, holky v kuchyni jako třetí pokrm vytvářely obědové saláty, které mi naprosto vyhovovaly. Kromě hromady zeleniny jsem v salátu vždy našla nějaké sacharidy a bílkoviny– ať už jáhly, kroupy, orzo nebo luštěniny či tempeh. Snažila jsem se jíst spíše bezlepkové obiloviny, ale občas jsem přidala i kuskus nebo bulgur. Sem tam jsem si dala mozzarrelu nebo těstovinový salát s vajíčkem. Moje strava byla RAW/VEGAN asi z 80 %. a tak mi to velmi vyhovovalo. Zkrátka když se dostavila chuť na něco jiného, dopřála jsem si to.

Odpoledne jsem opět pokračovala v režimu zeleniny, ovoce, oříšků...
Oříšky – především vlašské a datle. To bylo moje :-) Co potom taky frčelo u nás doma – banánová zmrzlina, mangový sorbet, jahodová kašička, prostě spousta dobrot ze sezónních plodů a hlavně melouny… nakupovali jsme meloun obden. Byla to docela dobrá tipovací soutěž – znáte ten wow efekt, když vybalíte meloun, celý ho vydrbete, nakrájíte a on je nádherně rudý a chutná jako cesta do nebe? :-)

Recepty opět najdete na blogu, protože v té době jsem měla chuť také fotit i psát - stačí kliknout v textu přímo na název pokrmu.

Jelikož v naší každodenní nabídce v Besedě najdete i spoustu RAW dezertů, ani ty jsem si neodpírala. Nicméně nemohu říci, že bych na nich nějak ujížděla. Žádná mlsná mě nehonila a když, tak jsem si dopřála spíše ovoce.

Večerní saláty jsem obohacovala o semínka, kešunézu, lahůdkové droždí, ale také občas kváskový chléb s tvarohem z farmy Jehnědí a pažitkou. Rajčata ze skleníku od babičky zdobily téměř každý talíř a okurky zrovna tak.

Moje váha se konečně začala pohybovat směrem nahoru a během druhého trimestru jsem přibrala asi 6 kilogramů.

To, že je druhý trimestr těhotenství nejhezčím obdobím těchto 9 měsíců ve Vašem životě, Vám asi řekne téměř každá žena. I já se k tomuto tvrzení připojím – cvičila jsem, jedla, sportovala, chodila na procházky, netrápily mne otoky nohou, neměla jsem nutkavé chutě, necítila jsem se unavená a taky jsem zatím mohla spát na zádech, boku a vlastně chvílemi i na břiše, měla jsem bříško velmi malinké :-)

Zlom u mě přišel, když se překulil 28. týden, ale o tom Vám povyprávím až příště, protože s třetím článkem přijdou na svět i naše holčičky, které si teď už spokojeně chováme doma – zrovna teď si Terezka lebedí v nosítku Manduca (mimochodem - skvělá investice)…

Věřím, že pro Vás bude článek inspirací a budu moc ráda, když napíšete, jak jste to měli nebo máte vy :-)

 

nápoje
2016-05-02 13:15:00