Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Jak doplnit vápník

Jak doplnit vápník

31.5.2018

Jak doplnit vápník

Spousta z nás ví, jak je pro naše tělo a jeho správnou funkci vápník důležitý. Už od mala nám rodiče a možná více prarodiče upozorňovali na tento fakt a měli pravdu. V dětství a v těhotenství patří vápník k jedním z nejpodstatnějších minerálů. V čem ale chybovali je (převážně nevědomky), že díky mléčným výrobkům toho dosáhneme a naše tělo se bude správně vyvíjet. Tento fakt je bohužel mylný.

Jak to tedy ve skutečnosti je?

Nechci Vám tu dělat přednášky o tom, co jíst a co ne a nebo podporovat nějakou výživovou skupinu. Zaměřte se spíše na fakta a zdravý rozum. Faktem je, že mléčné produkty pro nás opravdu nejsou prospěšné. Sama jsem vyrostla na vesnici, kde bylo naprosto normální pít kozí a kravské mléko a mazat si chleba máslem a tvarohem. I já to milovala. Byla jsem schopná za den vypít půl litru mléka, k snídani jíst rohlíky se sýrem a k večeři chleba s tvarohem ( dnes nechápu, jak jsem to všechno dokázala sníst.).

Jako malá jsem měla křivé nohy a přes noc jsem spala s dlahami (byly to šílené bolesti...).Také bylo období, kdy jsem během jednoho roku vyrostla 12 cm a to mi nadělalo spoustu zdravotních nepříjemností počínaje křivou páteří, špatně položenými lopatkami až po bolest zad. A v pubertě mi při sportech (Hrála jsem závodně florbal.) vrzaly klouby a bolela kolena. Dříve jsem nechápala proč se to dělo a když se teď k tomu vracím zpětně, tak si vše začínám uvědomovat.

Myslím si, že veliký vliv u mého zdraví způsobil nedostatek vápníku. Samozřejmě tam bylo i spousta jiných faktorů, ale tohle byl jeden z největších. Na zdravotní škole, v médiích, v reklamách, na internetu píší, jak moc je vápník důležitý a ihned tam poukáží na mléčné produkty. Mléčný průmysl potřebuje vydělávat i na úkor zdraví, tak se pár faktů zatají a  poté si lidé stěžují na bolesti kloubů, vznikají nemoci (osteoporóza,artróza..) a těhotné často trpí odvápněním.

Proč NE mléčné výrobky?

Zde píši jedny z nejčastějších problémů. Skoro každý trpí alespoň jedním projevem.

  • Mléčné výrobky nedodávají vápník, ale právě naopak jej odebírají a následkem toho jsou naše kosti křehké a snáze se lomí. Děje se tak proto, že mléčné výrobky zakyselují naše tělo. Kyselé ph naše tělo "nepřežije" a tak musí tento stav zneutralizovat. Nedokáže to jinak, než si z kostí odčerpávat vápník, ten jediný totiž dokáže kyselé ph vrátit zpět do zásaditějšího prostředí.
  • Mléčné výrobky náš organismus zahleňují, nejvíce ve střevech a v plicích a naše tělo potom nefunguje,tak jak má. Setkáváme se pak s chronickými dýchacími problémy, astmatem a podobnými neduhy.
  • Mléčné výrobky způsobují zácpu, alergii, artritidu, osteoporózu, onemocnění srdce...

Pro mnohé z Vás je tato informace velice překvapivá. I mé okolí ze začátku nedokázalo pochopit, jak dokážu bez mléčných produktů žít. Všichni mi prorokovali, co vše dostanu za nemoce. Jejich mínění bylo "díky Bohu" chybné a oni pak sami po nějaké chvíli na mě zpozorovali spoustu změn a pár mi dalo i za pravdu.

Možná není tato cesta pro každého z Vás, někdo se prostě mléčných výrobků vzdát nechce. To je, ale v pořádku, každý ať jí, co uzná za vhodné. Když už ale mléčné výrobky, tak ať jsou alespoň v BIO kvalitě nebo od farmářů - nepasterizované. Stále je to menší zlo. Je totiž rozdíl jíst pravé máslo nebo jeho náhražku plnou "éček",dát si poctivý sýr nebo tovární produkt ve formě taveného sýra, pít syrové mléko nebo obarvenou vodu, která vydrží kolem půl roku oproti čerstvému, které se musí spotřebovat do týdne. Při přečtení těchto porovnání asi sami cítíte, že v nabídce supermarketů něco není v pořádku. Vše je na Vás....

Jaké změny jsem pocítila po vyřazení mléčných produktů:

  • častější vyprazdňování
  • srovnalo se mi zažívání
  • mám jiný pigment pokožky
  • lépe se opaluji
  • mám čistější pokožku
  • přestaly mi vrzat klouby a bolet kolena
  • mám krásné zdravé zuby
  • snížila se mi váha
  • cítím se lehčí

Jak doplnit vápník bez mléčných produktů?

Veškerá má doporučení jsou vyzkoušená, je tolik zdrojů, které stojí za zmínění. Vybrala jsem pár surovin, které pro mě osobně jsou nepostradatelné v každé domácnosti, mají široké využití a jejich chuť je bezkonkurenční. Možná se bude spousta z Vás divit.

1. Mák

Jsem milovnicí a zároveň zastánkyní maku a všech výrobků z něj. Spousta lidí tvrdí, že po maku se blbne:-)

Nevím, kde na to přišli.... ale mák je plný vápníku (jeden z největších zdrojů) a už vůbec to není škodlivá plodina. Právě naopak.

Výborné je makové mléko, raw makové dezerty, pohanka s mákem. Nejlépe je jíst ho v neupravené formě, je to tak největší zdroj všech výživných látek.

Můj tip.....

Raw pohanka s makem

Pohanku necháte přes noc nabobtnat. Poté přidáme čerstvě pomletý mák, skořici a osladíme medem nebo raw agáve sirupem. Kdo chce, může si pokrm ozdobit goji a slunečnicovými semínky.

Množství ingrediencí je na Vás. Tento recept se hodí jako skvělá snídaně.

2. Mandle

Říká se,že hrst mandlí denně dodá denní dávku vápníku. Opět z nich můžete vyrobit mléko, jíst je samotné, nebo použít do dezertů.

Můj tip...

Raw rostlinné mandlové mléko

Ingredience :

  • 250g mandlí
  • med
  • skořice
  • 500-650 ml vlažné vody - množství záleží na tom,jak moc chcete mléko husté.

Mandle namočíme přes noc a následující den je propláchneme pod vodou. Vložíme do výkonného mixéru. Přidáme 500 ml vlažné vody a mixujeme cca 30 vteřin. Poté přecedíme přes plátýnko nebo výrobník rostlinného mléka. Vyrobené mléko osladíme např. medem a můžeme posypat skořicí. Vše už je na Vaší fantazii. Já si nejraději zalévám mlékem raw domácí granolu.Vzniklou drť usušíme a následně ji použijeme nejlépe na výrobu mouky.

3. Sezam

Přijde mi, že sezam je velice podceňovaná plodina a přitom tolik prospěšná. Sezam je výborný jako posyp např. do salátů. Výborné je tahini ze sezamu,které má pak širší využití zejména do zálivek nebo přidáním do humusu. Luxusní jsou z něho i raw vánoční perníčky a spousta dezertů. Více než loupaný sezam používám neloupaný i přes jeho mírně nahořklou chuť.

Můj tip...

Raw perníčky z neloupaného sezamu

Ingredience:

Sezam umixujeme na mouku, přidáme kokos a kakao a mixujeme do hladka, poté dáme do mísy a dochutíme medem a kořením. Z této dávky vytvoříte + - 15 kusů.

4. Brokolice

Myslím si, že brokolice je velmi oblíbená zelenina a opět se z ní dá vytvořit spousta úžasných receptů. Výborná je i na syrovo, kdy ji na rychlo zalijete vařící vodou a poté ihned zchladíte. Brokolice tak získá barvu a je připravená k přímé konzumaci nejlépe do salátů.

5. Špenát

Opět jedna z velice chutných listových zelenin. Špenát je výborný zejména do smoothie a salátů. Spousta lidí je zvyklá ho tepelně upravovat, ale to mi přijde škoda. Špenát má např. oproti rukole velice lahodnou chuť, proto ho doporučuji jíst co nejvíce v syrové formě.

Můj tip...

Zelené smoothie se špenátem

Ingredience:

  • 4 střední jablka
  • 2 stonky řapíkatého celeru-lze vynechat
  • banán
  • hrst špenátu

Jablka s řapíkatým celerem odšťavníme. Poté šťávu nalijeme do mixéru a přidáme zbytek surovin. Mixujeme do hladka. Kdo chce, může si smoothie vylepšit proteinem, spirulinou nebo mladým ječmenem. Tato zelená bomba je ideální start do začátku dne.

Další zdroje vápníku:

Ne nadarmo se říká, že něco na tom rostlinném mléku je. Rostlinná mléka obsahují hodně vápníku, jsou snáze stravitelná a o jejich lahodnosti ani nemluvím. Pro mnoho lidí se v dnešní době stává oblíbenou alternativou mléka kravského.

Nebojte se zkusit i něco nového do Vašeho jídelníčku, možná budete mile překvapeni. Rozhodně nejsem proti si občas dopřát mléčný produkt (ve vysoké kvalitě). Výborný je např. parmezán, který si sama občas dám. Vše už záleží jen na nás.

Většina mléčných produktů lze vytvořit i v raw/vegan variantě a rozhodně jim dávám přednost nejen kvůli své intoleranci na laktózu, ale především díky jejich jedinečné chuti. Spousta rostlinných produktů si můžete koupit, ale rozhodně doporučuji domácí výrobu, která je levnější a chuťově nesrovnatelná.

Raw mléčné produkty, které si doma vyrábím:

  • raw parmezán
  • raw jogurt
  • raw mozzarella
  • raw sýr (v tekuté i tuhé formě)
  • raw mléka
  • raw tvaroh
  • raw máslo
  • raw smetana
  • raw koprová omáčka

Některý z těchto produktů Vám představím v dalších receptech :-)

Přeji krásné objevování a věřím, že vyzkoušíte a porovnáte.

Vaše RAWzárka