Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Rizika cestování a létání

Rizika cestování a létání

2.8.2019

Rizika cestování a létání v letadle

Svoboda pohybu, cestování bez zbytečného čekání, svoboda práce a práce na plážit. I taková je dnešní doba. Na jednu stranu si užíváme létání na dovolené k moři, na straně druhé můžeme žít jako tzv. digitální nomádi či lidé na volné noze, kteří přes počítače na dálku pro různé firmy pracují formou copywritingu, online marketingu, spravováním webu, blogováním, youtubem či vlastními online produkty a službami.

Dnešní doba nám nabízí spoustu možností, které naši rodiče neměli. Můžete létat přes celou zeměkouli, objevovat krásy jiných zemí, jeden den se koupat v moři a druhý den lyžovat na zasněžených sjezdovkách.

Žijeme v době velké svobody pohybu, která však přináší i svá úskalí.

Pojďte se s námi podívat na rizika létání, ať už se týkají vztahu ke zdraví člověka či životnímu prostředí naší planety.

1. Životní prostředí

Létat letadlem je v současnosti nejpohodlnější a nejrychlejší způsob, jak cestovat na velké vzdálenosti. Z hlediska životního prostředí je však doprava letadlem dosti problematická. Letadla totiž spotřebovávají obrovské množství paliva a také produkují skleníkové plyny a to především oxid uhličitý.

Letecká doprava se podílí až 12ti procenty na spotřebě světových paliv. Ve srovnání s automobilovou dopravou je toto procento poměrně malé - automobilový průmysl spotřebuje 75 % světových paliv, nicméně i tak je dopad na životní prostředí u letecké dopravy velký. Navíc se díky rychlému rozvoji letecké dopravy předpokládá další nárůst spotřeby energií a alternativní zdroje u letecké dopravy jsou v nedohlednu.

Abychom si udělali představu o spotřebě paliva v letecké dopravě, ukážeme si jednoduchý příklad. Automobil má při plné obsazenosti - tj. 4 osoby, průměrnou spotřebu 1,5 litru paliva na jednu osobu na 100 km. Letadlo má při plné obsazenosti spotřebu 4,5 litru leteckého benzínu na 100 km.

Emise z motorů letadel přispívají ke globálním změnám klimatu. Na jeden transatlantický let se spotřebuje 60 tisíc litrů paliva. Tolik spotřebuje průměrný automobilista za padesát let. Emise činí asi 140 tun CO2 a 750 kg oxidů dusíku. Pro srovnání – abychom vyprodukovali 140 tun CO2, museli bychom ujet asi 1 000 000 km v autě. Jiné srovnání hovoří o tom, že na jeden evropský let připadá na každého cestujícího kolem 400 kg emisí všech skleníkových plynů.

Pro vypočtení své ekologické stopy se můžeme nechat inspirovat ZDE

http://www.vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=letani_-_pocitame_s_uhlikem&site=doprava

http://www.hraozemi.cz/

2. Radiace při létání

 

Jak předejít nebezpečné radiaci při létání (pokud nejsme pilotami či letuškami) při odletu na dovolenou, za prací, za rodinou či za novým životem a bydlením?

Uvedeme 6 ingrediencí, které mají veliký vliv při prevenci ozáření (převzato z knihy od renomovaného odborného lékaře Dr. Gregora – How not to die:

 

  1. Zelené potraviny (chlorela, spirulina, mladý ječmen)
  2. Kurkuma
  3. Bylinné čaje (hlavně meduňka)
  4. Máta
  5. Goji
  6. Brukvovitá zelenina

 

Takže, udělejte si na cestu před odletem bylinný čaj z meduňky a máty,

slupněte těsně před odletem či při letu pár tabletek chlorelly a spiruliny,

připravte si svačinku na let ve formě sušené ovoce – goji, kakaové boby, semínka či oříšky (plno flavonoidů, fytonutrientů, antioxidantů),

vezměte si s sebou zeleninové raw chipsy – kapustové či zelňáky,

po doletu si ještě udělejte drink z mladého ječmene a jste chránění i na let zpátky před radiací.